30 / 04 / 2024

Uzlaşma daveti!

Uzlaşma daveti!

Mükellefin uzlaşma talebi üzerine, vergi incelemesini yapan yetkili uzlaşma komisyonu başkanı ile temas kurularak uzlaşma günü belirlenir. Belirlenen uzlaşma gün ve saati, uzlaşma daveti olarak bir yazı ile 15 gün önce mükellefe bildirilir...




Vergi incelemesi yapılan kimselerin uzlaşma talebi ve uzlaşma davetiyesi!


Hakkında vergi incelemesi yapılan kimseler, incelemenin başlangıcından, inceleme ile ilgili son tutanağın düzenlenmesine kadar geçen süre içerisinde her zaman tarhiyat (oluşan net vergilendirilecek miktar üzerinden belirtilen oranlara göre hesaplanması) öncesi uzlaşma talebi yapabilirler.


İncelemenin sonuçlandığı tarihte tarh zamanaşımının sona ermesine üç aydan az bir zaman kalması halinde mükellefe uzlaşma talebinde bulunup bulunmadığı sorulmaz ve uzlaşma talebinde bulunmaya davet edilmez.


Vergi incelemesini yapan, mükellefin uzlaşma talebi üzerine, yetkili uzlaşma komisyonu başkanı ile temas kurarak uzlaşma gününü belirler. Belirlenen uzlaşma gün ve saati, bir yazı ile uzlaşma gününden en az 15 gün önce mükellefe bildirilir veya inceleme tutanağına yazılır. 


Mükellefin istemesi halinde 15 günlük süreye bağlı kalmaksızın daha önceki bir tarih uzlaşma günü olarak belirlenebilir.


Harici bilgilere dayanılarak, mükelleflerin bilgisi dışında yapılan vergi incelemelerinde, incelemeyi yapan herhangi bir taahhüt altına girmeksizin mükellefi uzlaşma talebinde bulunmaya davet edebilir.


Uzlaşma davetiyesi ile uzlaşma müzakeresinin yapılacağı yer ve tarih, muhatabına yazı ile uzlaşma gününden en az 15 gün önce tebliğ olunur. İnceleme raporunun bir örneği davet yazısına eklenir.


Tebliğ işleminde, posta ile veya memur vasıtasıyla tebliğ usulü uygulanır. İnceleme yapanın bizzat tebliğ yapması da mümkündür.



İstimlak kararına nasıl itiraz edilir?
İstimlak hakkında bilgi alma!
Kamulaştırma Kanunu'ndaki uzlaşma yöntemi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön