06 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde 3 farklı model geliyor! Acilen göz atmak gerekiyor!

Kentsel dönüşümde 3 farklı model geliyor! Acilen göz atmak gerekiyor!

Hazine ve Maliye ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması için kredi paketleri devreye alacak.



6 Şubat tarihinde meydana gelen ve ‘yüzyılın felaketi’ şeklinde isimlendirilen merkez üssü Kahramanmaraş ve Hatay olan 7.8 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem felaketi sonra kentsel dönüşümün önemi daha da anlaşılmış ve deprem sonrasında kentsel dönüşüm ile ilgili yapılan çalışmalar hızlandırılmıştı. Bu nedenle kentsel dönüşümde farklı modellerin üzerinde durulmaya başlandı. Hazine ve Maliye ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, konuya ilişkin 3 farklı model geliştirdi.

Kentsel dönüşümde 3 farklı model geliyor! Acilen göz atmak gerekiyor!

Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli ile acil dönüştürülmesi gereken binalar için 3 ayrı model geliştirildi.

İlk modelde, konut üreticisiyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre uygun şartlarda kredi kullandırılacak. Bu model ile, konut sahipleri hak kaybına uğramasının önüne geçilerek ve emsaller korunarak kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek.

İkinci model çerçevesinde, ada bazlı kentsel dönüşüm için konut üreticileri teşvik edilecek. Konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlanarak depreme dayanıklı konut arzı artırılacak.

Bu iki modelde de Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleri devreye alınarak hem konut üreticisinin hem de bağımsız bölüm maliklerinin krediye erişmeleri kolaylaştırılacak.

İşte detaylar...


Geri Dön