22 / 12 / 2024

Kamil Koç 2015'te 65 hatta ulaşmayı hedefliyor!

Kamil Koç 2015'te 65 hatta ulaşmayı hedefliyor!

2026’da 100 yaşına basacak olan Kamil Koç, “üç kıtada” olmayı; Balkanlar ve Afrika’da da otobüs işletmeyi hedefliyor. Otogar işletmeciliği ve kargo taşımacılığı da planları arasında...




Hisselerinin tamamı bir yıl önce uluslararası fon kuruluşu Actera tarafından satın alınan Kamil Koç’ta yeni hedefler var. Bu yıl açılanlarla birlikte 53 hatta ulaşan şirket 2015’te 65 hatta ulaşmayı hedefliyor. Son 5 yılda sektörün yüzde 3-3.5 büyümesine karşın yüzde 17, ciroda da yüzde 25-27 büyüme gerçekleştiren Kamil Koç, 2013’ü 14 milyon yolcuyla kapattı. Bu yıl 17.4 milyon yolcu ve 650 milyon lira ciro planlıyor. Yüzde 7.5 pazar payı ile sektörün ikinci firması olan Kamil Koç’ta, 850 otobüs bulunuyor ve 6 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Yurtdışı hattı olarak sadece Batum’a da yolcu taşıyan Kamil Koç, 100. yılında (2026) teklifler aldığı Balkanlar ve Afrika’da otobüs işletmeciliği planlıyor. Şirkete Güney Afrika’dan da şehir içi toplu taşıma konusunda teklifler var. Çanakkale Biga Otogarı’nı işleten Kamil Koç, işletmeci olmak için Batı, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da da otogar bakıyor. Bir başka gündemi de kargo taşımacılığı... 


Bazı satın alma ve ortak operasyonlarla büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, “2015’te yeni hat açılışlarında ağırlıkla Doğu ve Güneydoğu olacak. Bazı illerde yerel şirketlerle ortak operasyonlara yönelebiliriz. Yurtdışına büyük pazar var. Balkanlar ve Afrika’da fırsatlara bakıyoruz. Hat açmak değil de o ülkelerde taşımacılık yapmak istiyoruz. Türkiye’de bu konuda çok ciddi bir know how var. Güney Afrika’dan şehir içi toplu taşımacılık teklifi geldi. 100. yılımızda bu işi 3 kıtada, Asya, Avrupa ve Afrika’da çok etkin yapan bir şirket olma hedefimiz var” dedi. 


Kargo da düşünüyoruz 

Şirketi bir “hizmet platformu”na dönüştürmeye çalıştıklarını ifade eden Kemal Erdoğan, “Mola yeri, otogar çalıştırmak, kargo taşımacılığı yapmak, lojistik gibi... Başka sektörlerde de faaliyet göstermek istiyoruz. Biga Otogarı’nı çalıştırıyoruz. Batı, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da otogar bakıyoruz. Otogarlarda havaalanı standartlarını yakalamak istiyoruz. Böyle olursa yüzde 20 artış olacağını düşünüyloruz” diye konuştu. 


Eskişehir-Ankara ve Konya-Eskişehir arasındaki hızlı trenlere bağlantı verdiklerini anlatan Erdoğan, Marmara’yı deniz yoluyla kat etmenin çok doğru bir model olduğuna inandıklarını, zaman içinde deniz ulaşımının düşünülebileceğini kaydetti. Yüksek hızlı treni uzlaşılması gereken bir rakip olarak gördüklerini ifade eden Erdoğan, “Eskişehir’de olduğu gibi entegre taşıyıp, yani kendi yolcunuzun bir kısmını kaybediyorsunuz ama yolcu sayısı, yolcu konforu ve yarattığınız katma değer arttığı için tercih edilebilir. Hız dışında her noktada, maliyet, esneklik ve servis kalitesi olarak treni geçeriz. Önceliğimiz güvenlik. Bu konuda çok fazla efor sarfediyoruz. Güvenliğe yönelik her türlü önlemi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi. 


Sektör yılda 210-220 milyon yolcu taşıyor 

Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, sektör hakkında da şu bilgileri verdi: “Otobüs işletmeciliği insan taşımacılığında Türkiye’nin bel kemiği. Ekonomik, ekolojik, sosyolojik yönüyle de Türkiye için çok doğru bir model. Yolcu taşımacılığının yüzde 90’ı karayoluyla yapılıyor. Yarısı da otobüslerle taşınıyor. Almanya’da karayoluyla yolcu taşıma yüzde 85’tir ancak oradaki rakamın neredeyse tamamı bireysel otomobillerdir. Sektör yılda 210-220 milyon yolcu taşıyor. Bu çapta bir taşıma başka bir ülkede yok. Konsolidasyon sürüyor. Firma sayısı 100’ün altına düşecek. 5 yıl önce 700 olan lisanslı otobüs işletmesi sayısı 330’a düştü. 3 yıl içinde 100’ün altına inecek.Kamil Koç, sadece  İstanbul  ’da şehir içi servislere ayda 1 milyon lira ödüyor. Böyle pahalı bir altyapıyla sefer sayısını düşük tutmak mümkün değil. Bu nedenle küçük firmalar büyüklerle birleşerek sinerji oluşturuyor. Ulusal ve bölgesel firmalar biraz daha büyüyerek yoluna devam edecektir ama mutlaka yerel firmalar da olacaktır.”



Ticari Hayat




Geri Dön