01 / 05 / 2024

Kamu kurumlarının mülkiyetlerindeki ve tahsisli kullandıkları taşınmazlar TBMM'de!

Kamu kurumlarının mülkiyetlerindeki ve tahsisli kullandıkları taşınmazlar TBMM'de!

Kamu kurumlarının mülkiyetlerindeki ve tahsisli kullandıkları taşınmazlara dair işlemler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, kamu kurumlarının mülkiyetlerindeki ve tahsisli kullandıkları taşınmazlara dair işlemlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

İYİ Parti'li Öztürk, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Öztürk, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Sayıştay'ın 2019 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporuna göre, kamu kurumlarının, mülkiyetindeki veya tahsisli kullandıkları taşınmazlara ilişkin işlemlerini tüm yönüyle mali tablolara yansıtmadığı tespit edilmiştir. Mali rapor ve tabloları etkileyen hatalara ilişkin bulgulardan genel bütçeli idareler, mahalli idareler ve özel bütçeli idareler itibariyle en fazla tespit edilen 10 konu arasında ilk üç sırayı "Tapu kayıtlarında idare adına kayıtlı olan taşınmazların kurum mali tablolarında yer almaması", "Taşınmazların cins tahsislerinin yapılmaması" ve "Tahsis edilen ve tahsisli kullanılan taşınmazların tahsisine ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılmaması/hatalı yapılması" almaktadır. Milli Emlak Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 101 inci maddesinde belirtilmiştir. Özel kanunlarla verilen yetkiler dışında, Hazine malları konusunda genel yetkili kuruluş Milli Emlak Genel Müdürlüğüdür.''

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in soruları:
1- Tapu kayıtlarında idare adına kayıtlı taşınmazların cinsi, miktarı ve bu taşınmazların Türk Lirası üzerinden toplam tutarı ne kadardır?

2- Kamu kurum ve kuruluşlarının üzerine kayıtlı taşınmaz cinsi, miktarı ve tutarına ilişkin olarak makamınız tarafından düzenli bilgi istenmekte midir?

3- Kamu kurum ve kuruluşlarının, idare adına kayıtlı taşınmazlarını kurum mali tablolarında göstermemesinin sebebi nedir? Kamu kurum ve kuruluşları, Sayıştay'ın tespiti doğrultusunda, taşınmazlarla ilgili hatalı kayıtlarını düzeltmeleri yönünde uyarılmış mıdır? Kamu kurum ve kuruluşlarının her birinin ayrı ayrı üzerlerinde kayıtlı olan  taşınmazlarının cinsi ve miktarı tespit edildiği haliyle ne kadardır?

5- Son 5 yılda, tarımsal faaliyetlerin desteklenmesine yönelik olarak doğrudan kullanıcılara kiralanan tarım arazisi ne kadardır? Bu kiralamadan Hazineye aktarılan tutar ne kadardır? 

6- Rezerv yapı, riskli alan ve toplu konut yapılmak üzere uygulayıcı kuruluşların kullanımına bırakılan Hazine arazisi miktarı ve bedeli ne kadardır? Bu şekilde elde edilen gelirlerden Hazineye aktarılan tutar ne kadardır?

7- Hazine taşınmazları üzerinde kaç turizm tesisinin yapımına izin verilmiştir? Bu tesislerin kullanımına sunulan taşınmazlardan ne kadar gelir elde edilmiştir?

8- Son 5 yılda, mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan ne kadar taşınmaz vakıf ve derneklerin kullanımına tahsis edilmiştir?

9- Vakıf ve Derneklerin kullanımına sunulan taşınmazların ne kadarı bedelli, ne kadarı bedelsiz olarak tahsis edilmiştir? Bedelli ve bedelsiz tahsisi yapılan Hazine taşınmazlarının cinsi nedir?

10- Hangi vakıf ve derneklere bedelli, hangi vakıf ve derneklere bedelsiz kamu taşınmazı kullanımı hakkı verilmiştir? Bedelli tahsis hakki verilen dernek ve vakıflardan ne kadar gelir elde edilmiştir? 


Geri Dön