Bursa'daki binaların depreme dayanıklılığı test edilmeli!
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, "Bursa'daki binaların depreme dayanıklılıkları test edilmelidir. Kentimizde riskli bina envanter çalışmalarımız hızlandırılmalıdır. " dedi.
İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, 7 Haziran 2016 tarihinde Bursa’nın Gürsu İlçesi’nde yaşanan 4.4 şiddetindeki sarsıntının ardından kent gündemine yeniden giren deprem gerçeğine dikkat çekti. Albayrak, Türkiye'de ve Bursa'da deprem gerçeğinin unutulmamasını istedi.
Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunun 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve 23 Ekim 2011'de Van Depremi'nin yıldönümünde hatırlandığını söyleyen İÖMO Buras Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, "Binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği, yaralandığı, yapıların yerle bir olduğu, ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğü Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümüne yaklaştığımız bu aylarda Bursa'da dün yaşanan sarsıntı, bu yıl bize deprem gerçeğini biraz daha erken hatırlattı. Ülkemizde hala deprem konusunda yaşanacak felaketlere karşı yeterli önlemler alınmamış, halkın deprem konusunda yeterli bilinci oluşturulmamıştır. Kaçınılmaz depremin ardından gelecek yıkımla yaşanacak can kayıplarının ne yazık ki hiçbir geri dönüşü olmayacaktır" dedi.
Açıklamasında, Türkiye'nin yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Albayrak, "Bizler, 'sarsılalım ama yıkılmayayalım' diyoruz.
Kentimizde bugün yaşanan, İstanbul ve çevre illerde de hissedilen deprem hafızalarımızı tazeledi. Yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almalıyız. Bursa’nın yüzde 60’ının kaçak ve hiçbir mühendislik hizmeti almadığını pek çok kez dile getirdik. Depremin sonuçlarına karşı Akademik Odalar, kamu kurumları, belediyeler ve halkımız birlikte hareket etmelidir. Kentimizdeki binaların depreme dayanıklılıkları test edilmelidir. Riskli bina envanter çalışmalarımız hızlandırılmalı ve olası bir deprem anında can kaybının yüksek olacağı bölgelerimiz tespit edilmelidir. 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu’nun uygulanmasında yaşanan sıkıntılar giderilerek kentsel dönüşüm çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Gürsu’da yaşanan 4.4 şiddetindeki deprem ve devam eden çok sayıda artçı sarsıntı ile Bursa’nın gündemine yeniden giren deprem gerçeği, medyada ve sokakta kısa süreli tartışılan bir konu olmaktan çıkmalı, kentimizin ana gündemi olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Yeni Marmara Gazetesi
Haber Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Gürsu'da meydana gelen sarsıntı ile deprem gerçeği bir kez daha kent gündemine geldi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa'nın birinci derecede deprem kuşağı altında bulunduğunu hatırlatarak riskli yapı stokuna dikkati çekti.
Albayrak, "Deprem doğal bir afet ve olacaktır. Önemli olan bizim depreme hazırlıklı olmamız. Önce kentteki tüm riskli yapıların ortaya konması gerekiyor. Yapı stokunun yüzde 65'i kaçak veya ruhsatlan sıkıntılı" dedi.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlı yürümesi gerektiğini dile getiren Albayrak, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu'nun uygulanmasında yaşanan sıkıntılar giderilerek dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalı. Olaya sadece emlak piyasası olarak da bakmamalı. Tüm binaların depreme dayanıklılıkları test edilmeli" diye konuştu.
Bursa Hakimiyet