Kadıköy'de dönüşüme 15 kat sınırı geliyor!
Kadıköy'de dönüşüm yapan firmaların inşaat hakkını taban alanında değil yükseklikte kullandığı tespit edildi. İBB Meclisi, silüeti korumak için binalara 15 kat sınırı getiriyor. İşte ayrıntılar...
İstanbul'da kentsel dönüşümün yoğun olarak uygulandığı ilçelerden biri olan Kadıköy'de binalara 15 kat sınırı getiriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin Kadıköy'de yüksekliğin serbest olduğu alanlarda yapılan projelerin geııel olarak silüeti olumsuz etkilediği gerekçesiyle 12 Şubat'ta aldığı karara göre, kentsel dönüşüm projeleri 15 kattan fazla inşa edilemeyecek.
Silüet etkileniyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne konuyla ilgili yapılan talepte, Kadıköy'de taban oturumunun 0.35, emsalin 2.07, yüksekliğin serbest olduğu alanlarda üretilen projelerde taban oturumunun 0.09-0.20'ye kadar indirilip, yapıların daha yüksek projelendirildiği, bunun da silüeti olumsuz etkilediği belirtildi. Bu, Kadıköy'de firmaların binaların oturduğu alanı sınırlı tutup, mevcut inşaat hakkını dikeyde kullandığı anlamına geliyor. Yani bina daraldıkça, yükseklik artıyor.
Talebi inceleyen Meclis Komisyonu, "Kentsel dönüşüm ve yenilemeye yönelik inşai işlemlerde kent silüetinin korunması için hazırlanmış olan teklif plan notunun 'Plan onama sınırı içinde donatı alanı dışında kalan alanlarda yapılacak uygulamalarda maksimum yükseklikte 15 kat değeri aşılamaz.
Bina yükseklikleri çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak belirlenecek olup tescilli eser komşuluğundaki alanlarda ilgili koruma kurulu kararı doğrultusunda uygulama yapılacaktır" şeklindeki kararı oybirliğiyle aldı.
İnşaat alanı aynı kalacak
Karar, inşaat alanında herhangi bir kayıp anlamına gelmiyor. Ancak bölgede çalışan firmalar, dönüşümün olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Taban oturumunu daraltarak, binalarda yeşil alan için yer bıraktıklarını savunan müteahhitler, bu karardan sonra, yeşil alanların azalacağını ifade ediyor.
20 katlı bina 15 kata inmez!
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, karar ile 13 ve daha fazla katlı riskli binaların yenilenmesinin imkansız hale geldiğini söyledi. Anadolu Yakası inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, kentsel dönüşümün durma noktasına gelebileceğini belirtti. AE Mimarlık Başkanı Ahmet Erkurtoğlu da dönüşecek 20 katlı binanın 15 kata inemeyeceğini belirtti.
Vatan
Haber Star'da şöyle yer aldı;
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Kadıköy’de riskli bina statüsünde yenilenecek binalar için 15 kat sınırı getirilmesi yönünde karar aldığı öğrenildi.
Deprem riski taşıyan ve 15 kattan yüksek binalarda, yeni yapılar 15 katı geçemeyecek. Belediye Meclisi’nin 12 Şubat’ta aldığı ‘15 kat sınırı’ kararının, yapılan yüksek binaların genel kent siluetini olumsuz etkilediği ve İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerinin bozduğu gerekçesiyle alındığı belirtildi. Tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm hamlesi başlatılarak riskli yapıların yenilendiğine dikkat çeken İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bu karar ile 13 ve daha fazla katlı riskli binaların yenilenmesinin zorlaşacağını söyledi.
DETAYLI HESAPLAMAK GEREK
İstanbul’un siluetinin ve kentin tarihi dokusunun korunması adına atılacak her adımı desteklediklerini kaydeden Nazmi Durbakayım “Bir Kadıköylü olarak ve sektörün temsilcisi olarak, bu uygulamanın çok ince hesaplar yapılarak alınması taraftarıyız. Belli bölge veya durumlarda 15 kat sınırlanmasını destekliyoruz. Ancak Belediye Meclisi’nin aldığı kat sınırlama kararı, yönetmeliklerle sağlanan emsal artışından faydalanamayan 13 ve üzeri katlı riskli binaların yenilenmesini tamamen durduracaktır” dedi.
