23 / 12 / 2024

Kanal İstanbul'un ilk köprüsünü hangi şirket yapacak?

Kanal İstanbul'un ilk köprüsünü hangi şirket yapacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Nisan 2011 tarihinde “çılgın proje” diye nitelendirilerek açıklanan Kanal İstanbul projesi için henüz bir ihale yapılmadı. Ancak bu ay sonu temeli atılacak olan köprünün, kimin tarafından yapılacağı belli oldu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Nisan 2011 tarihinde “çılgın proje” diye nitelendirilerek açıklanan Kanal İstanbul projesi için henüz bir ihale yapılmadı.

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre; 45 kilometrelik uzunluk, 21 metrelik derinlik, 275 metre taban genişliğinde inşa edilecek olan Kanal İstanbul projesi gündemden düşmüyor. Projenin çevresinde inşa edilecek olan yeni şehir projesi için ise imar planları hazırlandı ve milyonlarca metrekare büyüklüğündeki tarım arazisi imara açıldı.

Küçükçekmece Gölü – Sazlıdere Barajı – Terkos Gölü’nün doğusunu takip eden Kanal İstanbul projesini asrın projesi olarak belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen Mayıs'ta Çamlıca Kulesi’nin açılış töreninde yaptığı açıklamasında “İnşallah Haziran ayının son haftasında Kanal İstanbul’un temelini atıyoruz” diye konuştu.

Kanal İstanbul un ilk köprüsünü hangi şirket yapacak?

KÖPRÜYÜ RÖNESANS HOLDİNG YAPACAK

Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 kapsamında, Sazlıdere geçişine imkan sunan ve viyadüklerle toplam uzunluğu 1618 metreye ulaşacak olan köprünün Rönesans Holding tarafından yapılacağı ileri sürüldü.

“Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Projesi Nakkaş-Başakşehir (Bağlantı Yolları Dahil) Kesimi” ihalesi 30 Haziran 2020 tarihinde yapıldı.

Yap-işlet-devret (YİD) usulüyle yapılan ihalede, en iyi teklif Rönesans Grubu'ndan geldi. Teklif tutarı, 8 milyar 393 milyon Türk Lirası olarak açıklandı. 

Kanal İstanbul un ilk köprüsünü hangi şirket yapacak?

MECLİS’TE FİNANSMANI İÇİN ÖZEL DÜZENLEME

Mart 2021'de 15 Mart 2020 tarihinden sonra ihalesi gerçekleştirilen fakat sözleşmesi imzalanamayan yap-işlet-devlet projelerine ilişkin finansman sunulmasıyla ilgili düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylandı. Buna göre, yapım ihalesine sunulacak krediye ilk defa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın kefil olması sağlanmıştı.

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek proje için Karayolları Genel Müdürlüğünün kefil olması yeterli görülmedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı da borç üstleniminde taraf olmayı istemedi. 

Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün detayları belli oldu!

Kanal İstanbul nasıl inşa edilecek?


Geri Dön