Kanal İstanbul güzergahından ev alanlar ne yapacak?
2011’den beri gündemde olan Kanal İstanbul için güzergah muamması devam ediyor. ‘Kanal İstanbul’a komşu’ iddiasıyla yayınlanan reklamlar, Küçükçekmece ve Başakşehir’de yapılan gayrimenkul projelerinde beklentileri yükseltmişti.
"Çılgın proje" olarak anılan Kanal İstanbul’u 2011 yılından bu yana gündemde. Karadeniz ve Marmarayı birleştirecek proje için resmi bir güzergah açıklaması yapılmadı. İlk etapta Silivri dense de, daha sonra Kanal İstanbul için Küçükçekmece Başakşehir ve Arnavutköy hattı konuşuldu.
Kanal İstanbul’un güzergahı mı değişiyor?
Bu adres üzerinden tanıtım videoları, fotoğraflar ortaya çıktı. Bu yıl ihalesi beklenen proje ile ilgili önceki gün yapılan açıklama kafaları bir kez daha karıştırdı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanal İstanbul için güzergah değişikliği yapılacağını söyledi.
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucu sit bölgeleri konusunda tereddütler doğduğunu, bu nedenle güzergah konusunun yeniden ele alınacağını belirten Bakan Yıldırım, “Güzergah konusunu yeni baştan ele almak ihtiyacı doğdu. Ben vatandaşlarımızın bu konuda çok aceleci davranmasını istemiyorum, bir hayal kırıklığı yaşamasınlar. ‘Şuraya kanal yapılacak, buraya hücum edelim’ falan diye düşünmesinler. Sonra bizi suçlamasınlar, bizim henüz ilan ettiğimiz bir güzergah yok. Bir takım güzergahlar havada uçuşuyor. Ne zaman ki ben çıkar derim, ‘güzergahımız budur’, bağlayıcı olan bizim için o güzergahtır” ifadelerini kullandı.
KANAL PAZARLAMASI
Bugüne kadar Küçükçekmece ve Başakşehir’de yapılan yeni gayrimenkul projelerinde ‘Kanal İstanbul’a komşu’ ifadesi kullanıldı ve vatandaşın prim beklentisi yükseltildi. Yeni satışa çıkan projelerin yanıtım videolarında, internet sitelerindeki tanıtımlarda Kanal İstanbul vurgusu yapılarak, bu proje bir pazarlama aracı olarak kullanıldı. Sadece ev değil, Kanal İstanbul arsa fiyatları üzerinde de etkili oldu. Bölgede fiyatlar 7-8 kat arttı. Bugün hala gerek internette yer alan ilanlarda, gerekse emlak ofislerindeki arsa satışlarında ‘Kanal İstanbul manzaralı’ deniliyor.
REKLAM ARACI OLDU
Başakşehir’de proje geliştiren ve arsa stoku bulunan Emlak Konut GYO’nun Genel Müdürü Murat Kurum, Kanal İstanbul üzerinden satış politikası uygulanmasının doğru olmadığını söyledi. Henüz resmi açıklama olmadığına vurgu yapan Kurum, “Kanal İstanbul konusunda Emlak Konut yetkili değil. Biz İstanbul’da kurulacak yeni şehir projesi için bir master plan yaptık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. Bu şehir Kanal’a komşu olacak diye bir zorunluluk da yok” dedi. 18 yıldır Başakşehir’de konut üreten Fuzul Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal ise “Kanal İstanbul bölge için reklam aracı oldu ve artı değer yarattı. Kanal Başakşehir’den geçmese de bölge için büyük kayıp olmaz. 3. havalimanı, 3. köprü bağlantı yolları ve şehir hastanesi gibi büyük projeler bölgeye değer katıyor” dedi.
