08 / 11 / 2024

Kahramanmaraş'taki Adatepe Barajı inşaatında son günler!

Kahramanmaraş'taki Adatepe Barajı inşaatında son günler!

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde yapımına 16 yıl önce başlanan ve Türkiye'nin 4. büyük ovası Afşin, Elbistan ve Göksun'da 31 bin 554 hektar araziyi sulayacak olan Adatepe Barajında 2012'de su tutulmaya başlanacağı bildirildi




Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Afşin-Elbistan'daki arazileri sulayacak Adatepe Barajı'nda önümüzdeki yıl su tutulmaya başlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Göksun Çayı üzerinde yapımına 1995'te başlanan ve sulama amaçlı projelendirilen Adatepe Barajı inşaatının yüzde 79'luk bölümü tamamlandı. Gövde inşaatının 2012 yılında tamamlanmasıyla birlikte aynı yıl su tutulmaya başlanacak.

Başta Afşin, Elbistan ve Göksun ilçeleri olmak üzere 35 yerleşim biriminde 31 bin 554 hektarlık tarım arazilerini sulayacak olan proje ile tarım bölgede büyük bir ivme kazanacak. Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, yaptığı açıklamada, 16 yıldır devam eden baraj inşaatında son aşamaya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Projenin bölge çiftçisi için önemine işaret eden Akpınar, "Barajın tamamlanıp su tutulmaya başlanmasıyla birlikte 31 bin 554 hektar su ile buluşacak. Böylece sulu tarım bölgemizde yaygınlaşmaya başlayacak. Bu da Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca çiftimizin geliri 3-4 kat artacak" dedi. Tarım sektörünün yaygınlaşması ve yeni yatırımlarla birlikte bölgede işsizliğin de azalacağını söyleyen Akpınar, barajda su tutulmaya başlanmadan önce sulama ihalesinin de gerçekleştirilmesini beklediklerini ifade etti.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ise Türkiye'nin dördüncü büyük ovası olan Afşin-Elbistan ovasının bir bölümün suya kavuşacağını ve böylece modern tarım tekniklerinin de uygulanmaya başlanacağına işaret etti. Projenin bölge insanına büyük fayda getireceğini vurgulayan Bulut şöyle konuştu: "Çok geniş bir alan sulanacak. Ayrıca 3 ilçemiz bu sudan faydalanacak. Sadece Elbistan'da 150-200 bin dönüm arazinin sulanacağını biliyoruz. Çünkü bölgede tarımla uğraşan insanlarımız su ihtiyacını kuyulardan temin etmekte. Dolayısıyla hem enerji maliyetleri yüksek hem de yeterince su imkanı bulamıyorduk. Onun için girdi maliyetlerimizden olan enerji tüketimi azalacak."

SABAH


Geri Dön