27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un 3 etaplık ana imar planları da iptal edildi! 

Kanal İstanbul'un 3 etaplık ana imar planları da iptal edildi! 

Kanal İstanbul'un çevresinde hayata geçirilecek Yenişehir’in, 3 etap halinde hazırlanan ana imar planları da mahkeme tarafından iptal edildi. İşte mahkemenin sunduğu gerekçeler...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında 'çılgın proje' olarak duyurulan Kanal İstanbul’un etrafında inşa edilmesi planlanan Yenişehir için  verimli tarım ve orman arazilerini imara açan planlar; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 25 Mart 2021'de onaylandı ve 3 etap şeklinde itirazlar için askıya çıkarılmıştı.

Askı sürecinde yapılan itirazlar kapsamında planlarda bazı değişiklikler uygulanarak, Temmuz 2021'de yeniden 3 etap şeklinde askıya çıkarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Mart'ta askıya çıkan ana planlara da itirazlar sonucu Temmuz'da değiştirilen son planlara da dava açılmıştı. 

Kanal İstanbul un 3 etaplık ana imar planları da iptal edildi! 

ÖZEL PROJE ALANINA YÜKSEK YAPILAŞMA EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; mahkemeden önce itirazlar sonucunda son planların iptal kararı verildi. İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından, 3 etabın imar değişikliği planları, şehircilik ilkelerine ve hukuka uygun olmadığı için 3 ayrı karar ile iptal edildi. 

Aynı mahkeme, İBB’nin açtığı davalar sonucunda  ana planları da oybirliği ile iptal etti. İstanbul 11. İdare Mahkemesi, 29 Aralık 2023'te aldığı 3 ayrı iptal kararında benzer tespitler gerçekleştirdi. 

Kararlarda 500 bin kişilik ek nüfusun etaplara göre dağılımına ilişkin herhangi bir değerlendirme olmadığı,  etapların payına düşen nüfus büyüklüğünün bilinemediği ifade edildi. 

Kentsel alan kullanımları olan “Gelişme Konut Alanları, Konut-Ticaret Alanları ve Ticaret Alanları”nın yapılaşma şartlarının özel proje alanlarında farklılaştığı belirtilerek, su yolu ile ilişkilendirilmesi gereken özel proje alanlarının hangi kriterlere göre belirlendiğinin imar planları raporunda yer almadığının altı çizildi. 

Kararda “Bu alanlarda diğer kentsel kullanım alanları ile karşılaştırıldığında daha yüksek yapılaşma şartlarının belirlenmesinin planlamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu” tespitine de yer verildi.

Özel proje alanında bakanlığın imar hakkı transferi yapmaya yetkili olduğuna, fakat imar hakkı transferinin nasıl yapılacağının belirsiz olmasının planlama esaslarına aykırı olduğuna dikkat çekildi. 

Kanal İstanbul un 3 etaplık ana imar planları da iptal edildi! 

KIRSAL ALANLAR İÇİN PLAN YETERLİ DEĞİL 

Kırsal alanlarda kültürel değerlerin korunmasına ilişkin ekolojik değerlerin ve flora ile faunanın değerlendirilmesinde ve nüfus projeksiyonlarının etaplara göre değerlendirilmesinde, plan analitik raporunun ve plan kararlarının yetersiz kaldığı belirtildi. 

Ayrıca, planlara askı sürecinde İBB’nin yaptığı itirazın reddine ilişkin işlemde şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık olmadığı kanaati de gündeme getirildi.  

2024 Ocak'ta bin 682 şirket kepenk indirdi!

Ev sahipleri ile kiracı kavgalarının 1 yıllık bilançosu açıklandı: En az 11 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi yaralandı!

Türklerin ülkesi dışında yaptığı emlak yatırımı yüzde 163 arttı! Yurt dışından konut alırken dikkat!


 


Geri Dön