Kadir Topbaş, 3.Köprü güzergahını açıkladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3. boğaz köprüsünün Beykoz ile Tarabya arasında bir iz olarak belirlendiğini açıkladı. İşte köprü çalışmaları ile ilgili açıklamalar...
Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin tarafından açıklanan 3. köprü güzergahına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"Tekin'in, zaman zaman 'gündemde nasıl olabilirim' diye kendince adımlar atmaya çalıştığını" öne süren Topbaş, "İfadelerinde 'sayın başkan güzergahı benden öğrensin' diyor. Şunu açık söyleyeyim. Onların bilgileri bizim unuttuklarımızdan fazla değil. Bilgileri yetmez. Bu şehri yöneten, yıllardır bu şehirde yaşayan birisi olarak bu kentin bütün gelişme süreçlerini ve bundan sonraki süreçlerini yakından takip eden ve bu konuda yetkin olan bir insan olarak tabii ki bütün süreci takip ediyoruz" diye konuştu.
Topbaş, 3. köprünün güzergahına ilişkin 4 yılı aşkın süredir Başbakan ve ilgili bakan ve kurumlarla birlikte yaptıkları bir çalışma bulunduğunu ve ilk aşamada 5 ayrı nokta üzerinde durulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu için acele kamulaştırılacak alanlar 2015! tıklayın
"Sayın Başbakanımızın da hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi, orman alanlarının minimum ölçekte veya en az etkilenecek ölçekte bir yer belirlenmesiydi. Ve 3. köprü için mevcut 2. köprünün biraz kuzeyinden, Tarabya bölgesinden bir iz belirlendi. Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Geçen haftaki koordinasyon toplantısında heyetimizle birlikte bu güzergah üzerinde incelemeyi yaptık. Bizim koordinasyon kurulumuza bu konuda bilgi aktardık ve beraberce bir çalışma yürüttük. Bunlar planlara işlenecek ve tabii ki güzergahın üzerindeki etkileşimler dikkate alınacak. Buradaki kamulaştırma alanlarının getireceği maliyetler de dikkate alınarak bazı değişiklikler olma ihtimali çok büyük. Yer yer olabilir. Tabii ki önümüzdeki ay meclise getirilecek. Mecliste tartışılacak, konuşulacak, değerlendirme yapılacak ve karara bağlanacak. İstanbul'un ihtiyacı olan Avrupa ve Asya yakası arasındaki geçişlerde çok önemli olan bir güzergahın tedariki açısından bu önemli."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Boğaz Köprüsü'nün Sarıyer'in daha uç noktalarında düşünüldüğünü, ancak orman alanları ve havzalardan geçmesinin zaten baştan kabul edilmediği için vazgeçilerek en alt bölgeye kaydırıldığını söyledi.
Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nde gazetecilerin 3. köprünün güzergahına ilişkin sorularını yanıtlarken, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden günde 25 bin aracın geçtiğini, bu aksın hem ulusal hem de uluslararası boyutta kara yolu taşımacılığında önemli olduğunu kaydetti.
3. Boğaz Köprüsü'nün bu kente nasıl bir katkı sağlayabileceği ve olumsuzlukların neler olabileceği üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten Topbaş, "Bu bir iz çalışması. Güzergah çalışması üzerinde daha sonra detaylara inilecek. Bu henüz bir teklif. Ulaştırma Bakanı da ifade ettiler. Hem Meclis'in, hem de STK'ların görüşleri de bizim için önemli" diye konuştu.
Köprü güzergahının gizli kapaklı olmadığını, bununla ilgili çalışmaların 2 hafta önce İstanbul'a geldiğini belirten Topbaş, şunları kaydetti:
"Sanki bir şeyler bulunmuş gibi, çok şeyler biliyormuş gibi kalkıp bunu getirip, 'Ben bunu edindim, Başkan bunu benden öğrensin' diyecek kadar basit bir siyasete ben anlam veremiyorum. Tabii ki bu güzergah var. Bu 6 ay önce en son Sayın Başbakanımızla, Ulaştırma Bakanımla birlikte üzerinde 3'lü uçuş yaparak belirlediğimiz, üzerinde durduğumuz bir güzergah. O izi öngören Tarabya Oteli'nin bulunduğu nokta ile onun karşısına gelen nokta arasında değerlendirme yapılmış.
Onu yerleştirirken, onu kendi coğrafi durumu, o bölgenin statik yerleşim durumu, biraz daha öteye beriye kayması, planda değerlendirmesini Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediye yetkilileri birlikte yapacak. Plana aksettirdikten sonra önümüzdeki ay Meclis'e gelecek, ama bunun diğer bağlantı alanları hatları veya yerinde ufak birtakım oynamalar gerekiyorsa oynanabilir veya yer yer değişebilir."
"AMAN ARAZİLERİNİZİ SATMAYIN"
Topbaş, kamuoyunu Büyükşehir Belediye Meclisi'nin temsil ettiğini de belirterek, "İstanbulluların sözcüsü İstanbul'un Meclisi'dir. Burada 300 Meclis üyesi bunu değerlendirecek. Tabii ki bu konuda itirazlar olur, üzerinde çalışmalar, değerlendirmeler yapılır. Eylül meclisinden sonra kararlar ve değerlendirmeler yapılacak. Bu gizli kapaklı bir şey değil" dedi.
