YİD ve kamu özel işbirliğiyle devredilen hastaneler mecliste!
Yap-işlet-devret ve kamu özel işbirliği modeliyle özel sektöre devredilen hastanelere ve diğer hizmetlere dair uygulama detayları meclis gündemine taşındı...
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Yap-işlet-devret ve kamu özel işbirliği modeliyle özel sektöre devredilen hastanelere ve diğer hizmetlere dair uygulama detaylarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Şener sorularının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Şener önergesinde "Kamu Özel İşbirliği; Bir sözleşmeye dayalı olarak, yatırım ve hizmetlerin, projeye yönelik maliyet, risk ve getirilerin, kamu ve özel sektör arasında paylaşılması yoluyla gerçekleştirilmesidir. Bu kapsamda sözleşmeye dayalı olarak hastaneler yapılmaktadır. Yap-işlet-devret, yap-işlet ve işletme hakkı devri KÖİ modelleri olarak sınıflandırılmaktadır. Hazine Yatırım Garantisi; Yap-işlet-devret, yap-işlet ve işletme hakkı devri ve benzeri finansman modelleri kapsamında ilgili kanun hükümlerine dayanan ve bunlarla sınırlı olmak üzere verilen garantilerdir." diyerek bu bağlamda 9 soru sordu.
Şener'in soruları
1- Bir sözleşmeye dayalı olarak yap-işlet-devret, yap-işlet ve işletme hakkı devri KÖÎ modeli şeklinde hangi hastaneler ve hizmetler özel sektöre verilmiştir? Bunlar ile ilgili ihale yapılmış mıdır? Yapılmış ise ihalelere hangi firmalar katılmıştır? Firmalar hangi teklifi vermiştir?
2- İhale sonucunda bu işler hangi firmalara verilmiştir? Firmaların yatırım taahhüdü her bir iş için ayrı ayrı olmak üzere ne kadardır? Bu işler kaç yıllığına verilmiştir?
3- Yüklenici tarafından KOİ sözleşmeleri çerçevesinde yürütülen; işler karşılığında sunulan hizmetlerin ücretleri neye göre belirlenmektedir? Bu ücretler sözleşmede-TL olarak mı yoksa ABD Dolan olarak mı belirlenmiştir? Bu ücretler sözleşmeye göre sabit midir yoksa değişken midir? Bu ücretlerde bugüne kadar değişiklik yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi tarihlerde hangi ücretler uygulanmaya başlamıştır?
4- Firmalar işlerini süresinde bitirmiş midir? Gecikme olmuş ise hangi işlerde ne kadar süre olmuştur? Gecikme nedeniyle yüklenicilere yaptırım uygulanmış mıdır?
5- Her bir iş için Devletin verdiği garantiler ne üzerinden verilmiştir (yatak sayısı, hasta sayısı gibi), bunun sayısı veya fiziki miktarı ve birim fiyatı ve toplam tutarı, süresi ne kadardır? Garanti kapsamında Devlet tarafından hangi firmalara ne kadar ödeme yapılmıştır?
6- Devletin bu kapsamdaki sözleşmeler ile ilgili gelecek yıllara ilişkin garantilerden dolayı toplam borç yükü ne kadardır?
7- Bu kapsamdaki hastanelerde çalışan doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin ücretleri Devlet bütçesinden mi ödenmektedir? Hastanelerde kullanılan malzeme ve diğer harcamalardan hangileri Devlet tarafından, hangileri yüklenici tarafından karşılanmaktadır?
8- Bugüne kadar bu kapsamda yüklenicilere Devlet bütçesinden garantiler çerçevesinde ne kadar ödeme yapılmıştır? Vatandaş, sigorta kurumlan veya sosyal güvenlik kurumu tarafından ne kadar ödeme yapılmıştır?
9- Sözleşme süresinin sonuna kadar yüklenicilere garanti kapsamında toplam ne kadar ödeme yapılması gerekmektedir?