02 / 05 / 2024

Kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamulaştırma, Kamu yararının gerektirdiği durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin özel mülkiyeti kapsamında bulunan bir gayrimenkulün karşılığı ödenerek alınması ve kamu yararı için gerçekleştirilecek bir proje için kullanılması işlemine deniyor.Kamulaştır



Kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamulaştırma kanununa göre kamulaştırma, devletin kamu yararı adına özel mülkiyette bulunan gayrimenkullere bedellerini ödemek şartıyla, kamu hizmetine sunmak için el koyması anlamına geliyor.


Kamulaştırılabilecek gayrimenkuller, Kamulaştırma kanununun 2942 sayılı  1. maddesinde şöyle ele alınıyor: Araziler için sınırları ayırmaya yeter araçlarla sınırlanmış ve belirlenmiş yer yüzeyler ve onların ayrılmaz bütünleyicileri,tapu sicilinde müstakil ve daimi olmak üzere ayrıca kaydedilen haklar. Örneğin üst hakkı, kaynak hakkı gibi.Kaynaklar,at mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümleri.


Devlet kamu gücünü kullanarak,gayrimenkullere sahiplerine belirli bir ücret karşılığında kamulaştırma yapabiliyor.


Daha sonra Belediyeler tarafından hazırlanan imar planlarının yürürlüğe girmesi ile 3 ay içerisinde 5 yıllık imar programlarını hazırlanıyor. Söz konusu imar programlarının görüşülmesi için, yatırımcı kamu kuruluşların temsilcileri Meclis toplantısına katılıyor. Toplantı sonrasında kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, kamu kuruluşlarına bildiriliyor. Kamu kuruluşları, bu program süresi dahilinde kendisine tahsis edilen alanlar kamulaştırılıyor.



Kısmi kamulaştırma nedir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön