03 / 05 / 2024

Kahramanmaraş'taki cami inşaatı tamamlanamıyor!

Kahramanmaraş'taki cami inşaatı tamamlanamıyor!

Kahramanmaraş Zeytindere Mahallesi'ndeki temeli geçen yıl atılan Yeni Camii inşaatında Dernek Başkanı Mustafa Yıldız'ın ve üyelerinin çalışmalarıyla alt katın tablası atılabilmiş.



Kahramanmaraş Zeytindere Mahallesine yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunan Kızıldamlar Mahallesindeki emekli imam Mustafa Yıldız, temeli atılan caminin yarım kalmaması için gönüllü olarak Zeytindere Yeni Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneğini kurmuş ve kendi imkânlarıyla topladığı yardımlarla ancak alt katın tablasını tamamlayabilmiş. Temeli geçen yıl atılan Yeni Camii inşaatında Dernek Başkanı Mustafa Yıldız'ın ve üyelerinin çalışmalarıyla alt katın tablası atılabilmiş. Yıldız, bu aşamadan sonra yapı denetim bedeli yatırmaları veinşaat ruhsatı alınabilmesi içinde bunun mutlaka ödenmesi gerektiğini öğrenmiş. Yıldız, söz konusu para bulanamadığı için şu anda hiçbir şey yapamadıklarını söyledi. Dernek, toplanan yardımlarla alt katı bitirmiş, ancak yapı denetim bedelinin yatırılmaması nedeniyle izin alınamamış ve inşaat bu noktada tıkanmış. Şu anda yarım kalan haliyle hayırseverlerin yardımını bekleyen Camiiye destek çıkmaları için herkese seslenen Dernek Başkanı Mustafa Yıldız, vatandaşların camiye sahip çıkmasını istedi. 


"VATANDAŞLAR ORAYA 5 VAKİT NAMAZA GİDEMEZ ANCAK..." 

Cami inşaatının son durumu hakkında bilgi veren Zeytindere Yeni Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Yıldız şunları konuştu: "Zeytindere'nin yaklaşık 2 kilometre aşağısında Hartlap'a yol geçince buraya yeni evler yapılmaya başlandı. Şu anda tahmini 40-50 tane kadar ev yapıldı ve oraya camii zaruret haline geldi. Vatandaşlar oraya 5 vakit namaza gidemez ancak Cuma Namazına gider. Camimizin bir sene oldu temeli atıldı, geçen bahar mevsiminde de tablasını bastırdık. Altı ileriye dönük yarısı Kur'an Kursu, yarısı da lojman olarak planlanmış. Camii 11'e 21 boyutunda yani yaklaşık 200 kişilik olacak. Köyün insanı ya fabrikaya ya da sanayiye işçiliğe gidiyor, herkes kendi geçimini sağlama derdinde. Emekli imam olduğum için cenaze taziyelerine çok gidiyorum, her gittiğim yerde caminin durumunu anlatıyorum. Hayırseverlerin makbuz karşılığı yaptığı yardımlarla binanın sıvasını, tabanın karosunu yaptırdık." 


"YAPI DENETİM BEDELİ DİYE BİR ŞEY ÇIKMIŞ" 

Şu anda acele olarak 4 bin liraya ihtiyaç duyduklarını aktaran Yıldız şu şekilde konuştu: "Yapı denetim bedeli diye bir şey çıkmış bunun için de 4 bin lira yatırmamız gerekiyormuş. Bu parayı bulup yatırabilirsek inşaat devam edecek. Tabi para olmayınca bir şey yapamıyoruz, Büyükşehir Belediyesine bir dilekçe verdim. 3 ton demir, 300 torba çimento talebinde bulundum İnşallah oradan da bir yardım gelirse... Caminin inşaatı için 12 bin tuğla gerekiyormuş birisiyle görüştüm bu da 6 bin lira tutuyormuş. Yapı denetim bedeli olan 4 bin liraya bulduğumuz takdirde bunu yatıracağız ve ondan sonra Onikişubat Belediyesinden inşaat ruhsatı alabileceğiz."  


YAPI DENETİM NEDİR? 

Yapıların inşasında görev yapan yapı denetim kuruluşları başta beton olmak üzere tüm malzemelerin öngörülen standartlara uygunluğunu yetkili laboratuarlar vasıtasıyla denetliyor, yapının inşası meslek alanına göre sorumlu teknik elemanlar gözetiminde gerçekleşirken projelerin birebir tatbiki sağlanıyor. Kamuoyunda yapı denetim şu an sadece yapıların depreme karşı kontrolü olarak algılanıyor. Oysa yapı denetim kuruluşları yapının inşa edildiği arsaya aplikasyonundan yapının boya badana işlerine kadar sorumludur. Nitekim yapı denetim sistemi içerisinde inşa edilen yapılarda ısı ve su yalıtımı sağlanması ile konforlu ve ekonomik yapı üretimi gerçekleştirilmekte bu sayede afetlerin maddi hasarlarına yakın enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Dayanıksız yapılar ıslah edilmesi güç eski yapılardır. Dayanıklı yapılar olarak tanımlayacağımız yapılar projeleri ciddi mühendislik hizmeti görmüş ve yeni şartnameye göre yapı denetimi uygulanmış yapılardır. Yapı denetim sistemi ile yeni yapılarda yüzde yüze yakın emniyetli yapılar sağlanmıştır. Müteahit ilgili idare yapı denetim kuruluşunun oluşturduğu kontrol mekanizması ve Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı Yapı Denetim Komisyonu'nun sistemli çalışması yapı denetim ağını oluşturmaktadır. 



Kahramankent


Geri Dön