Değerlendirmenin minimum ölçüde çevreye en az zarar verecek şekilde yapıldığını dile getiren Topbaş, "3. köprünün orman alanlarından, yoğun bölgelerden, havzalardan geçmesi zaten baştan kabul edilmediği için çok daha kuzeyde düşünülen Sarıyer istikametindeki en uç noktalardan vazgeçildi. Havzalar, ormanlar etkileniyor diye daha aşağı, en alt bölgeye kaydırıldı" diye konuştu.
Topbaş, İstanbul'da son 5 yıldaki hızlı gelişimin kentin gayrimenkul ve arazi değerlerini nasıl etkilediğini herkesin bildiğini, dünyadaki küresel krize rağmen İstanbul'daki gayrimenkullerde bir düşüş olmadığını söyledi.
Köprü güzergahını açıklamamalarının nedeninin de "birileri arazi tedarik etmesin" düşüncesinden kaynaklandığını dile getiren Topbaş, "Bütün söylemlerimiz şu oldu; 'Aman arazilerinizi bütün bu işlemler bitinceye kadar satmayın. Bekleyin, birileri kapatmasınlar, elinizden almasınlar diye.' Bunları da dikkate alarak bu güzergahta hafif oynamalar olabilir" şeklinde konuştu.
"ATATÜRK'ÜN DENİZE GİRDİĞİ YERİ BİLMEYENLER"
Topbaş, zaman zaman yapılan bazı açıklamalara cevap vermemeye çalıştığını, ancak sabrettikçe arkasının geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Geçen haftalarda plajlarla ilgili açıklama yapıldı. Bu açıklamalar adeta bir şov. İstanbul'u bilmeyenler, İstanbul hakkında bilgisi olmayanlar, İstanbul hakkında ahkam kesenler var. Aziz Atatürk'ün denize girdiği yeri bilmeyen insanların kalkıp da 'Ata'nın denize girdiği yerde denize girmek istiyorum' diyenlerin gündemde tutulmasını da çok manidar görüyorum. Çünkü Aziz Atatürk'ün denize girdiği yer Güneş Plajı değil, Menekşe'deki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün bulunduğu yerdir. Arzu ediyorlarsa orada istedikleri zaman denize girebilirler."
Topbaş, İstanbul'un tüm plajlarının CHP yönetimde olduğu zaman kaybedildiğini savunarak, "Plajları yok edenler CHP zihniyeti. Dereleri, sahilleri kirletenler, Haliç'i bitirenler bunlar. Biz bugüne kadar 18 plaj açmışız ve 40 kilometreye yakın plaj denize girilebilir hale gelmiş. En son Güneş Plajı'nın da denizdeki kirlilikler ve Ayamama Deresi'nin arıtma işlemleri bittikten sonra özel işletmeye verilmesi konusunda hazırlığımız var" diye konuştu.
AA
Başkan Topbaş; "3. Köprü Beykoz ile Tarabya arasında yapılacak"
İBB'den alınan bilgiye göre; Başkan Topbaş, "İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3. Köprü, Beykoz ile Tarabya arasında bir iz olarak belirlendi. Çevreye en az zarar verecek şekilde planlanan köprü Eylül'de İstanbulluların sözcüsü olan meclisimizde değerlendirilecek" dedi.
Sultan 2. Abdülhamit Han'ın Torunu Osman Ertuğrul'un Eşi Zeynep Tarzi Osman ile Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı Saraçhane Belediye Sarayı'nın makamında kabul eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ziyaretin ardından gazetecilerin 3. Boğaz Köprüsü ile ilgili sorularını cevaplandırdı. 3. Boğaz Köprüsü'nün Sarıyer ile Beykoz'un daha uç noktalarında düşünüldüğünü, ancak orman alanları ve havzalardan geçmesinin kabul edilmesi mümkün olmadığı için söz konusu ilçelerin güneyine kaydırıldığını belirten Başkan Kadir Topbaş, "İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3. Köprü, Beykoz ile Tarabya arasında bir iz olarak belirlendi. Çevreye en az zarar verecek şekilde planlanan köprü Eylül'de İstanbulluların sözcüsü olan meclisimizde değerlendirilecek" dedi.
3. Boğaz Köprüsü'nün güzergahına ilişkin 4 yılı aşkın süredir Başbakan, ilgili bakan ve kurumlarla birlikte çalışma yaptıklarını ve ilk aşamada 5 ayrı nokta üzerinde durulduğunu ifade eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu; "Sayın Başbakanımızın da hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi, orman alanlarının minimum ölçekte veya en az etkilenecek ölçekte bir yer belirlenmesiydi. Ve 3. köprü için mevcut 2. köprünün biraz kuzeyinden, Tarabya bölgesinden bir iz belirlendi. Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Geçen haftaki koordinasyon toplantısında heyetimizle birlikte bu güzergah üzerinde incelemeyi yaptık. Bizim koordinasyon kurulumuza bu konuda bilgi aktardık ve beraberce bir çalışma yürüttük. Bunlar planlara işlenecek ve tabii ki güzergahın üzerindeki etkileşimler dikkate alınacak. Buradaki kamulaştırma alanlarının getireceği maliyetler de dikkate alınarak bazı değişiklikler olma ihtimali çok büyük. Yer yer olabilir. Tabii ki önümüzdeki ay meclise getirilecek. Mecliste tartışılacak, konuşulacak, değerlendirme yapılacak ve karara bağlanacak. İstanbul'un ihtiyacı olan Avrupa ve Asya yakası arasındaki geçişlerde çok önemli olan bir güzergahın tedariki
açısından bu önemli."
