Kanada’da ev almak kolay mı?
Yüksek refah seviyesi, güvenli sokakları, yemyeşil doğası, gelişen iş piyasaları ve kaliteli eğitim anlayışı Kanada’yı son yılların gözdesi yaptı. Peki Kanada’da ev almak kolay mı? Kanada’ya yerleşmeden nelere dikkat edilmeli?
Yüksek refah seviyesi, güvenli sokakları, yemyeşil doğası, gelişen iş piyasaları ve kaliteli eğitim anlayışı Kanada’yı son senelerin gözdesi yaptı. Uzun seneler boyunca Kanada’da yaşayan RE/MAX emlak- gayrimenkul yatırım danışmanı Özenç Canıtez, “Kanada’ya yerleşmek isteyenleri bekleyen en önemli sorun barınma sorunu, çözümse nerede yaşayacağınıza tam manasıyla karar vermek ve Kanada’nın sistemini iyi bilen bir emlakçıyla çalışmak.” diye konuştu.
Her milletten pek çok insanın yaşamını devam ettirmek istediği ülkeler arasında ilk sıralarda bulunan Kanada’da devlet, yabancılara lisans veya yüksek lisans eğitimi, sertifika programları ve çalışma izni yoluyla ülkede olma izni sunuyor.
Kanada’da ev kiralarken bilmeniz gerekenler
Kanada’ya lisans ve yüksek lisans için gelenlerin çoğunlukta olduğuna dikkaty çeken Özenç Canıtez, ülkeye yerleşmek isteyenlere barınma problemi konusunda uyarılarda bulunuyor ve “Kanada’ya gitmeden önce özellikle barınma ihtiyacınız için iyi bir araştırma yapmanız gerekli” diye konuşuyor.
Sistemi iyi bilen bir emlakçı kurtarıcınız olabilir
Kanada’ya yerleşmek isteyenleri bekleyen en önemli problem barınma sorunu. Çözümse nerede yaşanacağına tam olarak karar vermek ve Kanada’nın sistemini iyi bilen bir emlakçıyla çalışmayı sürdürmek. Emlak ve gayrimenkul danışmanı Canıtez, konut sahiplerinin yeni gelen öğrencilere ya da yabancı iş sahiplerine kredi puanları ve çalışma geçmişleri henüz oluşmadığından ev kiralama konusunda zorluk çıkarabildiklerine vurgu yapıyor. Özenç Canıtez, sistemi bilen bir emlakçıyla çalışılırsa konut probleminin kısa bir sürede çözülebileceğinin altını çiziyor.
Nerede ev kiralamak istediğinize Kanada’ya yerleşmeden önce karar verin
Kanada’ya Türkiye’den gidenlerin büyük çoğunluğu ya eğitim alıyor ya da iş fırsatlarından yararlanıyor. Özenç’e göre ister öğrenci isterseniz çalışan olun Kanada’ya yerleşmeden önce nerede oturmak istenildiğine karar verilmesi büyük kolaylık sağlıyor. Çocuğunuz varsa çevredeki okulların puanlarının iyi olması önemli bir fırsat. Konutun şehir içine, markete yakınlığı da bir diğer dikkat çeken durum. Hele bir de arabanız bulunmuyorsa evin konumu şehir içi ulaşım kolaylığı açısından da düşünülmeli.
Kanada’da ev sahibi olmak mümkün
Kanada dünyanın en yaşanabilir en güvenilir ülkeleri arasında yer alıyor. Ekonomik istikrarın ve gelişen iş piyasalarına ek olarak doğayla iç içe olan şehirler, eğitimli, modern, güler yüzlü insanlar, refah seviyesinin yüksek olması, özgür ve huzurlu yaşam ülkeyi Türkler için yükselen değer yapıyor. Emlak- gayrimenkul yatırım danışmanı Özenç Canıtez, bu noktada Kanada'da Türkler için emlak yatırımı yapma fırsatının ve koşullarının da çok uygun olduğunu belirtiyor. Özenç Canıtez, “Uzun vadeli mortgage olanakları, kira garantisi gibi avantajlarıyla Kanada'da yatırım yapmak oturum ve vatandaşlık yolunu da açabilir" diye konuştu. Kanada'da yabancılara konut tutarının yüzde 65'ine kadar mortgage kredisi alma imkanı sunuluyor. Ödemenin yüzde 35'i peşin gerçekleştiriliyor. Yüzde 1'lerden başlayan faiz oranları, yüzde 5 peşinat, 30 seneye kadar çıkabilen vadeler aylık olarak çok cazip geri ödeme imkanları sunduğu gibi ayrıca kira garantisi de sağlıyor.
Üç yıl içinde Kanada vatandaşı olabilirsiniz
Emlak- gayrimenkul danışmanı Canıtez’in, vatandaş olmak isteyenlere tavsiyesiyse öncelikle Kanada'ya göçmen vizesiyle gitmeleri. Ayrıca en az 3 sene boyunca fiziki şekilde (4 yıl içinde 3 yıl) orada olmanız gerekiyor. Bu sürede eğer finansal gücünüz varsa ne yaptığınız çok da önem arz etmiyor. İsterseniz hiçbir şey yapmadan da orada olabilirsiniz. İsterseniz eğitiminizi sürdürebilir, isterseniz çalışabilirsiniz. 3 senenin bitiminde ise Kanada vatandaşı olabilirsiniz.
Türklerin Kanada’ya yerleşmesi Osmanlı dönemine dayanıyor
Canıtez, Türklerin Kanada’ya yerleşmelerinin tarihinin Osmanlı dönemine kadar dayandığını, son 5 senede buraya yerleşen Türklerin sayısında büyük bir yükseliş olduğuna dikkat çekiyor. 1860'larda Osmanlı'dan Amerika kıtasına başlayan göçler, 1910'lı yıllarda doruk noktasını gördü. Amerika ve Kanada endüstrilerinde işçilik yapmak üzere göç eden Osmanlılar, bu ülkelerin endüstriyel bölgelerine yerleşmiş ve Osmanlı'da yaşadıkları hayatın bir modelini de buralarda meydana getirdiler.