Star
Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;
Kadıköy’de yüksek bina sınırlaması getirildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile İstanbul Kadıköy’de binalara 15 kat sınırı getirildi. Şantiye alanına dönen bölgede yeni yapılarda inşaat hakkı aynı kalacak ama yükseklik sınırlanacak. Müteahhitler ise kat sınırı nedeniyle Kadıköy’de 15 kat üstü eski yapıların yenilenemeyeceğini söylüyor.
İSTANBUL Kadıköy ilçesi kentsel dönüşüm süreci ile şantiye alanına dönüştü. Bölgede hemen hemen her sokakta bir kentsel yenileme projesi var. Artan inşaat projelerinin yoğunluğu arttıracağı ve şehrin siluetine olumsuz etki yapacağı kaygısı ile yeni bir karar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile bölgede yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı getirdi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını, bu uygulama ile şehrin siluetine zarar verecek yapıların önüne geçileceğini belirtti.
EMSAL AYNI, YÜKSEKLİK SINIRLI
Belediye yetkilileri ise şu bilgileri verdi: “Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor. Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy’ün 3’te 2’si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Yüksek yapıların olduğu Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil. O bölgede ayrı bir plan uygulaması var.”
MÜTEAHHİTLER KAYGILI
Bölge müteahhitleri ise yeni düzeleme nedeniyle kaygılı. Kadıköy’de çok sık plan değişikliği yapılmasını eleştiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “ Her sabah yeni bir kararalar uyanır olduk. Artık şartlar belli olmalı ve herkes işine bakmalı. Biz binaların taban oturum alanını az tutup yüksek yapılmasından yanayız. Çünkü bu şekilde yeşil alan yaratabiliriz. Bu uygulama buna engel. Hem şimdi aynı büyüklükte parselde önceden ruhsat alıp başlayan 20 katlı, yanındaki 15 katlı mı olacak. Bu düzenleme bir daha düşünülmeli” dedi
20 katlı bina ne olacak?
KADIKÖY’de 18-20 katlı eski yapı stoku olduğunu belirten bir gayrimenkul sektörü temsilcisi ise şunları söyledi: “Şimdi 15 kat sınırlı derseniz 20 katlı evi yıkıp nasıl yenileceksiniz. Bölgede parsel birleşiminden ek emsal beklentisi varken bir de bu karar dönüşüm sürecini olumsuz etkiledi. Karar mutlaka gözden geçirilmeli. Sahil kısmı için kat sınırı olabilir. Ama diğer bölgelerde yapılacak bir sınırlama mülk sahiplerine de zarar verir. Dönüşüm süreci tehlikeye girer” dedi.
Hürriyet
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul Belediyesi, yıkıp yeniden yapılan binalara yükseklik sınırlaması getirdi. İlk adım kentsel dönüşümün en hareketli olduğu Kadıköy’de atıldı.
Şehrin hemen her ilçesinde imar oyunlarıyla yükselen gökdelenlere göz yuman İBB, kentsel dönüşümün önünü kesecek bir karara imza attı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama Müdürlüğü’nün 14 Aralık 2015 tarihinde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sunduğu Kadıköy ilçesi 1/5000 ölçekli plan notu değişikliği teklifi 12 Şubat 2016’da İBB Belediye Meclisi tarafından onaylandı.
Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binalara 15 kat sınırlaması getirilirken, deprem riski taşıyan ve 15 kattan yüksek binalarda oturanlar kaderleriyle baş başa kaldı. İBB, bölgede üretilen projelerde Taban Alanı Kat Sayısı değerinin yüzde 25’in çok altına düşürülerek yüksek binalar inşa edildiğini ve kent silüetinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti.
13 KAT ÜZERİNDE DÖNÜŞÜM DURUR
Alınan kararın hem konut üreticilerini hem de kat maliklerini zor duruma sokacağını belirten İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, şöyle konuştu:
“İstanbul’un silüetinin ve kentin tarihi dokusunun korunması adına atılacak her adımı destekliyoruz. Bir Kadıköylü olarak ve sektörün temsilcisi olarak, bu uygulamanın çok ince hesaplar yapılarak alınması taraftarıyız. Belli bölge veya durumlarda 15 kat sınırlamasını destekliyoruz. Ancak belediye meclisinin aldığı kat sınırlama kararı, yönetmeliklerle sağlanan emsal artışından faydalanamayan 13 ve üzeri katlı riskli binaların yenilenmesini tamamen durduracaktır.”