STK'ların görüşleri çok önemli...
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden günde 25 bin aracın geçtiğini, bu aksın hem ulusal hem de uluslararası boyutta karayolu taşımacılığında önemli olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Boğaz Köprüsü'nün bu kente nasıl bir katkı sağlayabileceği ve olumsuzlukların neler olabileceği üzerinde çalışmalar yapıldığını kaydetti.Başkan Kadir Topbaş, "Bu bir iz çalışması. Güzergah çalışması üzerinde daha sonra detaylara inilecek. Bu henüz bir teklif. Ulaştırma Bakanı da ifade ettiler. Hem Meclis'in, hem de sivil toplum kuruluşlarının görüşleri de bizim için önemli" diye konuştu.
Çalışmalar gizli değil!...
CHP İl Başkanı Gürsel Tekin'in açıklamalarıyla ilgili soruları da cevaplayan Başkan Topbaş, köprü güzergahının gizli kapaklı olmadığını, bununla ilgili çalışmaların 2 hafta önce İstanbul'a geldiğini vurguladı. Kadir Topbaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Sanki bir şeyler bulunmuş gibi, çok şeyler biliyormuş gibi kalkıp bunu getirip, `Ben bunu edindim, Başkan bunu benden öğrensin' diyecek kadar basit bir siyasete ben anlam veremiyorum. Tabii ki bu güzergah var. Bu 6 ay önce en son Sayın Başbakanımızla, Ulaştırma Bakanımla birlikte üzerinde 3'lü uçuş yaparak belirlediğimiz, üzerinde durduğumuz bir güzergah. O izi öngören Tarabya Oteli'nin bulunduğu nokta ile Beykoz'da onun karşısına gelen nokta arasında değerlendirme yapıldı. Güzergah haritaya yerleştirilirken coğrafi duruma, bölgenin statik yerleşim durumuna bakılarak biraz daha öteye beriye kayabilir. Planda değerlendirmesini Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediye yetkilileri birlikte yapacak. Plana yansıdıktan sonra da Eylül ayında Büyükşehir Belediye Meclisimize gelecek. Köprünün bağlantı alanlarında ufak birtakım oynamalar gerekiyorsa oynanabilir veya yer yer değişebilir. Sayın Gürsel Tekin ifadelerinde `sayın başkan güzergahı benden öğrensin' diyor. Onların bilgileri bizim unuttuklarımızdan fazla değil. Bilgileri yetmez. Bu şehri yöneten, yıllardır bu şehirde yaşayan birisi olarak bu kentin bütün gelişme süreçlerini ve bundan sonraki süreçlerini yakından takip eden ve bu konuda yetkin olan bir insan olarak tabii ki bütün süreci takip ediyoruz."
Aman arazilerinizi satmayın!...
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin temsil eden `İstanbulluların sözcüsü ve İstanbul'un Meclisi' olduğunun altın çizen Kadir Topbaş, "Burada 300 Meclis üyesi bu konuyu değerlendirecek. Tabii ki bu konuda itirazlar olur, üzerinde çalışmalar, değerlendirmeler yapılır. Değerlendirme çevreye en az zarar verecek şekilde yapılacaktır. 3. köprünün orman alanlarından, yoğun bölgelerden, havzalardan geçmesi zaten baştan kabul edilmediği için çok daha kuzeyde düşünülen Boğaz'ın uç noktalarından vazgeçildi. Havzalar, ormanlar etkileniyor diye daha aşağı, en alt bölgeye kaydırıldı" şeklinde konuştu.
İstanbul'da son 5 yıldaki hızlı gelişimin kentin gayrimenkul ve arazi değerlerini nasıl etkilediğini herkesin bildiğini ve dünyadaki küresel krize rağmen İstanbul'daki gayrimenkullerde bir düşüş olmadığını dile getiren Başkan Topbaş, köprü güzergahını açıklamamalarının nedeninin de `birileri arazi tedarik etmesin' düşüncesinden kaynaklandığını söyledi. Topbaş, "Aman arazilerinizi bütün bu işlemler bitinceye kadar satmayın. Bekleyin, birileri kapatmasınlar, elinizden almasınlar diye.' Bunları da dikkate alarak bu güzergahta hafif oynamalar olabilir" dedi.
Aziz Atatürk'ün denize girdiği yeri bile bilmiyorlar...
Geçen haftalarda plajlarla ilgili bir açıklama yapıldığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle bitirdi; "Bu açıklamalar adeta bir şov. İstanbul'u bilmeyenler, İstanbul hakkında bilgisi olmayanlar, İstanbul hakkında ahkam kesenler var. Aziz Atatürk'ün denize girdiği yeri bilmeyen insanların kalkıp da `Ata'nın denize girdiği yerde denize girmek istiyorum' diyenlerin gündemde tutulmasını da çok manidar görüyorum. Çünkü Aziz Atatürk'ün denize girdiği yer Güneş Plajı değil, Menekşe''eki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün bulunduğu yerdir. Arzu ediyorlarsa orada istedikleri zaman denize girebilirler. Öte yandan, İstanbul'un tüm plajlarını yok edenler CHP zihniyetidir. Dereleri, sahilleri kirletenler, Haliç'i bitirenler bunlar. Biz bugüne kadar 18 plaj açmışız ve 40 kilometreye yakın plaj denize girilebilir hale gelmiş. En son Güneş Plajı'nın da denizdeki kirlilikler ve Ayamama Deresi'nin arıtma işlemleri bittikten sonra özel işletmeye verilmesi konusunda hazırlığımız var."
