07 / 11 / 2024

Kamu gayrimenkul değer artışlarından pay mı alacak?

Kamu gayrimenkul değer artışlarından pay mı alacak?

Kamu gayrimenkul değer artışlarından pay alacak. Kamu yatırımları sonucu oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacak bir mekanizma geliştirilerek, yerel yönetimlerin öz gelirlerinin artırılması sağlanacak.





 Gayrimenkul sektör temsilcileri, kamunun yaptığı yatırımlar ya da plan değişikliği neticesinde gayrimenkulde oluşacak değer artışından alınacak vergiyi olumlu bulduklarını, haksız kazancın önüne geçileceğini ve kamunun elde ettiği geliri tekrar vatandaşa hizmet olarak sunacağım ifade ediyor. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) çerçevesinde Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planının, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı kapsamında yerel yönetimlerin öz gelirlerinin artırılması amacıyla eylem planlan devreye girecek. Tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi amacıyla imar değişikliği veya kamu yatırımları sonucu oluşan değer artışlarından kamunun pay alması ve gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, yaraıianıcılann katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı. Adalet Bakanlığı, içişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili olduğu ve Maliye Bakanlığının sorumluluğunda olacak eylem planına göre, yerel yönetimlere gayrimenkul değer artışlarından pay alacakları bir sistem geliştirilmesi gelecek 1 yıl içerisinde tamamlanacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kumlu Başkanı Nazmi Dur bakayım, rant ya da kazanç vergisinin bir arazinin mevcut imar durumunGayrimenkul sektör temsilcilerinden, kamunun yatırımları ya da plan değişikliği neticesinde oluşacak değer artışından alınacak vergiye yeşil ışık çıktı dan farklı olarak imarının artması olduğunu ifade etti. Bu durumun yapı müteahhitlerini birinci derecede ilgilendirmediğine dikkati çeken Durbakayım, "Bize kumaş nasıl gelirse biz onu öyle dikeriz ve satarız. Dolayısıyla bu arsa geliştiricilerinin konusudur. Kamu yararına böyle bir vergi alındığında bir takım söylentiler ortadan kaybolur. 'Niye bunun imarı arttı?'şeklindeki soruların cevaplan yanıt bulmuş olur. 

Kamu vicdanı rahatlar" diye konuştu. 

ŞEREFİYE VERGİSİ Durbakayım, şunları kaydetti: "Eskiden şerefiye vergisi vardı. 

Devlet yol, baraj, havaalanı, hastane yaptığında bölgedeki araziler kıymetleniyor. Bunlardan şerefiye vergisi alınırdı. Kazanç vergisini de bu anlamda düşünmek lazım. 

Bu gelir tekrar kamuya döndüğünde hastane, okul, bayındırlık gibi alanlarda kullanıldığı takdirde 75 milyona doğru bir dağılım olur. 

Bu kararı olumlu buluyorum. Konut satışlarında arz talep dengesi kurulmuş durumda ve 'konut balonu var'gibi bir ifadeyi de kabul etmiyorum. Konut sektörü sağlıklı bir şekilde yürüyor." Makro İnşaat. 

Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise bu düzenlemenin olırias gerektiğini uzun zamandan beri söylediklerini belirterek, "Bir örnekle bunu açayım. Kamunun bir bölgede hastane, köprü ya da havaalanı yapacağı daha etüt çalışmaları sırasında bu bir şekilde duyuluyor ve o bölgedeki arsa fiyatlarında harekettik başlıyor. 

Orada kamulaştırma yapacak olan kamu, bu sefer yüksek fiyattan ödeme yapmak zorunda kalıyor. 

Yatırımı da kamulaştırmayı da yapan kamu olurken, arsa sahipleri fiyatları yükselttiği için kamunun maliyetleri artıyor" dedi. Kamunun yapmış olduğu yatırımlarla gayrimenkul değerlenmesinden oluşan "rant vergisini" olumlu bulduğunu vurgulayan Uyan, bu uygulamayla kamunun haketm


Günboyu


Geri Dön