29 / 04 / 2024

Kadir Kır İstanbul’un gökyüzünden yarım milyon fotoğrafını çekti!

Kadir Kır İstanbul’un gökyüzünden yarım milyon fotoğrafını çekti!

Beykoz’ dan Silivri’ ye İstanbul’ u gökyüzünden fotoğraflayan Kadir Kır, devasa şehrin içinde yaşamakla üzerinde olmanın farklı hissettirdiğini söylüyor. İstanbul’un gökyüzünden yarım milyon fotoğrafını çekti...



Beykoz’dan Silivri’ye İstanbul’u gökyüzünden fotoğraflayan Kadir Kır, devasa şehrin içinde yaşamakla üzerinde olmanın farklı hissettirdiğini söylüyor. Bazı bölgelerin üzerinden geçerken yoğun kokulara maruz kaldıklarını dile getiren Kır, pilotların ‘Abi patates, köfte, çöp kokuyor.” diyerek sitem ettiklerini anlatıyor.



Fotoğrafçı Kadir Kır, helikopterle havadan İstanbul’un fotoğraflarını çekiyor. Kar, yağmur, sis demeden İstanbul’a gökyüzünden bakan Kır’ın çektiği fotoğraf sayısı 500 bini geçmiş. Kır, “Yaptığım işin parayla alakası yok. Akademisyenlere önemli bir belge bırakmak için İstanbul’u çekiyorum.” diyor. Fotoğrafları çekme amaçlarından birinin de “İstanbul ne idi ne oldu” cevabını karşılamak olduğunu ifade eden fotoğrafçı, tarihçiler için kaynak olabileceğini anlatıyor. “Bize böyle bir şey kalmadı gelecek nesillere kalsın.” diyen Kır, çektiği fotoğrafların hepsini arşiv niteliğinde internet ortamında tuttuğunu belirtiyor. İstanbul’un içinde bulunmakla üzerinde bulunmanın farklı hissettirdiğini belirtiyor.


Ayasofya, Sultanahmet’in dışında Yoros Kalesi, Aydos Tepesi, Riva Deresi’ni, Kemerburgaz golf sahaları, Garipçe köyü, 3. köprü ayaklarının bulunduğu yerlerin ve adaların havadan çok güzel göründüğünü, insanlara bunları göstermek istediğini söylüyor. Çektiği fotoğrafları kitaplaştırmayacağını vurgulayan Kır, bin 500 fotoğrafını ‘istanbulucuyorum’ sitesinde fotoğraf meraklılarıyla paylaşıyor. Gebze’den Silivri’ye kadar tüm yatırım olan yerleri havadan fotoğraflayan Kır’ın İstanbul’la ilgili tespitleri de var. Havadan bakıldığında kuzeye doğru taşınmanın söz konusu olduğunu ifade ediyor. Daha önceleri İstanbul’da çarpık şehirleşmenin olduğunu vurgulayan fotoğrafçı, son beş yıldır çektiği karelerle İstanbul’un kentleşmeyle mükemmel bir şehir olmaya doğru gittiğini düşünüyor. Kır, “Bizim şehir düzenine ihtiyacımız var. Şehir düzene yeni yeni giriyor.” ifadelerini kullanıyor.


İstanbul’un sanayi için uygun olmadığını düşünen Kır, bazı bölgelerin üzerinden geçerken yoğun kokular geldiğini söylüyor. Bir bölgeden geçerken patates koktuğunu ve pilotların ‘Abi patates, köfte, çöp kokuyor.” şeklinde sitemler ettiğini aktarıyor. Kadir Kır, Kemerburgaz golf sahaları yanındaki çöpten dolayı, sahanın üzerinden uçarken helikopterin içini çöp kokusu sardığını bildiriyor. Vakti olduğunda kiraladığı uçakla İstanbul’u görüntülemek için çıkan Kır, “Zamanı kullanabilmem en büyük özgürlüğüm Türkiye’nin en zengin insanıyım.” şeklinde konuşuyor. Bu işi sürekli olarak kendisinin dışında yapan kimsenin olmadığını iddia ediyor. İlk helikopter işlerini 25 sene önce daha çok turizm üzerine yaptığını anlatan Kır, Antalya kıyılarında Akdeniz kıyılarında kurulan tesislerini ticaret turizmi başladığı dönemlerde fotoğrafladığını söylüyor. Türkiye’nin temel turizmine elinin değdiğini söyleyen Kır, “Türkiye bu şekilde kendini takdim etti.” diyor. Kendisinin gönüllü kültür elçisi olduğunu söyleyen Kır, bakanlıkla çalışmalarının sürdüğünü anlatıyor. New York Times Gazetesi’nde (NYT) on yıl çalışan Kır, Türkiye’nin tanıtımı için uğraştığını dile getiriyor. 25 sene önce New York Times için İstanbul’un siyah beyaz fotoğraflarını çektiğini ancak sakladığını ve yayımlayacağını bildiriyor. New York Times’ta kendisine Mr. Key Key lakabıyla hitap edildiğini belirtiyor.


Zaman Gazetesi 


Geri Dön