Gürsel Tekin, 3. Köprü'nün güzergahını açıkladı!
Konuyla ilgili basında yer alan haberler
Köprünün yeri kesinleşti
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "3'üncü köprü eski Tarabya Oteli ile karşısındaki noktaya yapılacak" dedi. Topbaş, güzergâhı 6 ay önce Başbakan Erdoğan ve Bakan Yıldırım ile helikopterde belirlediklerini söyledi
İstanbul'a yapılması planlanan 3'üncü köprünün hangi güzergahtan geçeceği, ilk kez resmi bir ağızdan açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Köprü, Tarabya Oteli'nin bulunduğu nokta ile karşısına gelen bir nokta arasında olacak" dedi. Köprünün güzergahını 6 ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve kendisinin helikopterle uçuş yaparak belirlediklerini ifade eden Topbaş, üçüncü köprünün ayaklarının Tarabya Oteli'nin bulunduğu nokta ile karşısına gelen bir nokta arasında olacağı doğrultusunda değerlendirme yaptıklarını ifade etti.
EYLÜLDE MECLİS'TE
Güzergah konusunda 5 ayrı noktanın üzerinde durulduğunu belirten Topbaş, "Sayın Başbakanımızın hassasiyeti, havzaların ve orman alanlarının en az etkilenecek noktada bir yer belirlenmesiydi. Zaten orman alanlarını ve su havzalarını tahrip etmemek için Sarıyer bölgesinden vazgeçildi. Bunlar planlara işlenecek. Önümüzdeki eylül ayında Meclis'e getirmeye çalışıyoruz" dedi. "Güzergahtaki bağlantı alanlarında ufak değişiklikler olabilir" diyen Topbaş, buralardaki kamulaştırma maliyetlerinin, coğrafi ve yerleşim özelliklerinin dikkate alınacağını söyledi. Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin iddialarını sürdürdü. 3'üncü köprüyü "İstanbul'u katletmenin yeni aracı" olarak niteleyen Tekin, "Köprüyle ilgili harita, Başbakan Erdoğan tarafından hazırlatıldı" dedi.
Güzergâhta heyecan ve kaygı hâkim
SABAH muhabirleri, dün Tarabya ve Beykoz'u adım adım gezerek vatandaşların nabzını tuttu.Tokatköy Muhtarı Erkan Atagün, "Tokatköy'de viyadük olacak. Köprü için 96 evin yıkılması planlanıyor" derken, 16 yıldır Tokatköy'de yaşayan Necattin Ayar, "Köprüye karşıyım. 9 nüfuslu bir evde yaşıyoruz. Evimiz yıkılırsa nereye gideriz? İki, üç senedir köprü geçecek diye, huzurum kalmadı" diye konuştu. Yaklaşık 60 yıldır Tokatköy'de yaşayan Sabri Duman ise, köprü yüzünden vatandaşların büyük bir kısmının tedirgin olduğunu belirtti. Köprü, Çubuklu'da oturan Süreyya Amcaoğlu'nu da tedirgin ediyor. Amcaoğlu, "Köprü geçip evim yıkılır diye korkuyorum. Geceleri uykum kaçıyor" dedi.
ÖVEN DE VAR YEREN DE
YÜCEL ÇELİKBİLEK Beykoz Belediye Başkanı
'Müjdeli haber 3. oğlum oldu'
"MÜJDELİ bir haber. Bilgim yoktu. Dileyin benden ne dilerseniz. Bir oğlum vardı üçüncü köprü ile bir oğlum daha oldu. Kamuoyunda yansıtıldığı gibi bir fiziki kayıp olacağını sanmıyorum. Neticede bu köprü transit yol olacak. Çevreye zarar vereceğini düşünmüyorum."
CEM KARA Çatalca Belediye Başkanı
'Su ve orman tahrip olacak'
"3. KÖPRÜYÜ onaylamamız mümkün değil. Bu köprü yapılırsa İstanbul'un nüfusu artar. Hem İstanbul'a vize koyabiliriz deniyor hem de köprü yapılıyor. Çatalca'da Ziraat ve Gıda Enstitüsü kurmayı düşünüyorduk. Yapamayacağız. Su ve orman havzası tahrip olacak."
EYÜP MUHÇU İstanbul Mimarlar Odası Başkanı
'Vicdan bunu onaylamaz'
"3. KÖPRÜ İstanbul'a yarar değil zarar getirir. Boğaz'ın köprüyle geçilmesi düşüncesinin İstanbul'a bağlı tarım, içme suyu ve çevreye zarar vereceği bilimsel raporlarla ortaya konmuştur. Çubuklu ve havzası, Beykoz ormanları, Ömerli Barajı'nın içme suyu havzasını yok olabilir"
PROF. DR. AHMET VEFİK ALP Kent bilimci
'Bu İstanbul'un idam fermanı' "İSTANBUL'
UN kuzeye doğru gelişmesi kente yapılacak en büyük kötülük. Kentte çölleşme trendini yükseltecek. Bu bir idam fermanı. 3. köprüden derhal vazgeçilmeli. Alternatif çözümler üretilmeli. Vazgeçilmezse, İstanbul'da kuzeye doğru çölleşme trendi yükselecek."
