28 / 04 / 2024

Kanal İstanbul, Çerkezköy-Kapıkule YHT Projesi’nin maliyetini katladı mı?

Kanal İstanbul, Çerkezköy-Kapıkule YHT Projesi’nin maliyetini katladı mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye'yi demiryolu ile Avrupa'ya bağlayacak Halkalı-Kapıkule YHT projesinin Çerkezköy-Halkalı bölümünün maliyetinin Kanal İstanbul güzergahıyla kesişmesi sebebiyle 3.1 milyar TL’den 7.7 milyar TL’ye yükseltildiğini belirtti.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye'yi demiryolu ile Avrupa'ya bağlayacak Halkalı-Kapıkule YHT projesinin Çerkezköy-Halkalı bölümünün maliyetinin Kanal İstanbul güzergahıyla kesişmesi sebebiyle katlandığını dile getirdi. 

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre; hızlı tren projesinin yolu Kanal İstanbul ile kesişince maliyet arttı ve 4.6 milyar liralık ek maliyet ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye'nin Avrupa ile demiryolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin Çerkezköy-Halkalı bölümünün maliyetinin Kanal İstanbul güzergahıyla kesişmesi sebebiyle ikiye katlanacağını dile getirdi. 

Projenin 3.1 milyar TL olarak açıklanan maliyetinin düzenlenerek 7.7 milyar TL'ye yükseltildiğini belirten Akın, "Bir rant projesi olan Kanal İstanbul, henüz bir çivi çakılmadan kamuya ek yük getirmeye başladı. Kanalın güzergahıyla kesişen YHT projesi, maliyeti iki kattan fazla artıracak" diye konuştu.

Kanal İstanbul, Çerkezköy-Kapıkule YHT Projesi’nin maliyetini katladı mı?

'İhale edilmeden rekor oranda maliyet artışı yapıldı'

Halkalı-Kapıkule YHT Projesi'nin Kapıkule-Çerkezköy kısmına ilişkin inşaat çalışmaları 2019'dan beri devam ediyor.

Kolin İnşaat'ın ilk bölümünü yaptığı projenin diğer bölümü olan Çerkezköy Halkalı kısmıyla ilgili bütün etüt, proje ve maliyet hesaplamaları da 2019'da yapıldı ve bitirildi. Akın, söz konusu bölüm ihale edilmeden rekor oranda maliyet artışı yapıldığını dile getirdi. 

Akın, projenin bu yıl içinde ihale sürecinin tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti ve maliyetin ikiye katlanmasından sonra projeye firmaların yoğun talep göstereceğini belirtti.

Halkalı-Kapıkule YHT projesinin maliyeti 2.5 katına mı çıkarıldı?


Geri Dön