Parsel birleştirerek Kartal ve Maltepe’de olduğu gibi emsal artışı beklentisinde olan Kadıköylü müteahhitlerin bu uygulamayla şaşkınlık yaşadığına işaret eden Durbakayım, “Eğer bu uygulama revize edilmezse, riskli binaların yer aldığı parsellerin bölünmesi gündeme gelecektir” diye konuştu.
MÜTEAHHİTLER BATAR
Halihazırda Kadıköy’de 5 dönüşüm projesi için çalışma yürüten Ağaoğlu Cadde Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Alpar, alınan kararın olumlu olduğunu ancak uygulamanın bir yıl ertelenmesi gerektiğini söyledi. Ada bazlı yatay dönüşümü teşvik için böyle bir karar alınmış olabileceğini kaydeden Alpar, “Kat malikleriyle pazarlık yapmış, eski planla anlaşmış ve ruhsat aşamasına gelmiş müteahhitler bu kararla işlerini durdurur ve batar. Kimse de bu saatten sonra Kadıköy’de dönüşüm projelerine girmez” dedi.
Sözcü/ İsmail ŞAHİN
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Kadıköy Belediyesi yeni yapılacak binalarda kat sınırını 15'e çekti.
Kadıköy Belediye Meclisi, "İstanbul Silüet Ana Planı”ndan yola çıkarak yeni bir karara imza attı. Meclis, "Kadıköy Merkez E-5 Oto Yolu Ara Bölgesi Uygulama İmar Planı"nda yer alacak yapıların genel olarak silüeti kötü etkilediği gerekçesini göstererek, bu bölgede yapılacak projelerde "TAKS değerini 0.20"nin altına düşmeyeceği yönünde karar verdi. Böylece o bölgede yapılacak binaların kat sınırı en fazla 15 oldu. Karar ayrıca Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de geçti. Bu kararla ilgili yorum yapan AE Mimarlık Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, şunları söyledi: "Bu karara kimse olumlu yaklaşmıyor. Meclisin neden böyle karar aldığını anlamadık. Kadıköy’de 20 kattan yüksek eski binalar var. Bu yüksek katlı binalar dönüşüm kapsamında yıkıldığında neler olacak?" Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun, kararla ilgili olarak meclis üyelerine baskı yaptığı iddia edildi.
Bugün
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis'i kararıyla Kadıköy'de binalara 15 kat sınırı getirildi.
İmar hakkı korunarak alınan bu kararla, Fikirtepe ve Acıbadem bölgeleri hariç 15 kattan yüksek yapıların inşaatına izin verilmeyecek.İstanbul Kadıköy'de hemen hemen her sokakta bir kentsel yenileme projesi var. İBB Meclis'inin aldığı karar göre Kadıköy'de 15 kattan daha yüksek binaların yapımına izin verilmeyecek.
NTV'de yer alan habere göre; İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından onaylanan teklif İBB Meclisi'nin 12 Şubat 2016 tarihli kararıyla yürürlüğe girdi. Bu karar ile bölgede dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalara 15 sınırı gelmiş oldu.
Karara kadıköy belediyesi de destek veriyor. Bazı bölgeler uygulamadan muaf tutulacak. Amaç yüksek binaları şehir içinden uzak tutmak. 15 kat yaklaşık 45 metre yükseklik demek. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'na göre bu yükseklik yeterli. Nedeni de olası istanbul depremi.
Nuhoğlu, "burası deprem bölgesi statik anlamda ince uzun binalar çok güvenli değil. Onlar yukarı çıktıkça manzara daha yüksek olsun istiyorlar. Biz gökdelenlere karşı değiliz ama şehrin belirli bölgelerinde yapılması gerekiyor" dedi.
Yeni Şafak
Haber Flashaber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....
İstanbul Kadıköy ilçesi kentsel dönüşüm süreci ile şantiye alanına dönüştü. Bölgede hemen hemen her sokakta bir kentsel yenileme projesi var. Artan inşaat projelerinin yoğunluğu arttıracağı ve şehrin siluetine olumsuz etki yapacağı kaygısı ile yeni bir karar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile bölgede yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı getirdi.
