23 / 12 / 2024

Kadıköy'deki 637 binaya yıkım ruhsatı verildi!

Kadıköy'deki 637 binaya yıkım ruhsatı verildi!

Kadıköy'de afet bilinci artıyor 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıldönümü yaklaşırken, Kadıköy'de yürütülen çalışmalarla depreme karşı hem yapısal hem toplumsal bilinç oluşması amaçlanıyor.



Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ise 2012'den bu yana ilçedeki 2 bin 466 riskli binanın bin 637 tanesine yıkım ruhsatı verdi. 2015 yılı sonuna kadar bu sayının 1000'i bulması bekleniyor.  Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapısal anlamda depreme karşı hazırlıkların sürdüğü kentin olası bir afete karşı stratejik planı oluşturulmuş durumda. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası kapsamında yeni yapılan binaların depreme karşı dayanıklı inşa edilmesi konusunda titiz davranılıyor. 


DENETİM VE RUHSAT 

Kadıköy Belediyesi İmar Müdürlüğü 2014 yılında 742 yeni binaya ruhsat verildiğini açıklarken, bunların çoğunluğunun depreme karşı risk taşıdığı için yıkılarak yeniden yapılan binalar olduğu vurgulandı. 

2015 yılı içerisinde ise Ağustos ayına kadar 520 adet binaya ruhsat verildiği belirtildi. Kadıköy'de yılsonuna kadar 1000 binaya daha ruhsat verilmesi tahmin ediliyor. 2007'de yürürlüğe giren afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmeliğin hükümlerine göre projeleri tasdik ettiklerini söyleyen Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Hasan Akyıldız, denetim ve kontrol işlemlerinin ardından yapı ruhsatlarını verdiklerini belirtti. Akyıldız, yılda ortalama bin 800 binanın bu şekilde dönüşeceğini belirtti. Kadıköy'de yaklaşık 30 bin riskli bina stoğu bulunduğu tahmin ediliyor. 


KADIKÖY BETONU 

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi 'nden sonra kurulan Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı; Zemin, Kentsel Yenileme Bürosu ve Yeni İnşaatlardan Alınan Taze Beton Alım Birimi olmak üzere 3 farklı aşamada işlem yapmakta. Eğitim Mahallesi Ahsen Çıkmazı Sokak Sadıkoğlu Plaza 1 bulunan merkezde 6 mühendis, 9 tekniker Kadıköy'deki şantiyelerde beton kalitesini kontrol ediyor. Kadıköy'de yeni inşaatlarda yüzde 80 oranında tercih edilen beton sınıfının yüksek kalite olarak ifade edilen C-35 beton sınıfı olduğu belirtildi. Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı Sorumlusu Menekşe Perdi, Kadıköy'de inşaatlardaki beton kalitesinin arttırılması konusunda yıllardır gösterdikleri hassasiyet sonucunda inşaat sektöründe de Kadıköy'de kullanılan betonun sağlamlığından dolayı "Kadıköy Betonu" ifadesinin kullanıldığını, bunun mutluluk verici olduğunu söyledi. 


4 AŞAMADA HAZIRLIK 

Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü bünyesinde de afete karşı hazırlık çalışmaları zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme olarak 4 aşamada yürütülüyor. Aynı zamanda mahalle risk haritaları oluşturuldu. Risk analizi çalışmaları yapılmakta. Mahalle bazında da afete karşı hazırlık eğitimleri devam ediyor. 2005 yılında Kadıköy Belediyesi bünyesinde kurulan arama kurtarma ekibi kentte yaklaşık 40 bin kişiye eğitim verdi. 


Gazete Kadıköy


Geri Dön