Zeynel YAMAN- Hasan AY-Recai KÖMÜR /Sabah
Güzergahı Başbakan'la belirledik
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in açıkladığı Tarabya-Beykoz arasındaki 3. köprü güzergahını doğruladı.
Topbaş, Tekin'in, 'Güzergahı Kadir Topbaş da bizden öğrendi' sözüne gönderme yaparak, 'Güzergahı, biz 6 ay önce biliyorduk' dedi.
Tartışmalı 3. köprüye ilk resmi onay geldi. 3. köprünün gizli kapaklı bir şey olmadığını söyleyen Topbaş, Tekin'i kastederek, şöyle dedi: 'Sanki bir şeyler bulmuş, çok şeyler biliyormuş gibi kalkıp 'Bunu ben edindim Sayın Başkan benden öğrendi' diyecek kadar basit bir siyaseti anlamıyorum. Tabii ki böyle bir güzergah var. En son bundan 6 ay önce Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve ben helikopterle uçuş yaparak belirlediğimiz bir güzergah. Bağlantı alanları, hatları ve yerinde ufak değişiklikler olabilir. Eylül meclisine getirmeye çalışıyoruz' dedi. Topbaş, Tekin'in iddialarıyla ilgili 'Orman alanlarını tahrip etmemek için Sarıyer bölgesinden vazgeçildi' diye konuştu.
Güzergah konusunda 5 ayrı nokta üzerinde durduklarını söyleyen Topbaş, şöyle devam etti: 'Sayın Başbakanımız'ın hassasiyeti havzaların etkilenmemesiydi. Geçen hafta yapılan koordinasyon toplantımızda kamulaştırma alanlarının getireceği maliyetle bazı değişiklikler yapılma ihtimali büyük. Çevreye duyarlı ve saygılı olarak yapacağız. Hükümetin bu konuda hassasiyeti var.'
Nebahat KOÇ/Akşam
Topbaş: 3'üncü köprü için Beykoz-Tarabya izi var
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3'üncü köprünün "Beykoz ile Tarabya arasında bir iz olarak belirlendiğini" açıkladı
Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin tarafından açıklanan 3. köprü güzergahına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Topbaş, 3'üncü köprünün güzergahına ilişkin 4 yılı aşkın süredir Başbakan ve ilgili kurumlarla yaptıkları bir çalışma bulunduğunu, ilk aşamada 5 ayrı nokta üzerinde durulduğunu belirtti.
İkincinin kuzeyinde
Kadir Topbaş, şu bilgileri verdi: "Sayın Başbakanımızın da hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi, orman alanlarının minimum ölçekte veya en az etkilenecek ölçekte bir yer belirlenmesiydi. Ve 3'üncü köprü için mevcut 2'nci köprünün biraz kuzeyinden, Tarabya bölgesinden bir iz belirlendi. Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Geçen haftaki koordinasyon toplantısında heyetimizle birlikte bu güzergah üzerinde incelemeyi yaptık. Bizim koordinasyon kurulumuza bu konuda bilgi aktardık ve beraberce bir çalışma yürüttük." Konunun Meclis'te görüşülüp, tartışılacağını belirten Topbaş, güzergahta kamulaştırma maliyetleri nedeniyle değişiklikler olabileceğini vurguladı.
Tekin haklı çıktı, Topbaş meydan okudu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykoz-Tarabya güzergahını doğrulayarak, 3'üncü köprüde CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'i haklı çıkardı. Topbaş, şunları söyledi: "Tekin'in ifadelerinde `Sayın başkan güzergahı benden öğrensin' diyor. Şunu açık söyleyeyim. Onların bilgileri bizim unuttuklarımızdan fazla değil. Bilgileri yetmez. Bu şehri yöneten, yıllardır burada yaşayan birisi olarak bütün süreci takip ediyoruz."
Hürriyet
3. köprü Beykoz ile Tarabya arasında
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Boğaz'da yapılacak 3. köprünün 'Beykoz ile Tarabya' arasında olacağını açıkladı. Başkan Topbaş, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin tarafından önceki gün açıklanan köprü güzergâhıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
"Tekin'in, zaman zaman 'gündemde nasıl olabilirim' diye kendince adımlar atmaya çalıştığını" öne süren Topbaş, şunları söyledi: "Tekin 'Sayın başkan güzergâhı benden öğrensin.' diyor. Şunu açık söyleyeyim. Onların bilgileri bizim unuttuklarımızdan fazla değil. Şehri yöneten, yıllardır bu şehirde yaşayan birisi olarak bu kentin bütün gelişme süreçlerini ve bundan sonraki süreçlerini yakından takip eden ve bu konuda yetkin olan biri olarak süreci takip ediyoruz."
Topbaş, 3. köprünün güzergâhına ilişkin 4 yılı aşkın süredir Başbakan ve ilgili bakan ve kurumlarla birlikte yaptıkları bir çalışma bulunduğunu ve ilk aşamada 5 ayrı nokta üzerinde durulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Başbakanımızın da hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi, orman alanlarının minimum ölçekte veya en az etkilenecek ölçekte bir yer belirlenmesiydi. 3. köprü için mevcut 2. köprünün biraz kuzeyinden, Tarabya bölgesinden bir iz belirlendi. Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Geçen haftaki koordinasyon toplantısında heyetimizle birlikte bu güzergâh üzerinde incelemeyi yaptık. Bizim koordinasyon kurulumuza bu konuda bilgi aktardık ve beraberce bir çalışma yürüttük. Bunlar planlara işlenecek ve tabii ki güzergâhın üzerindeki etkileşimler dikkate alınacak." Güzergâhta kamulaştırma alanlarının maliyeti dikkate alınarak bazı düzenlemeler yapılabileceğine vurgu yapan Topbaş, "Konu önümüzdeki ay meclise getirilecek, tartışılacak. Nihai karar verilecek."diye konuştu.
Hüseyin Keleş/Zaman
Boğaz'a 3'üncü gerdanlık Beykoz-Tarabya arasına
İstanbul Belediye Başkanı Topbaş, 3. Boğaz köprüsünün Tarabya-Beykoz arasında olacağını açıkladı. Topbaş "Köprü, Beykoz'dan başlayıp, Tarabya Oteli'nin üzerinden geçecek" dedi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, uzun süredir üzerinde spekülasyon yapılan üçüncü Boğaz köprüsü ile ilgili ilk kez net konuştu. Topbaş İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3. köprünün Beykoz ile Tarabya arasında bir iz olarak belirlendiğini açıkladı.
Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin tarafından açıklanan 3. köprü güzergahına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Tekin'in, zaman zaman `gündemde nasıl olabilirim' diye kendince adımlar atmaya çalıştığını" öne süren Topbaş "İfadelerinde `sayın başkan güzergahı benden öğrensin' diyor. Şunu açık söyleyeyim. Onların bilgileri bizim unuttuklarımızdan fazla değil. Bilgileri yetmez. Bu şehri yöneten, yıllardır bu şehirde yaşayan birisi olarak bu kentin bütün gelişme süreçlerini ve bundan sonraki süreçlerini yakından takip eden ve bu konuda yetkin olan bir insan olarak tabii ki bütün süreci takip ediyoruz" diye konuştu.
KUZEYDE YAPILACAK
Topbaş, 3. köprünün güzergahına ilişkin 4 yılı aşkın süredir Başbakan ve ilgili bakan ve kurumlarla birlikte yaptıkları bir çalışma bulunduğunu ve ilk aşamada 5 ayrı nokta üzerinde durulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Sayın Başbakanımız'ın da hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi, orman alanlarının minimum ölçekte veya en az etkilenecek ölçekte bir yer belirlenmesiydi. Ve 3. köprü için mevcut 2. köprünün biraz kuzeyinden, Tarabya bölgesinden bir iz belirlendi. Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Geçen haftaki koordinasyon toplantısında heyetimizle birlikte bu güzergah üzerinde incelemeyi yaptık. Bizim koordinasyon kurulumuza bu konuda bilgi aktardık ve beraberce bir çalışma yürüttük. Bunlar planlara işlenecek ve tabii ki güzergahın üzerindeki etkileşimler dikkate alınacak. Buradaki kamulaştırma alanlarının getireceği maliyetler de dikkate alınarak bazı değişiklikler olma ihtimali çok büyük. Yer yer olabilir. Tabii ki önümüzdeki ay Meclis'e getirilecek. İstanbul'un ihtiyacı olan Avrupa ve Asya yakası arasındaki geçişlerde çok önemli olan bir güzergahın tedariki açısından bu önemli." 3. Köprü güzergâhını bilinçli olarak bu güne kadar açıklamadıklarını kaydeden Topbaş, şunları söyledi: "İstanbul'un son 5 yıldaki hızlı gelmişimi kentin arazi ve gayrimenkul değerlerini nasıl etkilediğini herkes biliyor. Bizim güzergâhı baştan açıklamamızın sebebi burada birileri arazi tedarik etmesin diye. Ama bütün söylemlerimiz şu oldu: Aman arazilerinizi bu işlemler bitinceye kadar satmayın dedik. Topbaş, 3. Köprü'nün Tarabya Oteli'nin üzerinden Beykoz'daki alan arasında yapılacağını belirtti.
Gül Çelikkol/Star
`Güzergahın Beykoz-Tarabya arasında olduğu 6 aydır belli'
Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP'li Tekin'in "Haritaya Ankara'dan ulaştık" sözleriyle açıkladığı 3'üncü Köprü'nün güzergahını doğruladı: "Güzergahı 6 ay önce Başbakan, Ulaştırma Bakanı ve ben helikopterle havadan belirledik. Orman alanlarını tahrip etmemek için Sarıyer'den vazgeçildi. 3'üncü Köprü Beykoz-Tarabya arasına yapılacak"
İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3'üncü Köprü'nün yeri sır gibi saklanıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, diğer iki köprünün kuzeyine yapılacağını söylemiş ancak yerini tam olarak açıklamamıştı. Güzergah için Beykoz-Sarıyer ve Beykoz-Tarabya olmak üzere iki seçenekten bahsediliyordu. Ancak önceki gün CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, haritaya ulaştıklarını, 3'üncü Köprü'nün Tarabya-Beykoz arasında yapılacağını açıklayınca dün Topbaş güzergahı doğruladı: "Sayın Başbakanımız, ilgili bakanımız ve kurumlarla birlikte yaptığımız bir çalışma var. Güzergah konusunda, 5 ayrı nokta üzerinde durulmuştu. Başbakan'ın hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi ve orman alanlarının en az etkilenecek noktada bir yer belirlenmesiydi. 2'nci Köprü'nün biraz kuzeyinde, Tarabya bölgesinde bir yer belirlenerek, bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi."
Helikopterle keşif yapıldı
Tekin'in açıklamalarını da eleştiren Topbaş, güzergahın 6 ay önce belirlendiğini söyledi: "Gizli kapaklı, gündeme gelmeyen bir şey değil ki. Sanki bir şeyler bulmuş gibi, çok şeyler biliyormuş gibi, 'Bunu ben edindim sayın başkan benden öğrendi' diyecek kadar basit bir siyaseti ben anlamıyorum. Tabii ki böyle bir güzergah var. En son bundan 6 ay önce, sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve ben, güzergahı helikopterle uçuş yaparak belirledik. Güzergahtaki bağlantı alanları, hatları ve yerinde ufak değişiklikler olabilir. Önümüzdeki eylül ayında meclisine getirmeye çalışıyoruz. Tarabya otelinin bulunduğu nokta ile karşısına gelen bir nokta arasında bir değerlendirme yapılmış. Ama tabii onu yerine yerleştirirken, bölgenin kendi coğrafi durumu yerleşim durumu da incelenecek. Orman alanlarını tahrip etmemek için Sarıyer bölgesinden vazgeçildi."
'Arazi spekülasyonu olmasın diye'
Topbaş, rant iddiaları ile ilgili olarak ise, "Bizim güzergahı baştan açıklamamamızın sebebi, burada birileri arazi tedarik etmesin diyedir. Ama bütün söylemlerimiz şu oldu; 'Aman arazilerinizi bu işlemler bitinceye kadar satmayın. Dikkat edin, bekleyin. Birileri elinizden almasın' dedik..." dedi.
Gürsel Tekin'den jet yanıt
CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, Topbaş'ın açıklamalarına anında yanıt verdi. "Bu plan, sadece bir 'köprü'planı değildir" diyen Tekin, şunları söyledi: "Bu plan, İstanbul'un Kadir Topbaş'a ve halka rağmen nasıl yönetildiğinin, İstanbul'un hangi kafaların eline düştüğünün en açık resmidir. Bir düşünün, köprü planı yapılıyor, buna Başbakan talimat veriyor. Belediye Başkanı karşı çıkıyor, köprüyü istemiyor. Bürokratlar `Burada olmaz, ormanlar yok olur' diyor, imza atmıyor. 1 / 100000'lik planı yapması için görevlendirilen Hüseyin Kaptan ve arkadaşları istifa ediyor. Kimse `ormanı katledecek, su havzalarını bitirecek' suç planına ortak olmak istemiyor. Ama Başbakan, 1997'de karşı çıktığı planı hararetle savunuyor. Planı açıklayarak, iktidarın ezberini bozduk. Bugün toplum, 3. Köprü'nün İstanbul'da yaratacağı tahribatı konuşuyor. Halkımız 3'üncü Köprü'nün İstanbul'u katletme planı olduğunu görüyor, katliam planı yapanlarla sandıkta hesaplaşacağı günü sabırsızlıkla bekliyor."
ŞİMDİ NE OLACAK?
3'üncü Köprü'nün planlarına 1 aylık itiraz süresi var
Topbaş'ın açıklamasına göre köprü ve yollarla ilgili planlar önce imar komisyonunda ele alınacak. Komisyonun hazırlayacağı rapor, İBB Meclisi'nde görüşülüp, kabul veya reddedilecek. Planlar daha sonra ilgili ilçelerin meclisinde görüşülecek. Topbaş'ın planları onaylamasının ardından Eylül ayı sonunda planların askıya çıkması bekleniyor. 1 ay süreyle askıda kalacak planlara, bu süre içerisinde itirazlar yapılacak. İtirazların mecliste kabul veya reddedilmesinden sonra ise mahkeme sürecinin önü açılmış olacak. Odalar veya şahıslar, planları iptal için İdare Mahkemesi'ne götürebilecek. İtiraz sürecinin sona ermesi ile birlikte köprü inşaatına başlanabilecek.
Vatan
Kadir Topbaş, CHP'nin 3. Köprü güzergâhını doğruladı
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in açıkladığı 3. Köprü güzergâhı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tarafından doğruladı. Topbaş, "Evet üçüncü köprü güzerganı Beykoz - Tarabya arasında" dedi.
Tarabya-Beykoz geçişinin henuz bir teklif olduğunu söyleyen Topbaş, "Bu gizli kapaklı birşey değil. Şu anda teknik elemanlarımız, çalışmalarını yapmakta. Sanki birşeyler dönüyormuş gibi, anlatmak basit bir siyaset" şeklinde konuştu. Adı geçen bölgeyi Başbakan ve Ulaştırma Bakanı'yla birlikte havadan incelediklerini söyleyen Topbaş, "Şu anda planları işleniyor. Meclise getirmeye uğraşıyoruz. Bazı ufak değişiklikler olabilir" dedi. Konuyu Eylül ayında meclise getirmeye çalıştıklarını kaydeden Topbaş, şunları söyledi: "Bunu net olarak planları işlendikten sonra, o izi öngören Tarabya oteliyle karşısına gelen nokta arasında bir değerlendirme yapılıyor."
İstanbul'un iki kıtası arasındaki bu geçişte, çevreye zarar vermeyen bir çalışma yapılacaklarını söyleyen Topbaş, buna örnek olarak Fransa'nın güney sahillerini gösterdi. 3.Köprü geçişinin önceden daha Kuzey'de düşünüldüğünü belirten Topbaş "Çok daha kuzeydeki noktalardan vazgeçiliyor. Orman etkileniyor diye" dedi. Topbaş rant tartışmalarıyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Her arazi, her bölge kıymetli. Baştan bunu açıklamamamızın sebebi, birileri kapatmasınlar diye. Bu güzergahta hafif oynamalar olabilirler."
Radikal
Kadir Topbaş üçüncü köprü güzergâhını doğruladı
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in "Üçüncü köprü Tarabya-Beykoz arasında yapılacak" iddiasını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş doğruladı. Topbaş, üçüncü köprünün "Beykoz ile Tarabya arasında bir iz olarak belirlendiğini" açıkladı. Topbaş, söz konusu güzergâh üzerinde kamulaştırma alanlarının getireceği maliyetler de dikkate alınarak bazı değişiklikler yapılması ihtimalinin de oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Tekin'in, "Topbaş'ın üçüncü köprü güzergâhından haberi yok" şeklindeki açıklamasıyla ilgili soruları yanıtlayan Topbaş, "Şunu açık söyleyeyim. Onların bilgileri bizim unuttuklarımızdan fazla değil" dedi.
4 yıldır görüşülüyor
Topbaş, 3. köprünün güzergâhına ilişkin 4 yılı aşkın süredir Başbakan ve ilgili bakan ve kurumlarla birlikte yaptıkları bir çalışma bulunduğunu ve ilk aşamada 5 ayrı nokta üzerinde durulduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "3. köprü için mevcut 2. köprünün biraz kuzeyinden, Tarabya bölgesinden bir iz belirlendi. Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Geçen haftaki koordinasyon toplantısında heyetimizle birlikte bu güzergâh üzerinde incelemeyi yaptık. Bunlar planlara işlenecek ve tabii ki güzergâhın üzerindeki etkileşimler dikkate alınacak. Konu önümüzdeki ay Meclis'e getirilecek. Meclis'te tartışılacak, konuşulacak, değerlendirme yapılacak ve karara bağlanacak."
Maliyet 2 milyar dolar
CHP İl Başkanı Tekin, 3. köprünün güzergâhı olduğunu öne sürdüğü ve Ankara'da Başbakan'ın bilgisiyle hazırlandığını söylediği projeyi, önceki gün bir basın toplantısıyla açıklamıştı. Tekin, köprünün Avrupa yakasındaki ayağının Tarabya Oteli, Anadolu yakasındaki ayağının ise DSİ ile Marmara Üniversitesi arazisi üzerinde inşa edileceğini söylemişti. Güzergâhın önceden sızdırıldığını ve büyük çapta arazilerin el değiştirdiğini öne süren Tekin, bu kişilerin açıklanmasını istemişti.
3. köprünün 1100-1200 metre uzunluğunda olması ve 2 milyar dolara mal olması bekleniyor. Projenin resmi ismi ise Kınalı-Akyazı Kuzey Marmara Otoyol Projesi olarak geçiyor.
Referans
Köprünün yeri tamam
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş açıkladı: 3. köprü için Beykoz ile Tarabya arasında bir iz belirlendi. Son karar önümüzdeki ay verilecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3'üncü köprünün, 'Beykoz ile Tarabya arasında bir iz olarak belirlendiğini' açıkladı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kadir Topbaş, 3'üncü köprünün güzergahına ilişkin 4 yılı aşkın süredir Başbakan ve ilgili bakan ve kurumlarla birlikte yaptıkları bir çalışma bulunduğunu ve ilk aşamada 5 ayrı nokta üzerinde durulduğunu dile getirdi.
Mecliste görüşülecek
"Sayın Başbakanımız'ın da hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi, orman alanlarının minimum ölçekte veya en az etkilenecek ölçekte bir yer belirlenmesiydi" diyen Topbaş, "Ve 3'üncü köprü için mevcut 2'nci köprünün biraz kuzeyinden, Tarabya bölgesinden bir iz belirlendi" şeklinde konuştu. Topbaş, şu bilgileri verdi: "Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Geçen haftaki koordinasyon toplantısında heyetimizle bu güzergah üzerinde bir çalışma yürüttük. Bunlar planlara işlenecek ve tabii ki güzergahın üzerindeki etkileşimler dikkate alınacak. Buradaki kamulaştırma alanlarının getireceği maliyetler de dikkate alınarak bazı değişiklikler olma ihtimali çok büyük. Önümüzdeki ay meclise getirilecek ve karara bağlanacak. 3'üncü köprünün güzergahını bugüne kadar açıklamamamızın nedeni rantı önlemek."
Takvim