16 / 05 / 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler için bir rapor daha! KTÜ açıkladı: Beton kalitesi limitlerden çok düşük!

Kahramanmaraş merkezli depremler için bir rapor daha! KTÜ açıkladı: Beton kalitesi limitlerden çok düşük!

Trabzon’dan afet bölgesine giden KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşleri Daire Başkanlığı öğretim üyelerinden oluşan 15 kişilik uzman heyet, ön verileri paylaştı. Beton kalitesi limitlerden çok düşük!



Geçmiş yıllardaki depremlerde konulardaki insanların düşerek ölümlere neden olduğu için riskli olan asmolen döşemeye, bölgede inceledikleri binalarda karşılaştıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Altunışık, açıklamasında "Özellikle Nurdağı’ndaki yıkılan binaların birçoğunda asmolen döşeme olduğu, bir sıra halindeki binaların hepsinin yıkıldığını gördük. Bu deprem, asmolen döşemeden bir an önce vazgeçmemiz gerektiğini bir daha anlattı" ifadelerine yer verdi. 

Binaların alt katlarında yaptıkları incelemelerde, kat yüksekliği fazla olan dükkan katlarının çok büyük hasar aldığının belirlendiğine vurgu yapan Altunışık, "Sayın bakanımız da açıkladı, artık bu dükkan katlarını binaların alt katlarından uzaklaştırmak lazım. Konsolu olmayan, tabandan itibaren güzel bir şekilde yukarıya doğru devam eden, içerisinde perde oranı fazla, plak döşemeye sahip, iyi bir zemine ve deprem bina yönetmeliğine göre yapılacak az katlı binalarımızın depreme çok daha kolay dayanabileceğini gördük" diye konuştu. 

Kahramanmaraş merkezli depremler için bir rapor daha! KTÜ açıkladı: Beton kalitesi limitlerden çok düşük!

Yıkıcı depremlerin ardından yapılan tespit ve incelemelerin, olası depremler için ders niteliğinde olduğunun da altını çizen  Prof. Dr. Altunışık, açıklamasında "“Bundan sonra hangi teknolojileri kullanmalıyız? Hangi yapıları yapmamız lazım ve olası İstanbul depreminde karşılaşacağımız manzaralar nedir? Hangi yapıları hızlı şekilde kentsel dönüşüme sokmalıyız? Sorularının bir daha göstergesi oldu" dedi ve bu felaketten edinilen tecrübenin bundan sonraki mühendislik yaşantısında uygulanmasını umduğunu aktardı. 

Deprem bölgesindeki kalıcı konut inşaatları tam gaz! 38 günde 43 bin inşaatın düğmesine basıldı! 

İstanbul depremi en çok bu ilçeleri vuracak! Üsküdar, Sultanbeyli, Adalar, Tuzla... Tek tek açıklandı! 

Kentsel dönüşümde 3 farklı model geliyor! Acilen göz atmak gerekiyor!


Geri Dön