Kadir Topbaş: Dünyada ikinci metro ağına sahip olacağız!
Kadir Topbaş, yeni projelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı: "New York'tan sonra dünyada ikinci metro ağına sahip olacağız. Metro günde 11 milyon yolcu taşıyacak" dedi...
Önceki akşam Habertürk TV'de Teke Tek programına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı, ulaşımdan imar sorununa kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı, İstanbul'un yeni projelerini anlattı. İşte Topbaş'ın açıklamalarından satırbaşları...
Vatandaşın en çok sorduğu soru: "Olimpiyatı alamadık, metrodan vaz mı geçilecek, raylı sistemden vaz mı geçilecek?"
Hayır. Biz metro hedefimizi tamamladığımız zaman dünyada New York'tan sonra ikinci metro ağma sahip bir kent olacağız. Bu kadar iddialı konuşuyorum. Bakınız 2016'da günde 7 milyon yolcu kapasiteli bir metro ağma, 2019'da 11 milyonluk bir metro ağma sahip olacağız. Şu anda metroyu 1.5-2 milyona yakın insan kullanıyor. Göreve geldiğim zaman 402 bin kişi kullanıyordu günde. Bu yatırımlar devam edecek.
Ayın 18'inde bir ihalemiz var. Mahmutbey Bağcılar'dan Mecidiyeköy'e olan 17.5 km'lik metro hattımızın ihalesini yapıyoruz. O daha sonra Mecidiyeköy'den Kabataş'a gidecek olan bir hattır. 2 etaplı yapıyoruz.
Kağıthane'den geçecek, Çağlayan'ı alacak. Gaziosmanpaşa'dan gidecek Mahmutbey'e, Kayabaşı Başakşehir, diğer taraftan Bahçeşehir tarafı ve Halkalı tarafını da alacak şekilde. 24 küsur km Kabataş'a kadar gelecek kısım.
Arkası açık, devam edecek yönleri var. Etüt aşamasında olan yatırımlarımız var.
Kaynağımız var. Borçlanma limitimizin şu anda yüzde 38'indeyiz. Uzun vadeli kredilerle de gidebiliyoruz.
Kaynaklarımızla kendi özkaynaklarımızla yürüyoruz. Ağırlıklı yatırımımız ulaşımla ilgili. Şu anda bizim metrolara yaptığımız yatırım 7 milyar doları geçti. Devam eden ihalelerimiz var. ÜsküdarÜmraniye-Çekmeköy hattımız, daha sonra daha ileriye kadar, Alemdağ'a kadar uzanacak bir hattımız var. Sancaktepe'yi de içine alan bir çalışma bu. İnşaatı devam ediyor. Sabiha Gökçen'e gidecek Sultanbeyli'yi içine alacak hatlarımız var. Yani İstanbul'u yer altından demir ağlarla örüyoruz. Marmaray, 29 Ekim'de açılacak. Kayma falan yok. Bir problem yok. İstanbul şu anda edindiği 125 km'lik metro hattını 800 km'ye doğru zorlayacak. Daha da ilaveler var. Şu anda inşaatı devam eden Hisarüstü dediğimiz Boğaziçi Üniversitesi'ne giren bir hattımız var, inşaat sürüyor.
Esenyurt'un imar sorunu çözüldü mü?
Çözüldü. Esenyurt'ta 7 bölge var. Bu bölgelerden 5 tanesinde binlik planlarda bir problem yok.
2 tanesinde galiba bir düzeltme yapılması gerekiyor. Zannediyorum şu anda gönderilmiştir. Ya da gönderilmek üzeredir. O talimatı arkadaşa verdik. 5 binlik planlar çıktı. 5 binliğe uygun binlik plan yapılması gerekiyordu. Bazı hatalar vardı, onlar düzeltilmek zorunda. Yoksa geri adım atmak değil, kimseyi de üzmek değil. Verdiğimiz sözü yerine getirmek gayretindeyiz. Biraz beklediler, doğrudur. Ama çözülüyor. Dünyada kendi kaynak ve imkânlarıyla metro yapan tek şehir İstanbul. Cumhuriyet'in en uzun metrosunu, Kartal hattını yaptık ve diğerleri devam ediyor. Yakın tarihte de aldığımız 758 tane otobüsün katılımını yapacağız. Bu kadar ekonomik krizin olduğu dönemde İBB özel otobüsü, halk otobüsü dahil olmak üzere 3 bin civarında otobüsü devreye sokuyor. Özellikle metroya yeni hatlarda ilave koyduk. Metronun gittiği her alanda, istasyonun bulunduğu çevredeki binalarda, arazilerde ciddi bir değer artışı ortaya çıkıyor. Sözünü etsek bile yetiyor. Her noktaya metro gidecek.
En eski ulaşım hatları, Sirkeci-Halkalı banliyö hattı Marmaray çalışmalarının nihayete ermesi nedeni ile son rötuşlar için kapatıldı.Ne zaman açılacak?
Sirkeci-Yedikule arası çalışmayacak. Sirkeci Garı belki bir sanat galerisi yapılabilir. Hazırlığımız var. Bir Orient Ekspres gelebilir Sirkeci Garı'na. New York'ta bir tren yoluna bir gezi alanı yapmışlar. Sirkeci-Yenikapı arasının da böyle gezi alanı olmasını talep ettim. Sayın bakanımızla görüştüm. Bu cilam böyle bir hat haline getirmek istiyoruz.
Tünel yerine öncelikle metro
"2 hafta önce arkadaşlarımızla " İstanbul'un yeni metro hatları ve tünel yolları ile ilgili toplantı yaptık. L 34 tünel planlanmıştı. Tünellerin % km maliyeti 50 milyon lira civarında. Şu anda Dolmabahçe tünelinden 40 bin araç, 60 bin kişi geçiyor. Biz bu parayla 15 km metro yaparız ve 1 milyon insan taşırız. Öncelikli olarak metro için yeni hatlar belirledik. Bu ayın sonu itibarıyla da basına tanıtacağız. İstanbullular görecek, İstanbul'un hangi noktalarına kadar metro gidiyor. Vaat ettiğimiz, sözünü ettiğimiz alanların hepsini proje kapsamına alıyoruz."
Metrobüs güzergâhına metro
"Çözümün metrobüs güzergâhında metro yapmaktan geçtiğini gördük. Bir kere o yapılacak, tabii biraz uzun vadeli. 3-5 yıldan önce bitiremezsiniz.Bizim 3-5 yıl içerisinde buraya çözüm getirmemiz lazım. Ciddi sıkıntılar var.Duraklara, insanlar sığmıyor. Eğer yolcu sayısı günde 400 binlerde kalsaydı, yani bugünkünün yarısı kadar, rahattı ama 800 binlere çıktı.Şimdi metrobüs hattını metroya çevirmek zorundayız ama bunu kaldırmadan alttan devam edecek, üstten yine devam edecek."
'İlk metrobüsler ömrünü dolduruyor'
"Metrobüs için büyük araç arıyoruz.20-30 metrelik araçlar bulup hatta üreticilere dedik ki: 'Çift iki tarafa giden, dönme problemi olmayacak, dönüşlerde sıkıntı çekmeyeceğimiz araçlar yapın.' Şu andaki metrobüs hattında çalışan o ilk aldığımız araçların 800-900 bin km yaptığını söylersem şaşırmazsınız değil mi?
Artık onlar ömürlerini dolduruyor hale gelmişler. Yenilerini almamız gerekiyor. Küçük otobüslerle de olmuyor bu işler.
Habertük