25 / 12 / 2024

Kadir Topbaş: Taksim projesi tamamlandığında teşekkür edilecek!

 Kadir Topbaş: Taksim projesi tamamlandığında teşekkür edilecek!

Gazetecilerin Taksim Yayalaştırma Projesi ile ilgili sorularını cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, çalışmaların vatandaşları etkilememesi için çalıştıklarını belirterek, “Taksim’de yapılan çok doğru bir proje, tamamlandığında teşekkür edilecek” dedi



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane Belediye Sarayı’nda basın mensuplarının Taksim Yayalaştırma Projesi ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Başkan Kadir Topbaş, Topçu Kışlası’na yapılacağı konuşulan buz pistiyle ilgilisoruyu şöyle cevaplandırdı;


“Taksim yayalaştırma Projesi’nin birinci etabı Tarlabaşı Cumhuriyet Caddesi’nde çalışmalar yürümektedir. Çok fazla sıkıntı vermemek için çalışmaları hızlandırdık. İstanbullulardan ricam, bize destek ve yardımcı olsunlar. Gelecekte gerçekten memnuniyet verici bir sonuç çıkacağını burada ifade etmek istiyorum. Diğer iki konuyla ilgili Koruma Kurulu’nun da bizim derdimiz, projedeki iptal düşüncesi kararı. Bizim de zaten üzerinde netleşmediğimiz bir karardı. Şu an birinci etap kurulunda önemle üzerinde trafik yoğunluğuna dikkat çekerek verdiği karar, doğrultusunda işlem devam ediyor.”


“Taksim’de sıcak bir görüntü istiyoruz”


Topçu Kışlası ile ilgili değişik görüşler olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, “Alışveriş merkezi olması da söz konusuydu. Bugün basına yansıyan ve bir buz pisti barındıran bir kültür merkezi, bir sanat aktivite alanı, kafelerin bulunduğu daha doğrusu bir yaşam merkezi gibi bu buluşma, noktası gibi fonksiyonları içerecek olan bir projeden bahsedilmektedir. Bu ve benzeri çalışmalar sürdürülmektedir. Ancak henüz netleşmiş değil. Arzu ettiğimiz Taksim'in yaşanılır hale gelmesidir. İnsanlarımızın gerçekten buluştuğu bir araya geldiği ve vakit geçirdiği kültürel ve sanatsal aktivitelere katıldığı bir merkez haline gelmesini istiyoruz. Orada sadece bir binayı koyarak kentte sert bir görüntü vermek yerine daha sevecen ve daha sıcak ve hizmet verici merkez haline gelsin istiyoruz. Bu tip alan ve merkezler insanların bir araya getirmek suretiyle toplumsal mutabakatı sağlayan ve kent içinde birlikte dayanışma ve birlikteliği hissettiren önemli mekanlardır. Bunların sayısı önemlidir. İstanbul’un önemli merkezi olan Taksim de böyle bir eser inanıyorum ki İstanbul'a güzel bir hizmet verecektir” diye konuştu.


Topçu Kışlası’nın ihyası gerekli


Taksim Yayalaştırma projesiyle ilgili, ‘olmayan kültürel mirasları tekrar ihya etmek doğru değildir’ diyenlerin bulunduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu yanlıştır, bize başka noktalarda 'Niçin ihya etmiyorsunuz?' diye baskı yapanlar, 'Başka eserleri niye bulup çıkarmıyorsunuz?' diyenler burada farklı bir görüş sergiliyorlar. Bunların detaylarına girmek ve kavga ve gerginlik ortamı olmasını istemiyorum. Biz bu şehre 9 yıla yakındır hizmet vermekteyiz. Bu şehrin hangi noktadan nereye geldiğini bu şehirde yaşayan herkes biliyor. Ulaşım başta olmak üzere hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Her şey İstanbul için. İstanbul'da yaşayanlar için. Çalışmalarımızın temelinde İstanbul'un çok daha mükemmel hale gelmesi ve yaşayanların gurur duyduğu, 24 saat açık ve dünyaya mesajlar veren özgür bir kentin oluşması konusunda, hassasiyetlerimiz var. Taksimde bunlardan birisi ve bir meydan olarak kalacak.”


