27 / 04 / 2024

Kale Grubu'ndan Çanakkale'ye milyonluk yatırım!

Kale Grubu'ndan Çanakkale'ye milyonluk yatırım!

Kale Grubu'nun başkanı Okyay, Çanakkale'de 100 milyonluk yeni granit fabrikası yatırımının temelini attı. Okyay "Türkiye'nin bir sıçrama yapması için Çanakkale ruhu yakalanmalıdır" dedi. İşte ayrıntılar...



Kale Grubu, doğduğu topraklara vefa için, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılında, bu stratejik savaşı interaktif bir belgesel haline getirdi. 58 yıl önce İbrahim Bodur öncülüğünde üretime geçen ilk fabrikanın yerine de 100 milyonluk yatırımla kurulacak granit fabrikasının temelini attı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla yapılan temel atma töreninde konuşan Kale Grubu'nun başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Türkiye'nin bir sıçrama yapması için Çanakkale ruhunu yeniden yakalamalıyız" dedi. Okyay, Kale Grubu'nun doğduğu ilk fabrikayı yeniden, yepyeni bir teknoloji ile hayata geçirmenin mutluluğunu duyduklarını ifade etti. "Bir anlamda istiklalimizin temelinin atıldığı yerde bu kez istikbalimiz için ekonomik zaferleri çoğaltmak üzere aynı duygularla bir aradayız" diyen Okyay, 58 yıl önce fabrikada 15 cmx15 cm seramik üretip bir haftada pişirdiklerini, şimdi ise 1'e 3 metre levhaları yarım saatte ürettiklerini anlattı. 


Meyve bahçesi 

Grubun yeni büyüme alanının havacılık ve savunma olduğunu belirten Okyay, şöyle konuştu: "İnsansız Hava Aracı, Türkiye'nin ilk milli piyade tüfeği, Turbojet motor gibi önemli işlerde bizim imzamız var. İzmir'de Pratt&Whitney ile kurduğumuz uçak motoru fabrikasında, F35 uçakları için motor parçaları üretiyoruz. Türkiye'nin kilogram ihracat fiyatı 1.6 dolarken bu fabrikada üretilen parçaların ortalama ihracat fiyatı 177 dolar. Bu yıl, AR-GE'ye ayırdığımız pay, ciromuzun yüzde 2.2'sini bulacak. 5 yılda 420 milyon liralık yatırım yapıp, ciromuzu 3 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyoruz." Okyay, Çanakkale'de meyve bahçesi kurmak için araştırma yaptıklarını da söyledi. 



İbrahim Acar / Sabah




Geri Dön