Kent Haberleri

Kanal İstanbul'un 4 yıldır süren davasında kriz: İkinci kez bilirkişi incelemesi yapılacak!

Kanal İstanbul projesine için verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada Danıştay tarafından ikinci defa bilirkişi incelemesi yapılması talep edildi. Dudak uçuklatan bilirkişi ücretlerine tepki geldi. İşte detaylar...

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu tarafından 4 senedir devam eden Kanal İstanbul davası ile ilgili bir son dakika açıklaması yapıldı. 

Kanal İstanbul projesine verilen ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için 4 sene açılan onlarca davada Danıştay'ın bir defa daha keşif ve bilir kişi incelemesi gideri olarak yüksek miktarlarda para yatırılmasını talep ettiği belirtildi. "Üstelik iki yıl önce yapılan bilirkişi keşfinde bu projenin çevresel, tarihi, kültürel, kentsel ve ekonomik açıdan sakıncaları ortaya konulmasına rağmen" ifadeleri kullanıldı. 

BİLİRKİŞİ ÜCRETLERİ HUKUKSAL SÜREÇLERİ TIKADI

BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2011 senesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' şeklinde gündeme gelen Kanal İstanbul projesi ile ilgili bazı kesimlerin mücadelesi devam ediyor. 

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu tarafından, hukuksal süreçlerin mahkemeler arası döngüler ve bilirkişi ücretleri sebebiyle tıkandığının altı çizildi. 

Süreç ile ilgili de bilgilere yer verilen söz konusu açıklamada, "2020'nin başında verilen ÇED olumlu kararına karşı Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak 14 kurum ve 190 kişiyle beraber ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle bir yurttaş davası açmıştık. Bizim davamızla beraber pek çok kurumun açtığı dava aynı idare mahkemesinde toplanarak davayı açmamızın üzerinden iki sene geçtikten sonra bilirkişi incelemesi gerçekleştirilmişti. Oluşturulan bilirkişi raporunda Kanal İstanbul’un çevresel, tarihi, kültürel, kentsel ve ekonomik açıdan sakıncaları ortaya çıkarıldı" ifadeleri kullanıldı. 

Bilirkişi raporuna ve aradan dört sene geçmesine karşın  yürütmeyi durdurma kararı verilmediğinin altı çizilen açıklamada, önceki dosyanın Danıştay 6. Dairesi’ne ardından ise 4. Daire’ye yollandığı kaydedildi. Danıştay’da görülen davada yeniden bilirkişi keşfi istendiğini vurgulayan  Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, açılan 20 davanın toplam maliyetinin 1 milyon TL'ye ulaşabileceğini öngördüklerini aktardı. 

Yine WWF’nin imar planı iptal davasında ise 200 bin TL bilirkişi ücreti istendiğinin altı çizildi. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu tarafından yapılan açıklama şu şekilde tamamlandı:

"İstanbul için felaket demek olan Kanal İstanbul projesine karşı sürdürdüğümüz hukuki mücadele 4 senedir mahkemeler arasında süründürülüyor. Bizlerden ikinci kez tekrarlanan bilirkişi keşfi için yüzbinlerce TL para ödememiz istendi. Gelinen aşamada, yalnızca kanal davasında değil rekor üzerine rekorla istenen bilirkişi ücretleri çevre davalarında hak arama özgürlüğünü kısıtlayıcı bir boyuta ulaşmıştır. Aradan geçen dört seneye karşın hala verilmeyen yürütmeyi durdurma ve iptal kararı adalete erişim hakkının ihlali haline gelmiştir. Hukuk yoluyla hak aramanın önü kesilmektedir."

Açıklamada, "Kanal İstanbul projesinden vazgeçin. Açtığımız davalarda oyalama oyunlarından, yüksek rakamda para talepleriyle yıldırma  operasyonlarından vazgeçin. Ne yaparsanız yapın bu kanalı size yaptırmayacağız" denildi. 

Kanal İstanbul projesine karşı İstanbul’da yaşayanlar başta olacak şekilde ülkenin dört bir tarafından vatandaşlar, İBB, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından ÇED olumlu kararının iptali talebiyle 20 farklı dava açıldı. Kanal İstanbul’un imar planlarının iptali için de TMMOB’a bağlı odalar ve WWF tarafından açılan 10’dan fazla dava var. 

Parayı faize mi yatırmalı yoksa konut mu almalı? Herkesin aklındaki soruyu emlakçı böyle yanıtladı!

Türkiye konut fiyat artışında 4 yıldır zam şampiyonu!

2010'da 100 bin TL ile bunu yapsaydınız şimdi 7 milyon TL'niz olurdu! Borsadan nasıl para kazanılır?