29 / 04 / 2024

Kadıköy'deki Salı Pazarı'na AVM yapılmayacak

Kadıköy'deki Salı Pazarı'na AVM yapılmayacak

Kadıköy'de eski Salı Pazarı'nın kurulduğu tarihi Kuşdili Çayırı'nın İBB tarafından imara açılarak, çok katlı AVM yapılmasını amaçlayan projeye ilişkin İstanbul İdare Mahkemesi "yürütmeyi durdurma" kararı verdi



Kadıköy Belediyesi'nden yapılan açıklamada, İstanbul 2. İdare Mahkemesinin kararıyla, eski Salı Pazarı'nın kurulduğu Kuşdili Çayırı'na yapılması planlanan alışveriş merkezi projesinin durdurulduğu ifade edildi. Açıklamada, Kadıköy'de yapılacak böyle bir inşaatın, "bölge trafiğini daha da zora sokacağı ve yapılacak alışveriş merkezinin Kadıköy'deki tarihi çarşı esnafının ekonomisine zarar vereceği" gerekçesiyle ilçede oturanların bu projeye karşı çıktıkları, bu alanın tekrar yeşil alan olarak tasarlanması için kampanya başlattıkları ifade edildi. Açıklamada, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün şu görüşlerine yerverildi: "Kararı olumlu buluyoruz. Bizim için önemli bir kazanım. Kentin yeşilalanlarının korunması açısından örnek teşkil edecek bir yaklaşım. Bir süredir tüm Kadıköylüler gibi biz de bu kararı bekliyorduk. Karar, umarım yeşil alanların imara açılması yoluyla trafik yoğunluğunu artıracak ve kent içi yaşamı olumsuz etkileyecek diğer projelere de örnek olur."İstanbul Büyükşehir Belediyesince, Salı Pazarı'nın kaldırıldığı Kuş dili Çayırı'na çok katlı alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin proje hazırlanması üzerine TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, "projenin yürütmesinin durdurulması" talebiyle İstanbul İdare Mahkemesine başvurulmuştu. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kuşdili Çayırı'na yapılacak alışveriş merkezi durduruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kadıköy'deki Salı Pazarı alanı olarak bilinen Kuşdili Çayırı'na alışveriş merkezi yapma planları yargı kararıyla durduruldu

Salı Pazarı Hasanpaşa'ya taşındıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu alanın alışveriş merkezi yapılması için ihale açmıştı. İhaleyi kazanan firma belirlenmiş ve alışveriş merkezinin planları hazırlanmıştı. Bu süreç içerisinde alışveriş merkezi inşaatının durdurulması için davalar açılmıştı. İstanbul 2 nolu İdare Mahkemesi'nde görülen TMMOB'nin açtığı davada 18 Mayıs günü yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Kadıköylüler projeye, bölge trafiğini daha da içinden çıkılmaz hale getireceği ve esnafın işlerine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Hürriyet

Salı Pazarı'na alışveriş merkezi kurulmayacak

Kadıköy'de eski Salı Pazarı'nın kurulduğu tarihi Kuşdili Çayırı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılarak, çok katlı alışveriş merkezi yapılmasını amaçlayan projenin yürütmesi İstanbul İdare Mahkemesi'nce durduruldu.
Kadıköy Belediyesi'nden yapılan açıklamada, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararıyla, eski Salı Pazarı'nın kurulduğu Kuşdili Çayırı'na yapılması planlanan alışveriş merkezi projesinin durdurulduğu ifade edildi. Açıklamada, Kadıköy'de yapılacak böyle bir inşaatın, "Bölge trafiğini daha da zora sokacağı ve yapılacak alışveriş merkezinin Kadıköy'deki tarihi çarşı esnafının ekonomisine zarar vereceği" gerekçesiyle ilçede oturanların bu projeye karşı çıktıkları, bu alanın tekrar yeşil alan olarak tasarlanması için kampanya başlattıkları ifade edildi. Açıklamada, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün şu görüşlerine yer verildi: "Kararı olumlu buluyoruz. Bizim için önemli bir kazanım. Kentin yeşil alanlarının korunması açısından örnek teşkil edecek bir yaklaşım. Bir süredir tüm Kadıköylüler gibi biz de bu kararı bekliyorduk. Karar, umarım yeşil alanların imara açılması yoluyla trafik yoğunluğunu artıracak ve kent içi yaşamı olumsuz etkileyecek diğer projelere de örnek olur."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Salı Pazarı'nın kaldırıldığı Kuşdili Çayırı'na çok katlı alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin proje hazırlanması üzerine TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, "Projenin yürütmesinin durdurulması" talebiyle İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvurulmuştu.
Radikal


Kuşdili Müjdesi
Kadıköy'deki Kuşdili Çayırı'nın imara açılarak, çok katlı alışveriş merkezi yapılmasını amaçlayan proje, mahkeme kararıyla durduruldu. Böylece eski Salı Pazarı'nın bulunduğu alan yeşil kalacak

Kadıköy'de yıllardır Salı ve Cuma günleri semt pazarı olarak kullanılan ve "Salı Pazarı alanı" olarak bilinen tarihi Kuşdili Çayırı, geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, bölgede oluşturacağı yoğunluk ve diğer sorunlar göz önünde bulundurulmadan çok katlı alışveriş merkezi yapılmak üzere bir firmaya ihale edilmişti. Bunun üzerine Salı Pazarı, İncirlibostan'da yapılan yeni yerine nakledilmişti.

Eylemler işe yaradı
Buraya yapılması istenen inşaatın, bölge trafiğini daha da zora sokacağını, çarşı esnafının ekonomisine zarar vereceğini düşünen ve çayırın yeniden tarihteki özellğine kuvuşturulmasını isteyen Kadıköylüler, Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleriadı altında platform kurarak, kampanya başlatmışlardı. Çeşitli eylemler yaparak seslerini duyurmak isteyen Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri, içinde yeşil alanları çoğaltmak, deprem riskine karşı açık alanlara sahip çıkmak, trafik sorununu önlemek ve geleneksel esnafı korumak gerekliliğinin altını çizmişti. Gönüllüler, burada inşaat yapılmaması için ayrıca İstanbul İdere Mahkemesi'ne "Yürütmeyi durdurma" talebinde bulunmuştu. Konuyu değerlendiren İstanbul 2. İdare Mahkemesi, tarihi özelliğe sahip alanın, kamu yararının da gözetilerek eski özelliğine kavuşturulması gerektiğine kanaat getirerek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

'Bunu bekliyorduk'
Mahkeme kararını değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Kararı olumlu buluyoruz, bizim için önemli bir kazanım, kentin yeşil alanlarının korunması açısından örnek teşkil edecek bir yaklaşım. Bir süredir tüm Kadıköylüler gibi bizde bu kararı bekliyorduk. Umarım kent içi yaşamı olumsuz etkileyecek, diğer projelere de örnek olur" dedi.
Özner BERBER/Gazete Habertürk


Tarihi Salı Pazarı'nda son karar
Kadıköy'de eski Salı Pazarı'nın kurulduğu tarihi Kuşdili Çayırı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılarak, çok katlı alışveriş merkezi yapılmasını amaçlayan projeye ilişkin İstanbul İdare Mahkemesinin “yürütmeyi durdurma” kararı verdiği belirtildi.

Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamada, İstanbul 2. İdare Mahkemesinin kararıyla, eski Salı Pazarı'nın kurulduğu Kuşdili Çayırı'na yapılması planlanan alışveriş merkezi projesinin durdurulduğu ifade edildi.

Açıklamada, Kadıköy'de yapılacak böyle bir inşaatın, “bölge trafiğini daha da zora sokacağı ve yapılacak alışveriş merkezinin Kadıköy'deki tarihi çarşı esnafının ekonomisine zarar vereceği” gerekçesiyle ilçede oturanların bu projeye karşı çıktıkları, bu alanın tekrar yeşil alan olarak tasarlanması için kampanya başlattıkları ifade edildi.