Tüketici dava açabilir
YENİ Tüketici Kanunu ile şirketlerin reklamlarına da düzenleme getirildiğini söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Eğer şirket projesinin Kanal İstanbul’a komşu olduğunu ya da Kanal manzaralı olduğunu söylediyse, şimdi güzergah değişti kusura bakmayın diyemez. Konut alıcısı Tüketici Mahkemesine ‘sebepsiz zenginleşme’ davası açar. Bilirkişi değer tespiti yapar. Eğer mülk Kanal İstanbul nedeniyle gerçek değerinin üzerinde satıldıysa alıcı bu zararının karşılanmasını ister. Bireysel satışlarda ise Borçlar Kanunu kapsamında dava açılır. Söz gelimi bir şahıs Kanal İstanbul’a komşu diye arsa aldıysa 1 yıl geçmediyse iade edebilir. 1 yıl geçtiyse bu defa yanıltıldığı iddiası ile dava açar. Yine bilirkişi zararı tespit eder” diye konuştu.
Pazarlama aracı oldu
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Kanal İstanbul projesinin güzergah değişikliği çalışmalarının bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını çok etkileyeceğini söyledi. Maya, “Arnavutköy’de son 4 yılda tarla nitelikli parsellerin metrekare fiyatı 30 liradan 220 liraya kadar geldi. Ancak fiyat artışında tek sebep Kanal İstanbul değil. 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi iki büyük mega proje ilk açıklandığı tarih itibarı ile bölgedeki arazi fiyatlarını etkileyen önemli dinamikler olmuştu. Her iki proje de halihazırda inşası devam etmekte, arazi fiyatlarındaki artışlar da inşaat ilerleme seviyesi ile birlikte biraz daha arttı. Kanal İstanbul ise açıklandığı yıldan itibaren biraz daha gerçek olup olmayacağı konusunda emin olunamayan, ancak bir pazarlama aracı olarak kullanılan bir araç olarak kullanıldı. Güzergah değişikliğinin de çok büyük çaplı olup olmayacağı konusunda tereddütlerim var. Çok başka bir güzergah sürpriz olur” dedi.
Kanal İstanbul projesi Karadeniz ve Marmara’yı birleştirecek. Kanal İstanbul’un 400 metre genişliğinde, 43 kilometre uzunluğunda ve 25 metre derinliğinde yapılması planlanıyor. Kanal İstanbul projesinin üzerinde 6 köprü inşa edilip, en fazla 6 katlı binalarda 500 bin kişilik nüfusa göre plan yapılması öngörülüyor. Projenin ilk etapta 10 milyar dolara mal olabileceği hesaplansa da bu rakamın artması bekleniyor.
Hürriyet
Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın Çılgın Proje olarak ifade edilen Kanal İstanbul’un güzergâhının değişeceğini açıklamasının ardından gözler, 4-5 yıldır devam eden bu bölgelerdeki çılgın fiyat artışlarına çevrildi
İstanbul’un en büyük yatırımları arasında gösterilen ve ‘Çılgın Proje’ olarak açıklanan Kanal İstanbul’da ‘yeni güzergâh’ gündemde. Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım’ın önceki gün “Güzergâhta bazı tereddütler oluştu” diyerek değişikliğe gidileceği yönündeki sözlerinin ardından 2011 yılından beri resmi açıklama olmasa dahi ‘Kanal İstanbul Güzergâhı’ denilerek adeta çılgınca fiyatları patlayan bölgelerin son durumunu masaya yatırdık. Projenin ilk açıklandığı dönemde Çatalca-Silivri, ardından da Küçükçekmece-Başakşehir- Arnavutköy hattında olacağı yönündeki iddialar üzerinde konut fiyatlarında artış yüzde 125’lere ulaştı. Kanal İstanbul ile birlikte, 3. havalimanının çevresinde yer alan Durusu ve Karaburun gibi yerlerde ise bazı arazi fiyatları 50-70 kata varan oranlarda artış yaşandı.
