04 / 05 / 2024

Kamuda Şeffaflık Paketi'nde neler var?

Kamuda Şeffaflık Paketi'nde neler var?

‘Kamuda Şeffaflık Paketi’ni açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu esnafa da yeni müjdeler verdi. İşte onlardan satır başları: İmar değişikliğinde farklı oranlarda değer artış payı alınacak...



Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘’Kamuda Şeffaflık Paketi’’ni açıkladı. Paketle birlikte önemli değişiklikler de gündeme gelecek. Örneğin, imar değişikliğinde farklı oranlarda değer artış payı alınacak. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanları bile TBMM’ne mal bildiriminde bulunacak. Mal bildirimlerinde yenilenme süresi de 5 yıldan 2 yıla inecek. Amiriyle ilgili ihbar yapan kamu görevlileri de geçici olarak başka birimlerde görevlendirilebilecek.


‘’Kamuda Şeffaflık Paketi’’ni açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, imar değişikliğinin arsayı bir anda bazen birkaç misline kadar değerlendirebildiğine dikkati çekti. Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: “Değer artışı, o arsa üzerinde yapılan imar değişikliğinden kaynaklanmışsa, o imar değişikliği bir kamu otoritesi kararıyla alınmışsa, o imar değişikliğinden kaynaklanan yeni değerin sahibi kamudur. O değer artışı mutlaka kamuya dönecek şekilde düzenlenmelidir. Bu yeni getireceğimiz düzenlemeyle net olarak bu değer artışlarının nasıl değerlendirileceği, hangi oranlarda ele alınacağı kayda bağlanacak.”


YETKİ BELEDİYE MECLİSİ’NDE


Başbakan Davutoğlu, oranlarla ilgili çalışmalarının olduğunu, oranların kanuni düzenleme öncesinde netleştirileceğini ifade ederek, “Biz hangi oranlarda nasıl bir pay olacağına dair bir çalışma yapacağız, ama bu oranın belirlenmesinde nihai yetki belediye meclisinde olacak. Tüm yetkiyi belediye meclisinde vereceğiz. Meclisin plan değişikliğine ve alınacak belediye değer artış payına ilişkin kararına göre işlem tesis edilecek” diye konuştu.


SPEKÜLASYONA İZİN YOK


“Taşınmazın plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce değer artış payı ödenecek” diyen Başbakan Davutoğlu, değer artış payının ileriye bırakılmayacağını söyledi. Ahmet Davutoğlu, söz konusu ödemelerin ayni olarak yapılabileceği gibi hisse verilmesi, kat karşılığı, peşin veya taksitlerle olabileceğine işaret ederek, “Önemli olan, bu değer artışının kamuya ait olduğu fikrinin bütün toplum tarafından benimsenmesidir. Orada ortaya çıkacak değer artışı üzerinden kimsenin spekülasyon yapmasına izin vermeyeceğiz. O değer artışı doğrudan kamuya dönecek” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN BELEDİYELERE PAY


Kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin kendi yürüttükleri faaliyetlere pay ayrılacağını dile getiren Davutoğlu, “Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize ve oradan halkımıza dönecek olan bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanının kişisel çıkarlarla, kapalı kapılar ardında yapılan bazı pazarlıklarla talan edilmesine izin verilmeyecektir” dedi. Davutoğlu, AK Parti iktidarları döneminde yapılan düzenlemelerin bu kapıları büyük ölçüde kapattığını, ancak hâlâ şeffaflık yönünde bir takım eksiklikler varsa bunun giderilmesi için her türlü gayreti sarf edeceklerini belirtti.


Belediyeler dışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ’nin de plan değişikliği yapma yetkisinin olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Yaparsa, kamu bundan yine bir değer artış payı alacak” diye konuştu. 


DEĞER ARTIŞ PAYI BUGÜNDEN GEÇERLİ 


İmar mevzuatıyla ilgili yasa tasarısına son şeklini vererek en kısa zaman Meclis’e sevk edeceklerini de açıklayan Davutoğlu, “Yeni getirdiğimiz değer artış payı uygulaması bugünden itibaren geçerli olacaktır.” dedi. Davutoğlu, Türkiye’nin en sürükleyici sektörlerinden birinin inşaat sektörü olduğunu, bu sektörün gelişmesinin ekonomik, kalkınma, istihdam için çok önemli olduğunu vurguladı. 


BÜROKRASİ AZALACAK


Ne kadar çok bürokratik kademe varsa o kadar da şeffaflıkla ilgili sıkıntı olabileceğini ifade eden Davutoğlu, “Bu getirdiğimiz düzenlemeler, inşaat sektörüne kesinlikle olumsuz etki yapmayacak. Aksine kuralların belirgin olması, inşaat sektörünün ve imar planlarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, bürokrasinin azaltılmasıyla sağlanacak. Bürokrasinin azaltılmasıyla ilgili ayrı bir reform çalışmamız var. Bürokrasinin azaltılması üzerinden inşaat sektörümüz bütün bu imar planıyla ilgili çalışmalardan olumlu yönde etkilenecek.” dedi

.

VAİZİ'Yİ KABUL ETTİ


Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran İletişim ve Enformayon Bakanı Mahmud Vaizi’yi Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul ederek yaklaşık yarım saat görüştü.


DAVUTOĞLU, BRÜKSEL'E GİDECEK


Öte yandan Başbakanlık Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu 14-15 Ocak’ta Brüksel’e gidecek. Türkiye-AB ilişkillerine ilişkin görüşmelerde bulunacak olan Davutoğlu’nun Belçika’da yaşayan vatandaşlarla da bir araya geleceği bildirildi.


TARİHİ DOKUYU BOZACAK İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE İZİN YOK


“Herhangi bir yerde tarihi dokuya, silüete, doğal çevreye zarar verebilecek bir imar değişikliğine izin verilmeyecek” ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti: “Bu değer artış payından belediyelere tarihi, kültürel ve doğal mirası korumak başta olmak üzere sosyal dayanışma ve sosyal duyarlılık faaliyetlerine ve kentsel dönüşüme kaynak aktarılacak. Oranları dün Bakanlar Kurulu’nda takribi olarak konuştuk, netleşti. Konuyu daha istişareye açacağız ama her halükârda önemli ölçüde büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler bu oranı halkı için kullanacak bütçesinde. Ama bunun dışında bir oran da kültürel mirası korumak üzere ayrılacak ve sadece kültürel mirası koruyacak faaliyetlere yönelik kullanılacak ve kültürel miras dışında doğal çevreyi koruyacak ve sosyal duyarlılık faaliyetlerine ayrılacak bir pay olacak.”


Yeni Akit


Geri Dön