02 / 05 / 2024

Bu yıl da ev almak kolay olmayacak! Konuta erişim sorunu nasıl çözülür?

Bu yıl da ev almak kolay olmayacak! Konuta erişim sorunu nasıl çözülür?

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu sene de ev almanın kolay olmayacağına dikkat çekerek, konuta erişim sorunu için yapılabilecekleri tek tek sıraladı. İşte detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2023 yılına ilişkin konut satış rakamları tek tek açıklandı. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, onut satış sayısı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalışla 1 milyon 225 bin 926'ya geriledi. Bu şekilde son 9 senenin en düşük konut satış rakamı 2023 yılında kaydedildi. 

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, konut satış rakamları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Bu yıl da ev almak kolay olmayacak! Konuta erişim sorunu nasıl çözülür?

Sözcü Gazetesi'nden Cem Yıldırım'ın haberine göre; ATEM Başkanı Hakan Akçam, 2024 yılında da konut satışlarının düşeceğini öngördüklerine dikkat çekti ve "Ne yazık ki ev almak hayal ötesi oldu" diye konuştu. 

Hakan Akçam, açıklamasında "Son 3 yılın verilerine bakacak olursak konut satışında her yıl düşüş meydana geliyor" ifadelerine yer verdi ve büyük olasılıkla 2024'te de bir önceki seneye göre satışlarda düşüş olacağının altını çizdi. 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, 2023 yılında 1 milyon 225 bin 926 konut satıldığını anımsatan Akçam, "Bu sayı ise bir önceki yıla göre azalış gösterdi. Çünkü 2022 yılında 1 milyon 485 bin 622 konut satışı gerçekleşmişti. Şunu da eklemek gerekir ki 2022 yılında da bir önceki yıla göre azalış yaşanmıştı" diye konuştu. 

Bu yıl da ev almak kolay olmayacak! Konuta erişim sorunu nasıl çözülür?

KONUT ALMAK HAYAL OLDU 

Koronavirüs pandemisiyle beraber yaşanan küresel krizin düşüşün nedenlerinden olduğunu vurgulayan Hakan Akçam, "Çünkü küresel kriz inşaat maliyetlerinin artmasına sebep oldu ve kimi zaman inşaat sektöründeki işleri durma noktasına getirdi. Kurda yaşanan artış da bunu büyük ölçüde etkiledi. İnşaat maliyetlerinde tırmanma oldukça yapılan konut sayısı azalıyor ya da yapılan konutları alacak kişi bulunamıyor" diye konuştu. 

Bu durumunda beraberinde ev fiyatlarında artışa neden olduğunun altını çizen Akçam, "Bunun gibi pek çok sebepten dolayı her açıklamamızda da belirttiğimiz gibi asgari ücretlinin konut alması hayal oldu. Ne yazık ki 2024'te de birçok vatandaşımızın konut alması oldukça güç olacak" bilgilerini verdi. 

Akçam, konuya ilişkin çözüm önerilerini de şu şekilde açıkladı: 

"Çözüm önerilerine gelecek olursak, öncelikle maliyetlerde yaşanan artışın durdurulması gerekiyor. Yapılacak ilk işlerden biri de arsa fiyatlarında gerçekleşen yükselişin durdurulmasıdır ve arsaların özel sektör-kamu işbirliği ile üretilmesinin önü açılmalıdır. Eğer ki arsa fiyatlarında düşüş yaşanırsa bu ev fiyatlarına da yansıyacaktır. Bir diğer faktör ise inşaat malzemelerinin fiyat artışlarının kurla doğru orantılı seyretmesi. Her zaman dediğimiz gibi inşaat malzemesi ithalatının olabildiğince minimize edilmesi gerekiyor. Kendimiz üretirsek ve yerli üreticiye de yeterli desteği sağlarsak bu sorunun da çözüme kavuşacağını düşünüyorum.

Hükümet yetkililerinin de konut açığı ve ev sahibi olmada yaşanan sorunların farkında olduğunu düşünüyorum. Sorunların çözülmesi için pek çok alternatifler sunuluyor ve ben inanıyorum ki 2024 yılında da birçok çözüm önerileri masaya yatırılacak. Bunlardan biri de birden fazla konut sahibi olanların ödeyeceği verginin artırılacağına ilişkindi. Daha önceki açıklamalarımızda da bunu desteklediğimizi söylemiştik. Sorunlara çözüm üretecek olan bütün önerileri ve projeleri  Ankara  Tüm Emlakçılar Odası olarak biz de desteklemeyi sürdüreceğiz."

Günlük kiralık evlerde ilan oyunu! İlan sitelerinde 200, gerçekte olan 2 bin Türk Lirası...

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat: Konutta balon sönüyor mu? Fiyatlar düşecek mi?

Miras hakkında önemli detay! Adına miras kalanlar dikkat etmeli...

Akaryakıtta çifte zam şoku! Benzin, motorin, LPG ne kadar oldu? BP, PO, Opet fiyatları açıklandı!


Geri Dön