ÇATALCA’DA ARTIŞ YÜZDE 125
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme bölümünün yaptığı araştırmaya göre 2012 yılından itibaren Kanal İstanbul ve 3’üncü köprü projeleri en çok Çatalca, Göktürk ve Arnavutköy bölgelerini etkiledi. Bu zaman aralığında Çatalca’da konut fiyatları yüzde 125 değer kazanıp metrekare satış fiyatı 1.000 TL’den 2.250 liraya çıktı. Göktürk yüzde 86 değer kazanarak metrekare satış fiyatı 3.500 TL’den 6.500 TL’ye yükselirken, Arnavutköy’de konutlar yüzde 80 değer artışı göstererek metrekare satış fiyatı 1.000 TL’den 1.800 TL’ye çıktı. Bu bölgeleri yüzde 60’la Bahçeşehir, yüzde 53’le Küçükçekmece ve yüzde 47 değer artışı gerçekleşen Silivri izledi.
KANALIN İHALE TAKVİMİ DEĞİŞMEYECEK
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, Kanal İstanbul’un güzergâhının yeniden ele alınacağını açıklaması sonrasında gözler, ihale takvimine çevrildi. Kaynaklar, bu değişikliğin ihale sürecini etkilemeyeceğini, kanal ihalesinin yıl sonuna kadar yapılacağını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Kanal İstanbul’un yapımına yönelik sürecin hızlandırılmasını öngördüklerini belirterek, güzergâha yönelik tespitlerin, yapım ve ihale sürecini etkilemeyeceğini kaydetti. Yetkililer, Bakan Yıldırım’ın daha önce “Yıl bitmeden ihaleyi yapmak istiyoruz” yönünde açıklama yaptığını anımsatarak, takvimde değişiklik olmadığını vurguladı. Yetkililer, daha önce Kanal İstanbul’a yönelik hiçbir güzergâh açıklanmadığına işaret ederek, sadece kanalın başlangıç ve bitiş noktalarına yönelik açıklama yapıldığına işaret ettiler.
'FİYATLAR BU SEVİYEDEN GERİ GELMEZ'
Kanal İstanbul projesinin güzergâhının değişmesinin konut ve arsa fiyatlarında gerilemeye yol açmayacağını söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “3’üncü köprü ve 3’üncü havalimanı projeleri de bölgeye değer kattı” diye konuştu.
TEK BİR BÜYÜK İHALE GÜNDEMDE
Ulaştırma Bakanlığı, proje kapsamında öncelikle kanal üzerinden geçecek köprülerin ihalesini yapmayı planlamıştı. Buna göre, önce köprü ihaleleri yapılacak ve doğu-batı aksındaki yollar için trafik akışı sağlanacaktı. Şimdi planlanan ise tüm projenin bir bütün halinde ihaleye çıkması.
Arnavutköy Remax TAYLAN TOSUN:
'BELİRSİZLİK NEDENİYLE İMAR İZNİ VERİLMİYOR'
“Kanal İstanbul projesi ilk açıklandığında Silivri’den başlayıp, Çatalca’dan geçip Karacaköy’den Karadeniz’e bağlanacağı söyleniyordu. Kamulaştırma maliyetlerinin çok fazla tutacağından bu güzergâhtan vazgeçildiği ifade edildi. Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp, Sazlıdere Barajı’yla devam eden ve Karaburun’dan Karadeniz’e bağlanan güzergâh bizce en uygun hat. Bu güzergâhtaki araziler çok cüzi miktarlarda kamulaştırılabilir. Kanal İstanbul projesinin açıklanmasıyla bazı bölgelerdeki arsa fiyatları 10-15 kat artmış durumda. 2 yıldır insanlar bekleme halinde. 3’üncü havalimanı projesi bölgeye zaten bir hareketlilik getirdi ama Kanal İstanbul projesindeki belirsizlik yüzünden belediye imar vermiyor. Tarlalar buradaki insanlar arasında el değiştiriyor.”
Habertürk
Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Kanal İstanbul projesinin geçeceği tahmin edilen semtlerden arsa alanlar yeni güzergahı merakla bekliyor. Uzmanlar mevcut planda büyük bir değişiklik olmayacağını öngörse de mevcut güzergahın netleşmesiyle bölgedeki arsa fiyatlarının yüzde 25 artacağını söylüyorlar
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Kanal İstanbul projesinin güzergâhının değiştirileceğini açıklaması projenin geçeceği iddia edilen güzergahtan arsa satın alan yatırımcıları düşündürmeye başladı. İlk kez dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın Proje’ olarak tanıttığı Kanal İstanbul’un Küçükçekmece, Arnavutköy, Silivri, Çatalca hattında hayata geçmesi bekleniyordu. Ancak Bakan Yıldırım’ın proje güzergâhında jeolojik yapılar, doğal ve tarihi sit alanları bulunduğu için uzmanlarda bazı tereddütlerin oluştuğunu açıklaması bölgedeki planları askıya aldırdı.
‘Fiyatlar yüzde 25 artar’
Projenin geçiş güzergahında bulunan Silivri’de 2011’den beri arsa fiyatları yükselişe geçmiş durumda. Bölgede faaliyet gösteren Remax Etik’in Ortağı Tülay Sinkil, Kanal İstanbul’un Silivri’den geçmesi kesinleşirse bölgedeki arsa fiyatlarının uçuşa geçeceğini söyledi. Sinkil, “Şu anda Silivri’de imarlı arazilerin metrekare fiyatları 800 lira ila 1.500 lira arasında değişiklilik gösteriyor. Bakanlıktan net bir açıklama yapılırsa mevcut fiyatlar yüzde 20- 25 artış gösterir” dedi. Yani 500 metrekarelik bir arsanın değeri minimum 400 bin liradan satılırken, yüzde 25 zamlandığında fiyatı 500 bin liraya çıkacak. Sinkil, aksi yaşanır ise arsa sahiplerinin satma eğilimi göstereceğini dile getirdi.
‘Arsalar dövize endekslenir’
KANAL İstanbul’un yeni güzergahından etkilenecek semtlerden biri de Arnavutköy olacak. Üçüncü havalimanı projesinin de hayata geçtiği bölgede yatırımcılar dört gözle Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelecek net güzergah haberini bekliyor. Arnavutköy’deki yatırımların bir yılda en az yüzde 30 kazanç sağladığını dile getiren Realty World Sesa Finans ve Satış Müdürü Ersin Canpolat, “Çılgın projenin gerçekleşmesi halinde bölgedeki arsa fiyatları dövize endekslenir. Şu anda 6 bin lirayı bulan arsa fiyatları da 2-3 kat artar” dedi.
Arsa fiyatları 5 yılda tavan yaptı
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise daha önce belirtilen güzergahta ciddi bir değişim beklemediğini söyledi. Sadece bölgenin jeopolitik konumundan kaynaklı olarak sürecin uzayacağını vurgulayan Maya, projenin açıklandığı 2011 yılından beri bölgedeki arsa fiyatlarının yüzde 100 oranında arttığını belirtti.
Yeni Yüzyıl Gazetesi/ Elif AKIN
Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın Çılgın Proje olarak ifade edilen Kanal İstanbul’un güzergâhının değişeceğini açıklamasının ardından gözler, 4-5 yıldır devam eden bu bölgelerdeki çılgın fiyat artışlarına çevrildi
İstanbul'un en büyük yatırımları arasında gösterilen ve 'Çılgın Proje' olarak açıklanan Kanal İstanbul'da 'yeni güzergâh' gündemde. Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'ın önceki gün “Güzergâhta bazı tereddütler oluştu" diyerek değişikliğe gidileceği yönündeki sözlerinin ardından 2011 yılından beri resmi açıklama olmasa dahi 'Kanal İstanbul Güzergâhı' denilerek adeta çılgınca fiyatları patlayan bölgelerin son durumunu masaya yatırdık. Projenin ilk açıklandığı dönemde Çatalca-Silivri, ardından da Küçükçekmece-Başakşehir- Arnavutköy hattında olacağı yönündeki iddialar üzerinde konut fiyatlarında artış yüzde 125'lere ulaştı. Habertürk'ün haberine göre, Kanal İstanbul ile birlikte, 3. havalimanının çevresinde yer alan Durusu ve Karaburun gibi yerlerde ise bazı arazi fiyatları 50-70 kata varan oranlarda artış yaşandı.
ÇATALCA'DA ARTIŞ YÜZDE 125
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme bölümünün yaptığı araştırmaya göre 2012 yılından itibaren Kanal İstanbul ve 3'üncü köprü projeleri en çok Çatalca, Göktürk ve Arnavutköy bölgelerini etkiledi. Bu zaman aralığında Çatalca'da konut fiyatları yüzde 125 değer kazanıp metrekare satış fiyatı 1.000 TL'den 2.250 liraya çıktı. Göktürk yüzde 86 değer kazanarak metrekare satış fiyatı 3.500 TL'den 6.500 TL'ye yükselirken, Arnavutköy'de konutlar yüzde 80 değer artışı göstererek metrekare satış fiyatı 1.000 TL'den 1.800 TL'ye çıktı. Bu bölgeleri yüzde 60'la Bahçeşehir, yüzde 53'le Küçükçekmece ve yüzde 47 değer artışı gerçekleşen Silivri izledi.
KANALIN İHALE TAKVİMİ DEĞİŞMEYECEK
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, Kanal İstanbul'un güzergâhının yeniden ele alınacağını açıklaması sonrasında gözler, ihale takvimine çevrildi. Kaynaklar, bu değişikliğin ihale sürecini etkilemeyeceğini, kanal ihalesinin yıl sonuna kadar yapılacağını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Kanal İstanbul'un yapımına yönelik sürecin hızlandırılmasını öngördüklerini belirterek, güzergâha yönelik tespitlerin, yapım ve ihale sürecini etkilemeyeceğini kaydetti. Yetkililer, Bakan Yıldırım'ın daha önce “Yıl bitmeden ihaleyi yapmak istiyoruz" yönünde açıklama yaptığını anımsatarak, takvimde değişiklik olmadığını vurguladı. Yetkililer, daha önce Kanal İstanbul'a yönelik hiçbir güzergâh açıklanmadığına işaret ederek, sadece kanalın başlangıç ve bitiş noktalarına yönelik açıklama yapıldığına işaret ettiler.
'FİYATLAR BU SEVİYEDEN GERİ GELMEZ'
Kanal İstanbul projesinin güzergâhının değişmesinin konut ve arsa fiyatlarında gerilemeye yol açmayacağını söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “3'üncü köprü ve 3'üncü havalimanı projeleri de bölgeye değer kattı" diye konuştu.
TEK BİR BÜYÜK İHALE GÜNDEMDE
Ulaştırma Bakanlığı, proje kapsamında öncelikle kanal üzerinden geçecek köprülerin ihalesini yapmayı planlamıştı. Buna göre, önce köprü ihaleleri yapılacak ve doğu-batı aksındaki yollar için trafik akışı sağlanacaktı. Şimdi planlanan ise tüm projenin bir bütün halinde ihaleye çıkması.
Arnavutköy Remax TAYLAN TOSUN:
'BELİRSİZLİK NEDENİYLE İMAR İZNİ VERİLMİYOR'
“Kanal İstanbul projesi ilk açıklandığında Silivri'den başlayıp, Çatalca'dan geçip Karacaköy'den Karadeniz'e bağlanacağı söyleniyordu. Kamulaştırma maliyetlerinin çok fazla tutacağından bu güzergâhtan vazgeçildiği ifade edildi. Küçükçekmece Gölü'nden başlayıp, Sazlıdere Barajı'yla devam eden ve Karaburun'dan Karadeniz'e bağlanan güzergâh bizce en uygun hat. Bu güzergâhtaki araziler çok cüzi miktarlarda kamulaştırılabilir. Kanal İstanbul projesinin açıklanmasıyla bazı bölgelerdeki arsa fiyatları 10-15 kat artmış durumda. 2 yıldır insanlar bekleme halinde. 3'üncü havalimanı projesi bölgeye zaten bir hareketlilik getirdi ama Kanal İstanbul projesindeki belirsizlik yüzünden belediye imar vermiyor. Tarlalar buradaki insanlar arasında el değiştiriyor."
Yeni Şafak