Açıklamada, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün şu görüşlerine yer verildi: “Kararı olumlu buluyoruz. Bizim için önemli bir kazanım. Kentin yeşil alanlarının korunması açısından örnek teşkil edecek bir yaklaşım. Bir süredir tüm Kadıköylüler gibi biz de bu kararı bekliyorduk. Karar, umarım yeşil alanların imara açılması yoluyla trafik yoğunluğunu artıracak ve kent içi yaşamı olumsuz etkileyecek diğer projelere de örnek olur.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesince, Salı Pazarı'nın kaldırıldığı Kuşdili Çayırı'na çok katlı alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin proje hazırlanması üzerine TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, “projenin yürütmesinin durdurulması” talebiyle İstanbul İdare Mahkemesine başvurulmuştu.
Vatan

Kadıköy'e müjdeli haber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy'de eski Salı Pazarı'nın kurulduğu tarihi Kuşdili Çayır'nı imara açıp buraya çok katlı alışveriş merkezi yapmayı planlıyordu. Türk Mühendislik ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası 'bölge trafiğini daha da zora sokacağı ve yapılacak alışveriş merkezinin Kadıköy'deki tarihi çarşı esnafının ekonomisine zarar vereceği' gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.
İstanbul İdare Mahkemesi proje hakkında 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Böylece eski Salı Pazarı'na alışveriş merkezi yapılması engellendi.
Posta


Büyükşehir'in itirazı var
Büyükşehir Belediyesi, Kuşdili Çayırı'nı otopark ve eğlence merkezine çevirecek projeyi durduran mahkeme kararına itiraz edeceğini açıkladı

Kadıköy Kuşdili Çayırı, tartışmaların odağında olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl bir karar alarak Kuşdili Çayırı için bir proje başlatmıştı. Bu amaçla bu alana kurulan tarihi Salı Pazarı, İncirlibostan'da yapılan yeni yere taşındı. Büyükşehir ardından, bölgeye otopark, kültür ve eğlence tesisleri kurulması için bir firmaya ihale verdi. Bu projenin bölgedeki trafiği daha da artıracağını savunan ve Kuşdili Çayırı'nın tarihteki gibi yeşil alana çevrilmesini isteyen Kadıköylüler, Büyükşehir'in bu planına itiraz ettiler. Yapılan çok sayıda protesto gösterisinin ardından, konu yargıya taşındı.

SEVİNÇ KISA SÜRDÜ
Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri, sözkonusu projenin yürütmesinin durdurulması için İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Geçtiğimiz günlerde davayı karar bağlayan mahkeme, projenin durdurulmasına karar verdi. Kadıköylüler büyük sevinç yaşarken, önceki gün Büyükşehir Belediyesi'nden bir açıklama geldi. Açıklamada, sözkonusu mahkeme kararına itiraz edileceği belirtilerek şöyle denildi:
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin sözkonusu proje alanına ilişkin yürütmenin durdurulması kararına karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edecektir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilecek, Kadıköy Kuşdili Çayırı Otopark, Açık-Kapalı Pazar Yeri Kapısı, Kültür-Sanat- Eğlence Yapısı ve Park Düzenlemesi Projesi'nde yeşil alan korunmaktadır. Ayrıca, yeşil alanlar ile donatılmış sosyıal, spor; eğlence, aktivite alanları, bitki satış sokakları ve ve restoranlar, mısır çarşısı, balıkçılar pazarı, sebze-meyve, et, kahvaltı vs. sokakları, kitap, müzik, sanat, elektronik eşya sokakları, çocuk oyun ğrupları ile içinde 1 adet tiyatro salonu ve 6 adet sinema salonunu barındıran bir kültür merkezi gibi fonksiyonların bulunduğu birimler de bu projede yer alacaktır". Belediyenin itiraz kararını açıklaması üzerine, Kadıköylüler Kuşdili Çayırı'nı kurtarmak için protesto gösterilerini yeniden başlatmaları bekleniyor.
Gazete Habertürk


Geri Dön