“Şehir şantiyeciliğini en iyi şekilde uygulamaya çalışıyoruz”


Bir gazetecinin, “Taksim yayalaştırma projesinde yayaların sıkıntı çektiği” yönündeki sorusunu cevaplandıran Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Tabii ki bizim İstanbul'da teknik olarak söylediğim şey şu, şehirlerde kent şantiyeciliği farklı bir şeydir. Vatandaşın günlük hayatını etkilemeyecek, mümkün mertebe, zorluk yaşatmayacak tarzda yapılması gerekiyor. Yapılması zorunlu olan işler vardır. Dünyanın her yerine gittiğimizde bunu görmekteyiz. Hatta enteresandır, Avrupa'nın bazı kentlerinde, sorguladığımız zaman, aradan bir iki yıl geçmesine rağmen halen aynı noktada inşaatın devam ettiğini gördüğümüz alanlar var. Biz de bu çalışmalar çok daha kısa sürede tamamlanıyor. Bir noktada başardığımızı düşünüyorum. Tabii ki yayaya saygı göstermek, yaşamını etkilememek bizim aslı görevimiz. Bütün bu hizmetler yayalar ve İstanbullular için. Diğer taraftan İstanbullular bize yardımcı olmaz ve destek olmazsa, bunu başarmamız mümkün değil. Yürüme alanları artmış olacaktır ama o noktada biraz hassasiyet gösterilmesi ve bize destek olması gerekiyor. Daha sonra, bütün samimiyetimde söyleyeyim, Nasıl ki tünel yolları karşı çıkanlar vardı ve bugün geçenler nasıl teşekkür ediyorsa, gelecekte de denecek ki, Taksim yayalaştırma Projesi ne kadar doğru bir proje. Çünkü bu proje üzerinde çok tartıştık, geldiğimiz günden itibaren 8 yıldan beri üzerinde devamlı yorumladığımız biraz önce bahsettiğim gibi iki konu üzerinde henüz netleşemediğimiz bir Taksim'den bahsediyoruz. Önemli bir nokta doğru işler yapmalıyız ve bu konuda hassasiyetimiz de ortaya koyduğumuzu ifade etmek istiyorum.”


Projeyle ilgili daha önce yarışma yapıldı


Taksim projesiyle ilgili bazı kesimlerce ‘Niçin yarışma yapılmadı?’ denildiğine dikkat çeken Topbaş, şunları kaydetti; “Geçmişte Sayın Bedrettin Dalan döneminin yaptığı yarışmalar var. O yarışmalardan zaten ilham alarak, Başbakanımızın yaptığı projelerden ilham alarak bir değerlendirme yapılıp birleştirilerek sonuca gidilen bir çalışmadır bu. Sonuç ortadadır. Bugün o yarışmaları veya sonuçlarını uygulamaya kalksak, onun için de bazı eleştiriler alacağız. Onun için demokratik ülkede doğaldır ve söylenecektir. Biz haklı ve doğal eleştirilere her zaman açığız. Onlara dikkate alıyoruz ve ekibimiz hassasiyetle üzerinde duruyor. Çünkü yapıcı olan, gerçekten samimi olan eleştiriler bize yol gösterici olmaktadır. Bahsettiğim gibi gelecekte Taksim çok daha farklı güzelliklerle dolu, insanların, buluşma noktası olarak günlük hayatının bir bölümünü geçirmeyi arzu ettikleri bir nokta olacak Taksim. Artık otobüs peronların bulunduğu, trafiğin yoğun bir şekilde etkilediği ve baskı altında tuttuğu insanların araçlarla birbiri arasında adeta yarış, ettiği bir Taksim Meydanı'ndan çok daha yaşanılır bir meydan ortaya çıkacak.”

İBB


Geri Dön