02 / 05 / 2024

Kadıköy'deki Sokullu Konağı 3.5 milyon dolara satışa çıktı!

Kadıköy'deki Sokullu Konağı 3.5 milyon dolara satışa çıktı!

3 milyon 500 bin dolara satışa çıkarılan Sokullu Konağı'nın restorasyon masrafının 2 milyon 500 bin doları bulması bekleniyor. Konak, 1975'ten itibaren kullanılmıyor



Tarihi Sokullu Konağı satışa çıktı

3 milyon 500 bin dolara satışa çıkarılan Sokullu Konağı'nın restorasyon masrafının 2 milyon 500 bin doları bulması bekleniyor. Konak, 1975'ten itibaren kullanılmıyor

Yapı Merkezi Holding, sahibi olduğu Kadıköy Acıbadem Mahallesinde yer alan Sokullu Konağı'nı 3 milyon 500 bin dolara satışa çıkardı. Ziyaeddin Paşa Köşkü olarak da anılan yapı, 1975li yıllara kadar Anadolu Erkek Lisesi olarak hizmet vermişti. Elde edilen bilgilere göre, 2 milyon 500 bin dolar restorasyon masrafı bulunan konak, birinci dereceki tarihi eserin 2 nolu Kültür  ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna kayıtlı. 8 bin 245 metrekare yüzölçümünde arsaya sahip olan konağın büyüklüğü ise 2 bin 48 metrekare.
Konağın pazarlanmasıyla doğrudan ilgilenen yüksek şehir plancısı Emrah Arslan, yaklaşık 35 yıldan bu yana terk edilmiş haldeki konağın, 1992li yıllarda şimdiki sahibi Yapı Merkezi Holding in mülkiyetine geçtiğini kaydetti. Konağın restore edildiği takdirde holding yönetim merkezi veya eğitim kurumu olarak hizmet verebileceğinin altını çizen Arslan, restorasyon için yetkili kurullardan izin alındığını ve sürecin tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi.

SULTAN REŞAT'IN YAZLIĞIYDI
Sultan 5. Mehmet Reşat'ın Sokullu Konağı'nı yazlık olarak kullanmak için mimar Vedad Teke yaptırdı. Köşkün haremlik binası Sultan 5. Mehmetin oğlu Şehzade Dr. Ziyaeddin Efendi tarafından yazlık olarak kullanılırken selamlık binası ise yanarak yok oldu.
Sokullu Konağı, olarak anılması gereken bina 1922de hanedanın yurtdışına çıkarılma zorunluluğu üzerine, Abdülkerim Cevdet Sokullu Paşa tarafından satın alındı. Konağın Sokullu ön ismiyle anılmaya başlanması ise bu dönemden itibaren oluyor. Sokullu Paşanın  varisleri 1945te Erdem Ailesine satınca konağın kaderi başka bir mecraya taşındı. Eğitimci olan aile, burada Özel Anadolu Lisesi açarak 1975 yılına kadar işletti. Bu dönemde büyük bir arazi üzerinde bulunan konağın arazisi zamanla parsellenerek ahırlar, mutfak ve personel odaları yıkıldı. Okulun 1975te kapanmasından sonra bina boş ve bakımsız kaldı.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön