30 / 04 / 2024

Kamulaştırmanın anlamı nedir?

Kamulaştırmanın anlamı nedir?

Kamulaştırmanın anlamı nedir?: Kanunun belirttiği ölçüde kamulaştırma, devletin kamu yararı adına özel mülkiyette bulunan taşınmazlara bedellerini ödemek şartıyla, kamu hizmetine sunmak için el koyması anlamına geliyor...




Kamulaştırmanın anlamı nedir?


Kamulaştırma teriminin mutlak bir anlamı bulunmuyor. Ancak Kamulaştırma, Anayasamızın 46. maddesinin ilk fıkrasında şu şekilde anlatılıyor:


"Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunla üzerinde idari irtifaklar kurmaya yetkilidir".


Bu hükümden hareketle kamulaştırmanın anlamı; Devletin,kamu yararının gerektirdiği hallerde kamu gücünü kullanarak, özel kişilere ait taşınmazlara karşılığını ödemek suretiyle el koyması ve bunları kamu hizmetine özgülemesi şeklinde açıklanıyor.


Yargıtay bir kararında "Hiç şüphe yok ki kamulaştırrma bir haksız fiil değildir. Anayasa tarafından kabul edilen hukuka uygun bir müessesedir. İdare ile mal sahibi arasında akdi(sözleşmesel) bir ilişkinin varlığından da söz edilemez. Zira akitte (sözleşmede) esas olan, tarafların serbest iradelerinin birleşmesidir. Burada, gerek hukuki işlemin kurulmasında gerekse unsurlarının tespitinde serbest iradelerin birleştiğinden söz edilemez. Şu halde kamulaştırma parasını(bedelini), hukuka uygun idari bir işlem sonunda malı alınan verilen bir karşılık olarak nitelemek yerinde olur". ifadelerini kullanmıştır.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön