Kanal İstanbul hangi tehditleri ortadan kaldıracak?
Boğaz’daki tehditler sonucu, 60 yılda İstanbul Boğazı’nda 73 kişi yaşamını yitirdi, 1.3 milyar dolar maddi zarar meydana geldi. Kanal yapılmazsa gemi trafiği de tehdit de çoğalacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstanbul Boğazı'nın ne tür tehditler altında olduğunu halkım gayet iyi biliyor" ifadeleriyle altını çizdiği Boğaz'daki tehditler sonucu, 60 yılda İstanbul Boğazı'nda 73 kişi yaşamını yitirdi, 1.3 milyar dolarlık da maddi zarar meydana geldi. Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre; İstanbul Boğazı'ndan mevcutta yılda 50 bin gemi trafiği yaşanırken, eğer tedbir alınmazsa bu sayının 2030'da 65 bin, 2050'de 95 bin, 2070'de 115 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.
115 BİN GEMİ GEÇECEK
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nda Türk boğazlarında trafik hacminin çok kritik ve tehlikeli boyutları bulduğu kanaatine varılırken, Panama ve Süveyş Kanalları ile yapılan kıyaslamada da bu durum net şekilde ortaya çıkarıldı. Her yıl İstanbul Boğazı'ndan 50 bin, Süveyş Kanalı'ndan 17 bin, Panama Kanalı'ndan ise 13 bin 500 gemi geçiyor. Aynı zamanda İstanbul Boğazı'nda her gün 2 bin 500 deniz aracı iki yaka arasında git-gel yapıyor. Boğazda özellikle tehlikeli madde taşıyan gemilerin sayısının ve taşınan yükün her geçen yıl yükselmesi de durumu daha tehlikeli bir hale sokuyor. Yapılan ön çalışmalarda Kanal İstanbul yapılmazsa İstanbul Boğazı'ndan geçecek gemi sayısındaki artış ve yaratacağı riskler de vurgulanıyor. Buna göre 2030'da 65 bin, 2050'de 95 bin, 2070'te 115 bin geminin geçmesi tahmin ediliyor.
60 YILDA 73 CAN KAYBI
İstanbul Boğazı'nda yaşanan yoğun gemi trafiği yıllardır pek çok kazanın yaşanmasına da sebep oldu. 1960'ta benzin yüklü Yugoslav tankeri Zoranic'in Yunan tankeri ile çarpışması sonucu 20 kişi hayatını kaybetti ve denize karışan akaryakıtla boğaz kirliliği yaşandı. 1966'da Rus bayraklı Kransky ve Lutsk tankerlerinin çarpışması sonucu ciddi maddi zarar meydana geldi. 1979'da 100 bin ton ham petrol taşıyan Romanya bayraklı tanker Independeta ve Yunan bayraklı kuru yük gemisi Evriyali çarpıştı. Çarpışma sonucu 43 kişi yaşamını yitirdi. 1991'de Lübnan bayraklı Rabinion ve Filipinler bayraklı Madonna Lily gemileri çarpıştı. 1994'te Nassia tankeri ile Shipbroker'ın çarpışması sonucu 6 kişi hayatını kaybetti. 2002'de Malta bayraklı Gotia Emirgan iskelesine çarptı. 2016'da Sarayburnu açıklarında bir kuru yük gemisinin sahil güvenlik botu ile çarpışması sonucunda 4 kişi yaşamını yitirdi. 2018'de 225 metre boyundaki dökme yük gemisi, Anadolu Hisarı'ndaki hekimbaşı Salİh Efendi Yalısı'na çarptı. Kazada 210 milyon dolar zarar meydana geldi. 2019'da İstanbul Aşiyan'da "Songa İridium" adlı kargo gemisi karaya oturdu.
OLASI EN BÜYÜK DEPREME GÖRE TASARLANDI
Kanal İstanbul'un 20.75 metre derinliği olacak. Böylesi sığ bir inşaatın, yüzlerce kilometre kalınlığındaki bu kütleleri tetiklemesi mümkün görülmüyor. Metro, köprü ve alışveriş merkezleri gibi insan eliyle yapılan hiçbir projeden farklı değil. Ayrıca, Kanal İstanbul güzergâhı üzerinde herhangi bir aktif fay hattı da yer almıyor. Kanal İstanbul'a 11 kilometre uzaklıktan Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafe uzaklıktan Çınarcık fay hattı geçiyor. Kanal İstanbul'un gerek kazı/ dolgu hacmi gerekse kanaldaki su hacmi açısından herhangi sismik harekete sebep olması söz konusu değil.
TOPLAM MALİYETİ 75 MİLYAR LİRA
Kanal İstanbul'un inşaat maliyeti 75 milyar TL olarak tahmin edildi. Kanal İstanbul ve entegre tesisleri ile birlikte, projenin hazırlık-inşaat aşamasında yaklaşık 10 bin işletme aşamasında, kanal ve liman, lojistik merkez ve yat limanı gibi diğer işletmelerde yaklaşık 10 bin kişinin çalışması öngörülüyor.
Murat Kurum 'Kanal İstanbul' için talimat verdi!