27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul hangi demiryollarıyla entegre olacak?

Kanal İstanbul hangi demiryollarıyla entegre olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesi için ihale yapılacağını sık sık dile getiriyor. Peki Kanal İstanbul projesinde neler olacak? Kanal İstanbul hangi demiryollarıyla entegre olacak? İşte ayrıntılar...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Kanal İstanbul'un köprülerini ve demiryolu geçişlerini kaleme aldı.

İşte Çiğdem Toker'in 'Kanal İstanbul’da hangi ihale?' başlıklı yazısı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesi için ihale yapılacağını sık sık dile getiriyor.

“Coğrafi stratejik ve tabii güzelliğinin artacağını” vurguyalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son proje ile ilgili açıklamasında “Kanal İstanbul üzerinde 6 tane köprü göreceksiniz” diye konuştu. 

Kanal İstanbul hangi demiryollarıyla entegre olacak?

Ulaştırma Bakanlığı tarafından Yüksel Proje'ye hazırlatılan, kamuoyuna henüz duyurulmayan Fizibilite Raporu'na göre ikisi “İBB Karayolu Geçişleri ve Altyapı” başlığı altında olacak şekilde 7 köprü yapılması planlanıyordu.

Konuya ilişkin bölüm şu şekilde:

“Kanal İstanbul projesi ile birlikte kanal kesitinde D100 (E5), D20, E80 (TEM) Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu üzerine bir tanesi otoyol, diğeri Kesim-7 üzerine olmak üzere 2 adet, Sazlıbosna Geçişi ve Küçükçekmece-Avcılar kesimi olmak üzere, toplam 7 adet farklı sistemlerde köprü geçişi yapılması planlanmaktadır. (…)

Kanal kesitinden Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden geçen Hızlı Tren, İstanbul Edirne konvansiyonel tren hattı ile Sefaköy-Beylikdüzü ve Mahmutbey-Esenyurt metro hatları planlanmaktadır.”

Kanal İstanbul hangi demiryollarıyla entegre olacak?

DEMİRYOLU GEÇİŞLERİ

Kanal İstanbul projesindeki demiryolu geçişlerine ilişkin soruların cevapları da aynı raporda bulunuyor.

“Kanal İstanbul Ve Kanala Entegre Yapıların Kurum Sorumluluk Alanlarına Göre Yatırım Maliyetleri Dağılımı” isimli tabloda, toplam yatırım maliyeti 325 milyon ABD Doları olarak belirtilen iki demiryolu geçişine yer veriliyor. Onlar da şu şekilde:

– Mevcut Halkalı Ispartakule Konvans. Demiryolu Geçiş Tüneli: 150 milyon dolar

– 3. Köprü-3. Havalimanı Halkalı Hatta Geçiş Köprüsü: 175 milyon dolar

Kanal İstanbul kentsel dönüşümün önünü açacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul müjdesi!


Geri Dön