Kahramanmaraş'da 30 HES'in devreye alınması planlanıyor!
Türkiye'nin önemli tekstil şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş, son yıllarda enerji yatırımları ile de ön
plana çıkmaya başladı
Hidroelektrik santralleri inşaatlarının devam ettiği Kahramanmaraş'ta 30 santralin devreye alınması planlanıyor.
1983 yılından itibaren sanayi alanında yatırımlarını hızlandıran Kahramanmaraş, o yıllarda aldığı teşviki de iyi kullanarak bugün Türkiye'nin 17. büyük ekonomisi haline geldi.
Özellikle tekstil alanında entegre tesisleri oluşturan ve başta iplik olmak üzere kumaş, boya ve konfeksiyon sektörlerinde öncü olan Kahramanmaraş, enerji yatırımlarına yöneldi.
Kentte şu anda 14 hidroelektrik santrali devrede bulunurken, 7 büyük projenin inşaatı devam ediyor. Projelerin tamamlanması ile birlikte kentin hidroelektrik gücü yaklaşık 800 megavata ulaşacak.
Öte yandan 12 HES projesi de hazır olarak bekliyor. Bu projelerin de önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi bekleniyor.
Afşin Elbistan Termik santralleri ile Türkiye enerjisinin yaklaşık yüzde 14'nü üreten Kahramanmaraş HES projelerini devreye almasıyla birlikte bu rakamı yüzde 25'lere kadar çıkartacak.
Kahramanmaraş Sanayici ve İş adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Abdulkadir Kurtul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör çeşitliğinin Kahramanmaraş ekonomisini daha da ilerilere götüreceğine söyledi.
Hedeflerinin Kahramanmaraş'ın ekonomide ilk 10 şehir arasına girmesini sağlamak olduğunu ifade eden Kurtul, şöyle konuştu:
"Günümüzün en stratejik ürünlerinden biri de enerji. Dolayısıyla özellikle su kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahip ilimizin bu potansiyelini mutlaka harekete geçirmesi gerekiyordu. Hükümet tarafından enerji yatırımlarının önünün açılmasıyla birlikte girişimcilerimiz de Kahramanmaraş'ta art arda yatırımlar gerçekleştirmeye başladı. Bu yatırımların tutarı yaklaşık 1,5 milyar dolar."
Afşin Elbistan bölgesinde yaklaşık 4,3 milyar ton kömür rezervi bulunduğunu belirten Kurtul, şu bilgileri verdi:
"Önümüzdeki yıllarda yeni santrallerin devreye alınması gündemde. Dolasıyla hem termik hem hidroelektrik yatırımları Kahramanmaraş'ı enerji üssü haline getireceğini düşünüyoruz. Bu anlamda iş adamları olarak bizler de HES yatırımlarına ağırlık vermeye başladık."
AA