02 / 05 / 2024

Kamu binalarının depreme dayanıklılığı tespit edilecek!

Kamu binalarının depreme dayanıklılığı tespit edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depreme karşı güçlendirme ihtiyacını tespit etmek üzere kamu binalarının envanterini çıkaracak. Bu çerçevede toplam 26 bin kamu binasının durumunun ortaya çıkarılması planlanıyor...




Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'yi afete dayanıksız yapılardan kurtarmak amacıyla kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatan Bakanlık, kamu kurumlarının da risk durumunu belirleyecek. Kamu yapıları stokunun doğal afet tehlikesi dikkate alınarak incelenmesini hedefleyen Bakanlık, yetersiz özellikte olanları tespit ederek, güçlendirilmesi gerekenlerin kaynak ihtiyacını belirleyecek. 


Ayrıca tehlike sıralamasına göre güçlendirme işlerinin yapılmasını sağlayacak. Bu amaçla, 5 yılda kamu binalarının depreme karşı güçlendirme ihtiyacını tespit etmek üzere ayrıntılı kamu yapıları envanter çalışması gerçekleştirilecek. Bu çerçevede bu yıl 2 bin, diğer dört yılda da 6 biner olmak üzere toplam 26 bin kamu binasının durumunun ortaya çıkarılması planlanıyor. 


Bakanlık yetkilileri, Türkiye'de binaların "Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik"te belirlenen ilke ve standartlara uygun inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda yönetmeliğin çeşitli yıllarda revize edildiğini anlatan yetkililer, kamuya ait yapıların kamulaştırma, satın alma, yapma veya yaptırma yöntemleriyle elde edildiği, iptal edilen yönetmeliklerin yürürlük tarihlerinde yapıldığı, birçok yapının ekonomik ömrünü doldurduğunun da dikkate alınması gerektiğini bildirdi. Yetkililer, bu nedenle kamuya ait mevcut yapı stoku envanterinin çıkarılması, güçlendirme ve dönüşüm çalışmalarının yapılmasının gerekli görüldüğünü kaydetti. 



Son Dakika 


Geri Dön