29 / 04 / 2024

Kadir Topbaş Esenler'deki deprem dönüşümünü başlattı!

Kadir Topbaş Esenler'deki deprem dönüşümünü başlattı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Milletçe, siyasi partilerce yapacağımız çalışmalarla depremi kader olmaktan çıkarmamız gerekiyor" dedi



Esenlerdeki "Turgutreis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi"nin inşaatı önünde konuşan Topbaş, Marmara fay hattının, İstanbulu çok etkilediğini ve Türkiyenin geleceğini onlarca yıl karartabileceğini belirterek, "Milletçe, siyasi partilerce, çalışmalarımızla depremi kader olmaktan çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin depremle ilgili bir çalışma grubu oluşturduğunu hatırlatarak, farkındalığı ortaya çıkarma ve yenileme adına birçok çalışmanın bulunduğunu kaydetti.

Turgutreis Mahallesindeki yenileme çalışmalarında 47 binanın yıkıldığını, bunun yerine 282 dairenin inşa edildiğini, dün de Kağıthanede 33 gecekondunun yıkılarak yerine 560 dairenin yapılacağını ifade eden Topbaş, "Kentsel dönüşümle meydanı, sosyal donatısı olan ve deprem korkusunun yaşanmayacağı alanlar oluşturulacak" diye konuştu.

Topbaş, Esenlerde 1500 konut çalışmasının bulunduğunu ve bunun yapımı için 650 binanın yıkıldığını anlatarak, şunları söyledi: "İstanbulda bu çalışmaları devam ettireceğiz. Güven duygusuyla birliktelik oluşturacağız. Depremin sonucunun telafisi mümkün olmuyor. Vandaki deprem, İstanbulda olsa sonuçlarını düşünemiyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana, 1,6 katrilyon TL harcamışız. Haritalar hazırladık, zemin etüdü gerçekleştirdik. İstanbulda bu sorunu aşabiliriz. Bu sıkıntıyı bertaraf etmenin yolu dayanışma içinde hareket etmektir. İstanbulun her noktasında bu tür adımlar atmaya karar verdik. Kimseyi üzmeden, rencide etmeden devletin şefkat eliyle bu konuyu çözmek istiyoruz."

Depremin asla unutulmaması gerektiğini belirten Topbaş, deprem sonrasında acziyet oluştuğunu ve doğru düşünerek hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kadir Topbaş, belediye olarak, fedakarlık yapacaklarını belirterek, Zeytinburnu ilçesine bağlı Sümer Mahallesinde 2,5  yıl boyunca vatandaşları ikna etmek için çalıştıklarını, ancak istenilen seviyeye ulaşılamadığını söyledi.

Vatandaşlara, BİMTAŞa, binalarını kontrol ettirebileceklerini aktaran Topbaş, insanların acı içinde kıvranmaması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Topbaş, dar gelirli insanlara yönelik çalışmalar yapılmasını istediğini vurgulayan Topbaş, kentsel dönüşüme katılmak isteyen vatandaşların ilçe belediyelerine başvurmalarını hatırlattı.

Bu arada, İstanbul 2012 Spor Başkenti bayrağını aldığını dile getiren Topbaş, "Eskiden oralara gitmek mümkün değildi, şimdi biz oralarda bulunuyoruz. Spor başkentinde, çocuk parkta oynamak isterse, yaşlılar parkta soluklanmak isterse ne yapacaklar Biz çocuklarımızın geleceğini hazırlıyoruz. Varlığımızın sebebi hizmet etmektir. Makamlar gelip geçicidir. Artık her platformda ülke olarak bulunuyoruz. Bu yüzyıl Türk yüzyılı olacak" diye koştu.

Bir gazetecinin, İstanbul Boğazına yapılması planlanan "Teleferik Projesi"ni sorması üzerine Topbaş, proje üzerine çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Biz bu projeyi yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmek istiyoruz. Teleferiklerin boyutuyla ilgili sorunlar vardı. Bunların turistik geziler için planlanmasını ve boyutlarının küçültülmesini istedik" dedi.

AA


Geri Dön