04 / 11 / 2024

Kamu bankaları konut kredisi limitini kıstı: Kredi ve mevduat faizlerinde sert yükseliş

Kamu bankaları konut kredisi limitini kıstı: Kredi ve mevduat faizlerinde sert yükseliş

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankaları ikinci el konut kredisi almak isteyenlere verdiği kredi tutarını en dip seviyeye çekti. Kredi ve mevduat faizlerinde sert yükselişler yaşandı. İşte detaylar...




Merkez Bankası, “liralaşma” kapsamında döviz mevduatı karşılığı TL sabit kuponlu tahvil tutulması yönünde adımlar atarken, teminat sisteminde TL’nin ağırlığını artırıcı adımları daha kuvvetlendirdi. Bu adımlar bankaları devasa tutarlarda sabit kuponlu uzun vadeli tahvile yönlendirdi ve likidite bu alana kaydı.

Bir diğer bankacı ise yaşanan gelişmelere ilişkin, “Enflasyon nedeniyle bireyler krediye dayalı iç tüketime yönelmiş durumda. Faizler kademeli artıştaydı ancak enflasyon yüzde 80, kredi faizi yüzde 30 olunca son üç aydır bireysel başta olmak üzere tüm kredilerde ciddi bir talep patlaması gördük. Maliyetler BDDK kararlarıyla yükseltildi” şeklinde konuştu.

BDDK, 100 bin TL üzerindeki tüketici kredileri için vade sınırını 24 aydan 12 aya düşürürken, kredi kartı asgari ödeme tutarlarını yüksek miktarlar için Haziran başında artırmıştı. Ayrıca konut kredilerinde de 10 milyon TL üzeri değer için kredi kullanımı yasaklandı, değere göre limit koydu.

Kredilerde artan maliyetlerin yansıdığı TL mevduat faizleri yüzde 25’lere doğru hızla ilerliyor.  Dolar mevduatlarda geçen aylarda yüzde 5 seviyesinde olan faiz bazı bankalarda yüzde 6,5’in üzerine çıktı, euro mevduatlarda ise bu oran yüzde 5 sınırında.

Bankacılık sektöründede bireysel ve ticari kredi faizleri de yükselişini sürdürüyor. Bir ara yüzde 20’ye kadar gerileyen ticari kredi faizleri şu an yüzde 30-40 aralığında geziyor.

TÜKETİCİ KREDİSİNDE BÜYÜME HIZI YÜZDE 60

İktidarın ekonomi politikalarında cari açığı azaltmak adına istihdam ve ihracat odaklı kurumsal krediler teşvik ediliyor ancak düşük faiz politikası nedeniyle Türk lirasında değerini koruyamayan bireyseller ise iç tüketimi canlandıracak şekilde yüksek kredi kullanımına yöneliyor.

Bankacılar 13 haftalık kurdan arındırılmış bakıldığında tüketici kredilerinde büyüme hızının nisan sonundaki yüzde 30’lardan haziran sonu itibarıyla yüzde 60’a ulaştığına vurgu yapıyor. Aynı dönemde ticari kredilerde ise büyüme hızı yüzde 55’ten yüzde 40’a doğru düştü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön