Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binalar için yeni süreç başladı! Ekip kurulacak, masraf ve zaman kaybı olmayacak!
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, orta hasarlı binaların güçlendirme süreçlerinin daha sağlıklı ilerlemesi noktasında yeni bir model ortaya koyduklarını açıkladı ve şehirdeki çalışmaları tek tek anlattı. Peki orta hasarlı binalar için neler değişti?
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, katıldığı bir televizyon programında zemin etüt çalışmaları, orta hasarlı binaların son durumu, Kentsel Tasarım Projesi, Çamlık Mahallesi tapu teslimi ve altyapı yatırımları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkazının kaldırılması kapsamında önemli aşama kat edildiğine dikkat çeken Başkan Hayrettin Güngör, "Şehrimizde 238 bin 425 bina ve 558 bin 219 bağımsız bölüm bulunuyor. 6 Şubat depremlerinde 55 binin üzerindeki binamız ve 110 binin üzerinde bağımsız bölüm hasar aldı. Kentimizdeki yapı stokunun 4’te 1’i bu depremden etkilendi. Depremin ardından hızlı bir toparlanma süreci yaşadık. 35 bin ağır hasarlı yapı bulunuyordu. Bunların yüzde 85’inin yıkımı bitirildi ve enkazları kaldırıldı. Deprem bölgesi diğer kentlerle karşılaştırıldığında bu konuda çok daha fazla ilerleme kat ettiğimizi belirtmek istiyorum" açıklamasında bulundu.
DEPREM SONRASI ÇALIŞMALARDA SON DURUM NE?
Kahramanmaraş Belediyesinin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Aralık ayı sonuna kadar 10 binin üzerinde konut ve köy evinin bitirilerek hak sahiplerine teslim edileceğine vurgu yaptı ve "Hak sahipliğine konu konut ve köy evi rakamı toplam 72 bin 365. Bunların 49 bin 221’inin inşasına başlandı ve sürüyor. Aralık ayı sonuna kadar 8 bin 568 konut ve bin 769 köy evi tamamlanarak hak sahiplerine teslimi yapılacak" açıklamasında bulundu.
Kent genelinde zemin etüt çalışmalarının çok büyük oranda tamamlandığına ve yapılaşmaya izin verildiğine de dikkat çeken Güngör, "Şehir merkezinde zemin etüt çalışması devam eden 3 bölgemiz bulunuyor. Kayseri Yolu’ndan Kıbrıs Meydanı’na kadar olan bölümde çalışmalar tamamlandı ve zeminde güçlendirme yapılarak zemin artı 3 ya da 4 katlı yapı yapılabileceği kararlaştırıldı. Heyelan bölgesi ve fay kırıklarında Bakanlığımız zemin etüt çalışmalarına devam ediyor" diye konuştu.
ORTA HASARLI BİNA SAHİPLERİ İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Orta hasarlı binaların son durumu ile ilgili de bildi veren Güngör, açıklamasında "Orta hasarlı bina maliklerinin 3 seçeneği mevcut; güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80’inin rızası şartı bulunuyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvuru yapılması gerekiyor. İlçe belediyelerimizin de projeye onay vermesiyle güçlendirme süreçleri başlayabiliyor" ifadelerini kullandı.
Bu 3’ünden birinin tercih edilmemesi halinde ise yasal süre sonunda binanın yıkımının kararlaştırıldığını aktaran Güngör, "Bu süre 1 sene, 6 ay uzatma imkânı da olabiliyor. Fakat bu süre 6 Şubat’ta dolmuyor. Binanın itirazlar sonucunda kesin olarak orta hasarlı kabul edildiği tarihten başlıyor bu süre" şeklinde konuştu.
Hayrettin Güngör, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi noktasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yeni bir model uygulanmaya başlandığının müjdesini de verdi.
Orta hasarlı binaların güçlendirilmesinde bir takım aksamalarla karşılaştıklarının altını çizen Güngör, "Hemşehrilerimizin proje, tasarım gözetmeni gibi süreçlerle zaman kaybetmemesi amacıyla biz uzman bir ekip kuracağız. Oluşturacağımız uzman ekip, projeyi hazırlayacak ve binanın güçlendirilip güçlendirilemeyeceği doğrultusunda raporu düzenleyip ilgili ilçe belediyesine verecek. Ekibin güçlendirilebilir dediği binaya ilçe belediyesi de ruhsat verecek ve süreçler çok daha hızlıca ilerleyecek" dedi ve bunun büüyk kolaylık olduğunu, Kahramanmaraş'a özgü bir model olduğunu söyledi.
Kentsel Tasarım Projesi kapsamında kent merkezine 10 binin üzerinde konut ve iş yeri kazandırılacağına da vurgu yapan Güngör, Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Kahramanmaraş merkezde inşa edilecek toplam konut ve iş yeri sayısının 10 bine çıkarıldığını söylediğinin altını çizdi.
Açıklamasında "Bu kentsel dönüşüm etaplar halinde genişleyecek. 12 Şubat Stadyumunun yer aldığı alanı kültür, spor ve sosyal alan şeklinde dönüştüreceğiz. Ebrar Sitesinin olduğu alana yine zemin güçlendirilerek konutlar inşa edilebilecek. Azerbaycan Mahallesi’nde çalışmalar zemin artı 3 veya 4 kat şeklinde sürüyor. Dönüşüm alanı içerisinde kalan Kültü Park’ın da yıkımına start verildi. Kentsel Tasarım Projesi alanı içerisinde hemşehirlerimizin hiçbir hak kaybı olmayacak" ifadelerine yer veren Güngör, vatandaşın kaç konutu ya da iş yeri varsa yine aynı sayıda hak sahibi olacağının altını çizdi.
Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Said Bey Sitesi, depremde 8 saniyede yıkıldı!
Kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil! Onikişubat Belediyesi'nden Kahramanmaraş'ta konut imarlı arsa! |