30 / 04 / 2024

Kamu-özel işbirliğiyle yapılan şehir hastanelerine ilişkin 12 sorun TBMM'de!

Kamu-özel işbirliğiyle yapılan şehir hastanelerine ilişkin 12 sorun TBMM'de!

CHP Bursa Milletvekili CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Kamu-özel işbirliği modeliyle yapılan şehir hastanelerine ilişkin soru önergesi hazırladı. İrgil sorularını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a iletti..



Kamu-özel işbirliğiyle yapılan şehir hastanelerine ilişkin 12 sorun TBMM de!

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Kamu-özel işbirliği modeliyle yapılan şehir hastanelerine ilişkin soru önergesi hazırladı. İrgil sorularını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a iletti.


İrgil önergesinde "Başbakan Binali Yıldırım, 12 Temmuz 2016 tarihinde partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada; "Sağlıkta yeni bir değişimi yaşıyoruz." diyerek 16 büyük şehir hastanesi inşaatının çalışmalarına devam edildiğini, toplamda 30 ili kapsayacak çalışmalar tamamlandığında, 35 bin civarında yeni yatak kapasitesi sağlanacağını dile getirdi." diyerek 12 soru sordu.


İrgil'in soruları

1. Kamu Özel İşbirliği modeliyle yapılan şehir hastanelerinin yapım işini üstlenen özel şirketlere 25 yıl boyunca devlet tarafından ödenmesi gereken yıllık kira bedelleri her bir hastane için nedir? Ön fizibilite raporlarında her bir hastane için belirlenmiş kira bedelleri ne kadardı?


2. Kamu Özel İşbirliği modeliyle yapılan her bir hastanenin ön fizibilite raporunda belirlenen sabit yatırım tutarı nedir? Her bir hastanenin ihale komisyonunda belirlenen sabit yatırım tutarı nedir?


3. 25 yıl boyunca devletin kira ödeyeceği hastaneleri yapan şirketlere, ayrıca hastane çevresinde kuracağı otopark, alışverişi merkezi gibi ticari alanları da işleterek kar elde etmesi ve buradan elde edeceği gelirlerin KDV, damga vergisi ve harçlardan muaf tutulması garanti edilmiş midir?


4. Bu şirketlere kur farkı garantisi verildiğine göre, kur farkı nedeniyle sözleşme bedelleri ne kadar değişmiştir?


5. Kira bedelinin dışında, ayrıca görüntüleme, laboratuvar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik ve yemekhane gibi tüm hizmetlerin de hastaneleri yapan şirketlere bırakılarak bunun için de devlet tarafından ödenecek "hizmet bedeli" her bir hastane için ne kadardır?


6. Hastaneler için şirketlerin alacakları kredilere türev ürünleri dahil olmak üzere hazine garantisi verilmiş midir?


7. Şehir hastanelerinin yapımını üstlenen yabancı şirketlerin Çok Taraflı Yatırım Garanti Anlaşması (MIGA) kapsamında Dünya Bankasına sigorta yaptırdığı ve bu sigorta kapsamındaki unsurlar arasında terör tehdidi, savaş ve iç karışıklık riski bulunduğuna göre, şirketlerin bu risklerden birini ileri sürerek sigorta parasını alıp hastane yapımını bırakmamasının garantisi nedir?


8. Her bir hastane için sözleşmelerdeki şartlar nelerdir?


9. Şu anda mevcut hastanelerin doluluk oranının yüzde 65 olduğu doğru mudur? Yapıldığı söylenen şehir hastaneleri için özel şirketlere devlet tarafından garanti edilen yüzde 70'lik doluluk oranı hangi bilimsel verilere dayanarak belirlenmiştir?


10. Şehir hastanelerinde çalışanların statüleri ne olacaktır?


11. Şehir hastaneleri kapsamına alınması planlanan mevcut hastaneler kapatıldıktan sonra boşalttıkları yerler ne olacaktır?


12. Kamu Özel İşbirliği ile yapılan bu hastanelerin bir tarafı da devlet olduğuna göre, olası anlaşmazlıklarda davaların Türkiye değil de, yurtdışında görülecek olmasına yönelik yasal düzenleme hangi sebeple yapılmıştır?





Geri Dön