Kanal İstanbul Projesi'ne neden ÇED raporu verildi?
Kanal İstanbul Projesi için ÇED olumlu raporu verilmesinin sebebi ve Proje'nin deprem ve çevre konularında oluşturacağı riskler meclis gündemine taşındı. CHP'li Aydoğan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Kanal İstanbul Projesi için ÇED olumlu raporu verilmesinin sebebine ve Proje'nin deprem ve çevre konularında oluşturacağı risklere ilişkin soru önergesi hazırladı. Aydoğan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Aydoğan, ''Sedimantoloji ve Deniz Jeolojisi konularında uzmanlar, yeniden gündeme gelen Kanal İstanbul Projesi’ni değerlendirirken yaşanacak risklere vurgu yaparak uyarılarda bulunmuşlardır. Kazılacak olan kanalın heyelan riski artıracağını ve Marmara’da oluşturulacak olan adaların deprem açısından risk teşkil ettiğini belirten uzmanlar, kanalın Karadeniz’e girişinin de çürük zeminden ibaret olduğunu vurgulamışlardır. Ayrıca bu kanalın kazılması halinde başka olumsuzlukların yaşanacağının da altını çizmişler ve tüm bunları kamuoyu ile paylaşmışlardır'' diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan'ın soruları:
1. Kanalın doğa üzerinde yaratacağı tahribatın boyutu değerlendirilmiş midir?
2. Kanal projesi için konunun uzmanı bilim insanlarından görüş alınmış mıdır? alındıysa hangi bilim insanı nasıl bir yorum yapmıştır?
3. Marmara Denizi’nde bulunan aktif fay hattı düşüldüğünde, depremi tetikleyecek bir risk olup olmadığı uzmanlarca tespit edilmiş midir?
4. İstanbul’da beklenen depremin gerçekleşmesi durumunda kanalın Marmara ağzı 9-10 şiddetinde etkilenebilecektir. Kanal gibi yatay ve düşey harekete sıfır toleranslı bir yapının bu depremden (veya sonrakilerden) ciddi hasarlar görmesi mümkün olacağı ön görülmemiş midir? Bu konuda uzmanların görüşü alınmış mıdır? Risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
5. Hafriyat ÇED raporunda, Karadeniz’den Küçük Çekmece Gölü ne kadar kara alanında 1,5 milyar m3 materyalin kazılacağı, Küçük Çekmece Gölü tabanında da l milyon m3 çamurun kazılacağı hesaplanmış. TMMOB raporuna göre ise toplamda 2.1 milyar m3 malzeme kazılacağı ön görülmektedir. Hafriyat konusunda ileri sürülen rakamların arasındaki farkın sebebi nedir? Hafriyat konusunda ÇED raporu hazırlıklarında hangi uzman görüş alınmıştır?