23 / 11 / 2024
fuzul

Kamuya ait 9 gayrimenkul 1 milyar 75 milyon liraya özelleştirildi!

Kamuya ait 9 gayrimenkul 1 milyar 75 milyon liraya özelleştirildi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan ÖYK önceki gün 4 hidroelektrik santralinin satışını onayladı. 4 baraj ile yurdun çeşitli bölgelerindeki kamuya ait 9 büyük gayrimenkulü 1 milyar 75 milyon liraya özel sektöre satıldı.




Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) önceki gün 4 hidroelektrik santralinin (HES) satışını onayladı. ÖYK kararıyla Manavgat HES 370 milyon liraya Kibar Holding’e, Fethiye HES 128 milyon 25 bin liraya Eti Alüminyum’a ve Karacaören 1 HES ve Karacaören 2 HES de 515 milyon liraya GAMA Enerji şirketine işletme hakkı devri yöntemiyle satıldı. 4 HES’in satışından toplam 1 milyar 75 milyon 534 bin lira gelir elde edildi.


KUPON ARSALAR DA SATILDI


ÖYK aynı gün, yurdun çeşitli illerinde bulunan devlete ait toplam 239 bin 906 metrekare gayrimenkulün özelleştirme yoluyla satışını da onayladı. Satılan gayrimenkuller arasında Türkşeker, tta Gayrimenkul, Sümer Holding ve Maliye hazinesine ait çok değerli arsa ve araziler bulunuyor. ÖYK ayrıca devlete ait olan ve yurdun çeşitli bölgelerindeki çok sayıda gayrimenkulün özelleştirilmesi için de onay verirken, Niğde ve Afyonkarahisar’daki kamu arazileri imar değişikliği yapılarak konut yapımına açıldı.



Kamuya ait 9 gayrimenkul 1 milyar 75 milyon liraya özelleştirildi!



Hükümet, 2004 yılından 2015 yılına kadar olan dönemde aralarında Türk Telekom, Tüpraş, Petkim, Erdemir gibi kurumların da olduğu yüzlerce kamu kurumunu özelleştirip 58 milyar 678 milyon dolar (yaklaşık 173 milyar TL) gelir elde etti. Bu yıl da özelleştirmeye barajlarla başlayan hükümet, Şanlıurfa HES, Tortum HES, Adıgüzel HES ve Kemer HES’in yanı sıra başta Milli Piyango olmak üzere kamu kurumları ile değerli arsaların satışından toplam 10.8 milyar lira civarında gelir elde etmeyi planlıyor.


ORDU’da dereler üzerine kurulan 425 MW’lık güce sahip 9’u faaliyette 13 hidroelektrik santralinden (HES) sonra yenilerinin yapılması hedefleniyor. Planlama aşamasında olan, dereler üzerine kurulacak ve yılda 1 milyar 79 milyon kwh enerji kapasiteli 17 HES projesinin de tamamlanmasıyla, diğer 13 HES’le birlikte yıllık enerji üretim miktarının ise 2 milyar 405 kwh olacağı kaydedildi. Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin, “HES’ler doğayı olumsuz etkileyecek. Dereler yok olacak, tarım alanları ve flora bundan olumsuz etkilenecek” dedi.


Yatırımları takip için kurul


Kömür başta olmak üzere yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması amacıyla yapılacak yatırımların koordinasyonunu ve denetimini sağlamak üzere Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Başbakanlık genelgesine göre, kurul, Enerji Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında bakanlıklar, Hazine Müsteşarlığı ve kamu kurumlarından en az genel müdür veya başkan yardımcısı seviyesindeki temsilcilerinden oluşacak.


Sözcü/ Erdoğan Süzer 


Geri Dön