02 / 05 / 2024

Kamyon ve tır trafiğine çözüm için deniz ve demiryolu tercih edilmeli!

Kamyon ve tır trafiğine çözüm için deniz ve demiryolu tercih edilmeli!

İstanbul trafiğinde kamyon ve TIR'ların oluşturduğu risk her geçen gün korkutucu boyutlara ulaşırken uzmanlar, Deniz taşımacılığının ve demiryolunun aktif ve doğru olarak kullanılması gerektiğini belirtiyor..



İstanbul trafiğinde kamyon ve TIR'ların oluşturduğu risk her geçen gün korkutucu boyutlara ulaşırken uzmanlar, sorunun çözümünün alternatif araçlardan geçtiğini söylüyor. Deniz ve demiryolunun aktif ve doğru kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, bunun ülke kalkınmasına da ciddi katkı sağlayacağını belirtiyor. Uluslararası TIR ve Ağır Vasıta Şoförleri Derneği Başkanı Çetin Ünlü, "TIR'lar ve kamyonlar şehir dışında park etsin. Birinci öncelik denizyolu olsun." diyor. Ağır vasıtaların şehir içine kesinlikle girmemesi gerektiğini vurgulayan Ünlü, denizyolu taşımacılığı sisteminin genişletilerek ağır taşıtların şehir içine girmesinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Trafikteki ağır taşıtların İstanbul için büyük sorun oluğunu kaydeden İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ergün ise İstanbul trafiğine çözüm bulmak için geç kalınmadan çalışma başlatılması gerektiğini ifade ediyor. Yük taşımacılığının Amerika'da yüzde 30, bazı Avrupa ülkelerinde ise yüzde 40 oranında denizyolu ile gerçekleştirildiğini anlatan Kamyoncular Odası Başkan Vekili İhsan Temel, taşımacılığın karayoluna bu kadar bağımlı olmasının doğru olmadığını belirtiyor. Temel şu ifadeleri kullanıyor: "Karayolu haricindeki olanaklarımızı bir an önce devreye sokmamız gerekiyor. Çünkü yol yapımı dünyanın en pahalı yatırımlarından biri ve ağır taşıtların yolların tahribatı üzerinde çok büyük etkisi var. Böylesi pahalı bir yatırımın 3-4 yıl gibi kısa bir vadede yıpranması ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Üç tarafı denizlerle kaplı olan bir ülkede hâlâ karaya bağımlı olmamız kabul edilebilir değil." Zaman Gazetesi'nin önceki gün manşetten duyurduğu İstanbul'daki kamyon trafiği haberi kamuoyunda yankı buldu. Kamyoncular çare olarak deniz ve demiryolu taşımacılığına ağırlık verilmesini istiyor. 


Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 95'i karayolu üzerinden yürütülüyor. En büyük sıkıntıyı ise İstanbul yasıyor. 




Necip SALACAN / Zaman



Geri Dön