EMSAL AYNI, YÜKSEKLİK SINIRLI
Belediye yetkilileri ise şu bilgileri verdi: "Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor. Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy'ün 3'te 2'si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Yüksek yapıların olduğu Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil. O bölgede ayrı bir plan uygulaması var."
MÜTEAHHİTLER KAYGILI
Bölge müteahhitleri ise yeni düzeleme nedeniyle kaygılı. Kadıköy'de çok sık plan değişikliği yapılmasını eleştiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, "Her sabah yeni bir kararla uyanır olduk. Artık şartlar belli olmalı ve herkes işine bakmalı. Biz binaların taban oturum alanını az tutup yüksek yapılmasından yanayız. Çünkü bu şekilde yeşil alan yaratabiliriz. Bu uygulama buna engel. Hem şimdi aynı büyüklükte parselde önceden ruhsat alıp başlayan 20 katlı, yanındaki 15 katlı mı olacak. Bu düzenleme bir daha düşünülmeli" dedi.
Flashaber
Haber Şok Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
HEMEN hemen her sokakta bir inşaat projesinin olduğu Kadıköy ilçesindeki binalara 15 kat sınırı getirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karara destek verdiklerini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu "15 kat yaklaşık 45 metre yükseklik demek. Burası deprem bölgesi statik anlamda ince uzun binalar çok güvenli değil" dedi. İmar hakkı korunarak alınan bu kararla, Fikirtepe ve Acıbadem bölgeleri hariç 15 kattan yüksek yapıların inşaatına izin verilmeyecek.
Şok
Haber Yeni Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis'i, Kadıköy'deki binalarla ilgili yeni karar aldı. Buna göre ilçedeki binalara 15 kat sınırı getirildi.
Nedeni İstanbul depremi
İstanbul Kadıköy'de hemen hemen her sokakta bir kentsel yenileme projesi var. İBB Meclisinin aldığı karar göre Kadıköy'de 15 kattan daha yüksek binaların yapımına izin verilmeyecek. imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından onaylanan teklif İBB Meclisi'nin 12 Şubat 2016 tarihli kararıyla yürürlüğe girdi. Bu karar ile bölgede dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalara 15 sınırı gelmiş oldu.Karara kadıköy belediyesi de destek veriyor. Bazı bölgeler uygulamadan muaf tutulacak. Amaç yüksek binaları şehir içinden uzak tutmak.
15 kat yaklaşık 45 metre yükseklik demek. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'na göre bu yükseklik yeterli. Nedeni de olası istanbul depremi. Nuhoğlu, "Burası deprem bölgesi statik anlamda ince uzun binalar çok güvenli değil. Onlar yukarı çıktıkça manzara daha yüksek olsun istiyorlar. Biz gökdelenlere karşı değiliz ama şehrin belirli bölgelerinde yapılması gerekiyor" dedi.
Yeni Söz Gazetesi
Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Kadıköy'de silueti korumak için yeni yapılacak binalara 15 kat sınırı getirdi.
12 Şubat'ta yürürlüğe giren karara göre dönüşüm kapsamındaki riskli binaların yerine yapılacak yeni binalar 15 kattan yüksek olamayacak. İmar hakkı korunarak alınan karar Kadıköy'ün üçte ikisini kapsarken, Fikirtepe ve Acıbadem'i kapsamıyor. Kadıköy'de yapılacak projeler için taban oturumu 0.35, emsal 2.07, yükseklik ise serbest idi. Ancak iddialara göre taban oturumları 0.20'ye kadar indirilerek inşaat hakkı dikeyde kullanılıyor ve manzara avantajıyla binaların daha fazla prim yapması sağlanıyordu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu kararı olumlu bulduğunu belirterek, ‘‘Marmara Denizi'ni yakından gören tüm bölgeler gibi Kadıköy de deprem riski altında. İnce uzun binalar çok güvenli değil. Gökdelenlere karşı değiliz ama şehrin belirli bölgelerinde yapılması gerekiyor” dedi. Müteahhitler ise kararı doğru bulmadı İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, bu karar ile 13'ün üstünde katlı riskli binaların yenilenmesinin imkansız hale geldiğini söylerken, Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “Biz binaların taban oturum alanını az tutup yüksek yapılmasından yanayız. Çünkü ancak bu şekilde yeşil alan oluşturabiliriz.'' şeklinde konuştu.
Zaman