27 / 04 / 2024

Kamulaştırmasız el atma koşulları!

Kamulaştırmasız el atma koşulları!

Kamulaştırmasız el atma koşullarının oluşması için idarelerin, kamulaştırma yapmaksızın, başka şahıslara ait taşınmaz mallara el koymaları ve kamu yararına tahsis etmeleri veya üzerine tesis yapmaları gerekiyor...




Kamulaştırmasız el atma nedir?


Kamulaştırmasız el atma tanımı, kamulaştırma yetkisi olan idarelerin, kamulaştırma yapmaksızın, şahısların taşınmaz mallarına el koymaları ve kamu yararına tahsis etmeleri veya üzerine tesis yapmaları anlamına gelmektedir. 


Kamulaştırmasız el atma koşulları nelerdir? 


Kamulaştırmasız el atma koşulları, kamulaştırma yetkisi olan gerçek veya özel veya kamu tüzel kişiliği olan idarelerin, kamulaştırma yapmaksızın, başka şahıslara ait taşınmaz mallara el koymaları ve kamu yararına tahsis etmeleri veya üzerine tesis yapmaları gerekmektedir. El atılan taşınmaz bir bina ise ve yıkılmışsa, fiilen el atmanın varlığının tespitinin, idarece binanın yıktırılıp yatırılmadığının kesin olarak saptanması gerekmektedir. 


Kamulaştırmasız el atma bedel davaları... 


Fiilen el atan idareye açılmalıdır. Kamulaştırmasız el atılan taşınmazın maliki tarafından dava açılması ve malın tapu sicilinde kayıtlı olması gerekmektedir. Kamulaştırmasız el atmanın fiilen devamlılık arz etmesi gerekmektedir. Mal sahibinin taşınmaza girmesinin ve tasarrufunun engellenmesi şarttır. Tapu tahsis belgesi taşınmazın sahibine kamulaştırmasız el atma hakkı vermemektedir. Taşınmazın değerinden fazla tazminata hükmedilmez. 


Kamulaştırma nasıl başlar?


2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 25. maddesi gereği kamulaştırma mal sahibi yönünden usulüne uygun tebligatla başlar. Eğer kamulaştırma kararı idare mahkemesinde iptal edilirse, kamulaştırmayı yapan idarenin tekrar kamulaştırma yapması gerekir. İdare, kamulaştırma kararı almadan, önceden takdir edilen bedeli mal sahibi adına bloke ederek, tebligat çıkarırsa bu tebligat geçerli olmamaktadır. Özetle, usulüne uygun yapılan kamulaştırma ve kamulaştırma tebligatı yoksa fiili el atma devam ediyorsa, kamulaştırmasız el atma var demektir. 



Uzlaşma daveti!
İstimlak hakkında bilgi alma!
Kamulaştırmasız el atma dava değeri!
Kamulaştırmasız el atma dava açma süresi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön