20 / 11 / 2024

Kamu kurumlarına ait 249 bin 514 lojman var!

Kamu kurumlarına ait 249 bin 514 lojman var!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP’li Ömer Fethi Gürer’in sorusu üzerine ülke genelinde kamu idareleri tarafından kullanılan toplam 249 bin 514 adet lojmanın bulunduğunu söyledi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP’li Ömer Fethi Gürer’in sorusu üzerine ülke genelinde kamu idareleri tarafından kullanılan toplam 249.514 adet lojmanın bulunduğunu sözlerine ekledi. Geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında lojmanlarda arttığını kaydeden CHP’li Gürer, “Kamu özelleştirme ile daraltılırken lojman artışı dikkat çekicidir” dedi.

Sputnik'te yer alan habere göre; CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplandırılması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle Türkiye’de bulunan lojmanları Meclis gündemine taşıdı.

Gürer, Oktay’a “Ülke genelinde kamuya ait lojman sayısı ne kadardır? Kamuya ait olan boş lojman ve son on yılda yapılan lojman sayısı ne kadardır? Ülkemizde yıkılan lojman sayısı ve bu lojmanların bakanlıklara göre dağılımı nedir? Ülkemizdeki kamuya ait lojmanların kira bedelleriyle ilgili yapılan düzenlemeler sonrasında lojman kullanımında azalma olmuş mudur?” sorularını sordu.

249 bin 514 bin lojman kullanımda

Soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum cevap verdi. Ülke genelinde kamu idareleri tarafından kullanılan toplam 249.514 adet lojman bulunduğunu vurgulayan Bakan Kurum, lojmanların idareler bazında dağılımı tablosunu cevaplandırdı.                                     

Kamu Konutlarının kira bedelleri her yıl Resmi Gazetede yayımlanan tebliğler ile düzenlendiğinden bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bu kapsamda 2019 yılı kamu konutları kira bedellerinin, bir önceki yıla göre artış oranının yaklaşık yüzde 14 seviyesine ulaştığını söyledi.

Kurum, kamu konutlarının ilgili personele tahsis edilmesi ve idaresi ile ilgili konuların da Kamu Konutları Yönetmeliği ile düzenlendiğini belirtti. Kurum, “Söz konusu yönetmelik hükümleri uyarınca; konutların korunması, ilgili personele tahsis edilmesi, tahliyesi, dolu ve boş konutların takip edilmesi gibi konular, genel bütçeye bağlı idareler için konutların tahsis edildiği Bakanlık, genel bütçe dışındaki kurum kuruluşlar için ilgili idarelerin sorumluğunda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

 Kamu kurumlarına ait 249 bin 514 lojman var!

Lojman satışları 6 ilde başladı

Soru önergesine verilen yanıt hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP’li Fethi Gürer, kamuda çok sayıda kurumun özelleştirme ile lojmanlarının da devre dışı kaldığını ve bazı kamu kuruluşlarında lojmanların yıkıldığını ya da kiralandığı sözlerine ekledi. Eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bu konudaki bir soruya genel bütçe kapsamındaki kamu iadelerinin 31.12.2015 tarihi itibarıyla 214.343, özel bütçeli diğer idarelerin 18.689, yükseköğretim kurumlarının 11.777,  düzenleyici ve denetleyici kurumların 387 adet olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımında toplam 245.196 adet kamu konutu bulunduğa cevap verdiğini söyleyen Gürer, “Bu süreçten bugüne 4318 lojman artışı görülüyor. Kamu özelleştirme ile daraltılırken lojman artışı dikkat çekicidir” şeklinde konuştu. 

‘Kamu lojmanları amaca hizmet eder biçimde kullanılmalıdır’

Ülkede boş ve kullanılmayan lojman sayısının da önemli olduğunu ancak bu konuda rakamsal veri verilmediğini söyleyen Gürer lojmanların doğru ve faydalı kullananımın sağlanması ve boş bırakılmaması gerektiğini kaydetti.  Gürer,  eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın bir soru önergesine verdiği cevapta “TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait 6.658 adet konut bulunmakta olup, bunların 2.055 adedi boş durumdadır” ifadelerini kullanarak, şu açıklamalarda bulundu:

“Kamu lojman olayı hem ihtiyacı karşılar kılınmalı hem de lojmanlar amaca hizmet eder biçimde kullanılmalıdır. Bu konuda veriler çelişkili ifadelerle kamuoyuna açıklanmaktadır. Sağlıklı biçimde tüm bakanlıklar ve kamuda ne kadar lojman boş olduğu bu anlamda önemlidir. Kamu kaynaklarının doğru kullanımı açısından da ciddi bir durumdur.”


Geri Dön