Kanal İstanbul yapılırsa İstanbul'a ne olur? Buğra Gökce 10 maddede açıkladı!
Son zamanlarda Kanal İstanbul'daki son durum sık sık merak konusu oluyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, X sosyal medya hesabından 'Kanal İstanbul yapılırsa İstanbul'a ne olur?' diyerek bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de çılgın proje olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesinin imar planlarının iptal edildiği geçtiğimiz günlerde gündeme geldi. Hemen ardından da Kanal İstanbul'un çevresinde hayata geçirilecek bir konut projesi için sözleşme imzalandığı belirtildi. Son zamanlarda Kanal İstanbul'daki son durum sık sık merak konusu oluyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, http://twitter.com/gokcebugra resmi X sosyal medya hesabından Kanal İstanbul ile ilgili bir paylaşımda bulundu.
Buğra Gökce, yaptığı paylaşımda Murat Kurum'un gündeminde Kanal İstanbul olduğunun altını çizdi ve "Peki Kanal İstanbul hakkındaki gerçekler neler, Kanal İstanbul yapılırsa İstanbul'a ne olacak?" sorusunu yöneltti.
İBB eski Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"1. Kanal İstanbul hakkındaki ÇED Raporu Murat Kurum tarafından 2019 yılında onaylandı. Rapora 100 binden fazla itiraz verildi. Bu alanda Türkiye tarihinde bir rekor kırıldı.
2. Hesaplamalara göre 2,7 milyar ton hafriyat çıkacak. Aylık olarak İstanbul'un tamamında çıkan hafriyatın 10 katı büyüklüğündeki bir hafriyat ile karşı karşıya kalacağız. Bu büyüklükteki bir hafriyatın nereye döküleceği de belli değil.
3. Kanalın yapılması planlanan bölge depremde sıvılaşmaya çok müsait olan alüvyon türü aşırı zayıf zemin ortamından geçmektedir. Ana kanal yapısı “yüksek deprem riski”ne maruzdur.
4. Kanal İstanbul ile son 50 yılda 27.000 hektar kadar azalan İstanbul ormanları daha da azalacaktır, üstelik kanalın yok edeceği ormanların bir kısmı da muhafaza ormanıdır.
5. Kanal güzergâhı ve etki alanında yeraltı suyu önemlii oranda yok olacak, mevcut su kullanımlarında, özellikle tarım alanlarında sulama suyu sorunları oluşacaktır.
6. Kanal’ın taşıyacağı azot ve fosfor yükleri 8,85 milyon nüfus eşdeğeri arıtılmış atıksuların 8-9 katını içermektedir. Bu durumun Marmara Denizi’nde kalıcı ve ölümcül bir tahribat yaratması kaçınılmazdır.
7. İstanbul’un üç tatlı su kaynağı olumsuz etkilenecektir. Kentin sürdürülebilir gelişimi için hayati önemi olan havzalar ve içme suyu kaynakları, tarım alanları ve orman alanlarına baskının artması, doğal ekosistemlerde parçalanma ve/veya yok olma riski barındırmaktadır.
8. Planlanan 38 kilometre uzunluğunda kıyı dolgu alanı, İstanbul’un yegâne doğal kıyı ekosistemi üzerinde geri dönülmez düzeyde tahribat yaratacaktır.
9. İSKİ’nin su arzı azalacak, Terkos Barajı ve yeraltı su kaynaklarının sürdürülebilirliği tehlikeye girecek, isale hatları, atıksu toplayıcı kolektörleri, şebeke hatları, arıtma tesisleri ortadan kalkacak, devre dışı kalacak veya işlevini yitirecektir.
10. Kanal İstanbul ve Yenişehir projeleri kültür mirası ve doğal varlıkların bir arada bulunduğu geriye kalan ortamı tamamen değiştirecek, alandaki biyo-kültürel mirasın bileşenleri tahrip edilecek, yok olacak, ya da taşınarak değerini kaybedeceklerdir. Sonuçta kültürel miras ve doğal çevre bütünlüğü parçalanacak, bölgenin arkeolojik potansiyeli içinde henüz tespit edilmemiş arkeolojik varlıkları da çalışmalar sırasında yitirilecektir."
Buğra Gökce, "Bu proje İstanbula yeni bir istanbul ekleyerek nüfusu ve araç trafiğini ciddi biçimde arttıracak, kent içi ulaşım yükünü taşıma kapasitesinin çok üzerine çıkaracak, doğal ve ekolojik kaynakları yok edecek, bu eşsiz kentte yaşamayı imkansız hale getirecek, yaşam kalitesini geri dönüşü olmayan biçimde düşürecektir.
Beton Kanal kamu ve toplum yararına değil inşaat ve gayrimenkul lobisi ile Katar ve arap sermayesinin yararına işlev görecektir.
Sayın Kurum "Kanal İstanbul projesine asla izin vermeyeceğim" diyemez. Kanal İstanbul, Türkiye ve dünyanın adeta kültürel, tarihsel ve ekonomik zenginliği İstanbul'u yok etme projesidir" diyerek açıklamasını tamamladı.
Peki Buğra Gökce'nin bu paylaşmına hangi yorumlar geldi? İşte o yanıtlar...
'Dolar alın diyen' uzmanlara ünlü ekonomistten tepki! Yok mu dolar dışında önereceğiniz bir ürün?
TÜİK açıkladı! Türkiye'deki kadın nüfusu belli oldu
TOKİ'den iki proje için peş peşe teslim müjdesi geldi!