28 / 04 / 2024

Kamu binalarının depreme dayanıklılığı artırılıyor!

Kamu binalarının depreme dayanıklılığı artırılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen toplam 465 milyon dolar kredi desteği kapsamında kamu binalarının depreme dayanıklılığı ve enerji verimliliğinin artırılması için harekete geçildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nce kamu binalarının depreme dayanıklılığının ve enerji verimliliğinin artırılması için çalışmalara başlandı. Anadolu Ajansı'ndan Yıldız Nevin Gündoğmuş'un haberine göre; Dünya Bankası, kamu binalarında deprem önlemlerinin alınması için Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi kapsamında 265 milyon dolarlık kredi verildi. 

Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi ile ülkemizde depreme karşı dayanıklılığın artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında hastane, okul, yurt gibi 140'tan fazla kamu binası  güçlendirilecek ve yeniden inşa edilecek. Bu kapsamda kamu binalarının daha da dayanıklı olması ve enerji verimliliği açısından artırılması ve enerji tasarrufunun sağlanması planlanıyor. Kamu binalarında yaşayan 26 bin kişi projeden yararlanırken, projenin AR-GE çalışmaları ve ihale süreciyle ilgili gerekli çalışmalar tamamlanıyor.

Kamu binalarının depreme dayanıklılığı artırılıyor!

500 kamu binasında enerji verimliliği uygulaması yapılacak

Dünya Bankası ile 2019 yılında hazırlanan protokole göre 200 milyon dolarlık destek verileceği açıklanan Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında çalışmalar hızlandı.

Toplam 500 kamu binasından oluşacak proje ile ilk 10 kurum için ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında firmalar tarafından mimari, statik, mekanik ve elektrik tesisat projeleri gibi tadilat uygulama projeleri ve inşaat ihale süreci hazırlandı ve ihale düzenlendi. 

Bu kapsamda, Mayıs-Haziran tarihlerinde Ankara'da Ortaköy 80.Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (3 bina), Tarım ve Orman Bakanlığı (2 Bina) ve Karabük'te Karabük Üniversitesi (4 bina ) için toplam 129 bin 503 metrekare, Bursa'da Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi için toplam 92 bin 337 metrekare, İstanbul'da Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi (10 blok), Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi (1 blok), Başakşehir Devlet Hastanesi (1 blok), Dr. Necmi Ayanoğlu Silivri Devlet Hastanesi (3 blok) ve Esenyurt Devlet Hastanesi (3 blok) için toplam 285 bin 763 metrekareden oluşan inşaat tadilatı sözleşmeleri firmalarla imzalandı.

Kamu binalarının depreme dayanıklılığı artırılıyor!

Proje kapsamında Tadilat Uygulama Projeleri ve İnşaat Müşavirliği Danışmanlık Hizmeti ihalesi ile Ankara, Karabük, Zonguldak ve Sakarya'da toplam 290 bin 515 metrekare ( 27 blok), Antalya ve Karaman'da toplam 312 bin 427 metrekare (20 blok), Denizli ve İzmir'de toplam 289 bin 68 metrekare (24 blok) için tekliflerin alındığı 3 firmayla müzakere sağlanacak.

Samsun, Giresun, Rize ve Trabzon'da yer alan toplam 314 bin 894,64 metrekare büyüklüğüne sahip 10 kampüs binasında enerji etütlerinin ve teknik uygulama projelerinin hazırlanmasıyla ilgili danışmanlık ihale ilanı 16 Haziran 2021 tarihinde yayınlanmıştı. 
 


Geri Dön