29 / 04 / 2024

Kanal İstanbul için enerji çalışmaları başladı!

Kanal İstanbul için enerji çalışmaları başladı!

BEDAŞ, Kanal İstanbul'un güzergahının belli olmasıyla birlikte proje için kurulacak şantiye ve kanal hattında enerji çalışmalarına başladı..



BEDAŞ, Kanal İstanbul için çalışmalara başladı. Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, Genel Müdür Yiğit “Bir süredir hazırlık yapıyoruz. Başakşehir ve Arnavutköy için kafa yormaya başladık” dedi.


‘Çılgın Proje’ Kanal İstanbul’un güzergahınının netleşmesiyle birlikte çeşitli kurumlar da teknik çalışmalara başladı. Henüz ihalesi yapılmayan proje için kurulacak şantiye ve kanal hattında ortaya çıkacak yeni yerleşim yerleri nedeniyle elektrik tüketiminde yaşanacak ani artış, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’yi (BEDAŞ) harekete geçirdi.

 

Kanal İstanbul için enerji çalışmaları başladı!

 

BEDAŞ’ın Genel Müdürü Murat Yiğit “Bir süredir İstanbul’un çehresini değiştirecek olan Kanal İstanbul’a hazırlanıyoruz. Bizim yeni yatırımlarımızı bu proje yönlendirecek. Hem şebeke hem de  master planlarımız var. Başakşehir ve Arnavutköy’de ilave plan değişikliklerine kafa yormaya ve getireceği yükü hesaplamaya başladık” dedi. 

 

Yiğit, bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile de çalıştıklarını belirterek TEİAŞ’ın da şimdiden çalışmalara başladığını söyledi.

 

HAVALİMANI’NA 60 MV 

 

Yeni abone artışının da ağırlıklı olarak Kanal İstanbul bölgesinden geldiğine dikkat çeken Yiğit, “Geçen yıl 188 bin yeni abonelik geldi. Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, çok hızlı büyüyor. Önümüzdeki dönemde Arnavutköy ve Eyüp’te cirddi artış görüyoruz. Abone artışının yarısı bu bölgelerden geliyor” dedi. Yiğit, İstanbul’a yapılan 3. Havalimanı’nın şantiyesine elektrik verdiklerini belirterek “3. Havaalanı şantiyesi 60 MV güç çekiyor. Toplam 4 hattan besleniyor. Günlük yaklaşık 3.500-400 bin konutluk enerji çekiyor. Havaalanı bittiğinde bunun 3-4 katı enerji tüketimi olacak. Şu an dörtte birini çekiyor” dedi. Yiğit, BEDAŞ’ın özelleştirildiği 2013 yılından bu yana kadar 1 milyar 90 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi. Murat Yiğit “Geçen yıl 374 milyon yatırım yaptık. Bu yıl 500 milyona yakın olacak. 2020’ye kadar yatırım 2 milyarı geçecek” dedi.

 

2013 yılından bu yana yaptıkları yatırımla kayıp-kaçak oranını yüzde 11’den yüzde 7’nin altına çektiklerini söyleyen Yiğit özelleştirmeden bu yana arıza sayısının yüzde 28 düştüğünü ifade etti. Yiğit “Kablo arızalarının yüzde 60’ı da kazı çalışmaları sırasında kepçe vuruklarından kaynaklanıyor. Yapılan kazıların hasarı, yağmur yağınca ortaya çıkıyor. Bunun için İstanbul’da galeri sistemine geçilmesine tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

 


Geri Dön