01 / 05 / 2024

Kandilli'den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul'daki riski artırdı mı? 

Kandilli'den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul'daki riski artırdı mı? 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'nin deprem gerçekliği yeniden gündeme oturdu. Kandilli'den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul'daki riski artırdı mı? 



Euronews'te yer alan habere göre; Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Profesör Doğan Kalafat, megapolde yüksek olan deprem riskinin ülkenin güney doğusunu vuran depremler sebebiyle daha da yükselmediğinin altını çizdi. 

İstanbul'da deprem riskinin artmadığına vurgu yapan Doğan Kalafat, tamamen farklı sistemlerden bahsedildiğini dile getirerek, son 7.7 büyüklüğündeki sarsıntının Doğu Anadolu fayı şeklinde isimlendirilen başka bir fayda meydana geldiğini belirtti. 

Kandilli den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul daki riski artırdı mı? 

Son zmaanlarda apartman blokları ve gökdelen sayısının hızlı bir şekilde yükseldiği megakent İstanbul'un büyük bir depreme hazırlıklı olup olmadığı da gündemde. Doğan Kalafat, bu konuyu da değerlendirdi ve pek çok  mahallenin yumuşak zemin üzerine inşa edildiğine dikkat çekti. İnşaatlarda da kalitesiz çimento kullanıldığının altını çizdi. 

İstanbul'u "çok fazla kötü inşa edilmiş binaya sahip çok büyük bir şehir" şeklinde açıklayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Kalafat, lası büyük bir depremi beklerken "zamanın iyi değerlendirilerek sağlam zemin üzerine depreme dayanıklı evler yapılması" gerektiğini dile getirdi. 

AFP’nin haberinde, “Kalafat, 2030’a kadar İstanbul’u da barındıran bölgede 7 ve üzerindeki bir deprem yaşanma ihtimalinin yüzde 65 olduğunu söyledi” ifadeleri de yer alırken, riskin gelecek 50 senede yüzde 75, 90 senede ise yüzde 95'e yükseleceği de vurgulandı. 

Günümüz teknolojisiyle bile bir depremin ne zaman gerçekleşeceğini önceden tahmin etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Doğan Kalafat, bununla beraber konuyu "Belli bir hata payıyla depremin nerede meydana gelebileceğini ve ne büyüklükte olabileceğini gösterebiliyoruz" diyerek değerlendirdi. 

Kandilli den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul daki riski artırdı mı? 

Kandilli Rasathanesi'nin deprem erken uyarı sistemi geliştirdiğinin altını çizen Kalafat, bununla beraber megakent İstanbul'un fay hattına çok yakın olması sebebiyle deprem olmadan uyarı yapılsa dahi milyonlarca kişinin kurtulmak için yeterli zamanı olmayacağına vurgu yaptı. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Erken bir uyarı en fazla 7 ila 8 saniye kazandıracaktır ki bu da insanların güvenli bir yere ulaşması için yeterli bir süre değildir. Buna karşılık, böyle bir sistem, fay hattından daha uzakta bulunan ve 11 Mart 2011'deki yıkıcı deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'nın Tohoku bölgesinde 45 saniyeden fazla zaman kazandırabilir" ifadelerini kullanan Kalafat, orda uyarı mesajı yollanabildiğinin ancak burada bu imkanın olmadığının altını çizdi. 

Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul, Erzincan-Karlıova ve Karlıova-Bingöl Göynük... Deprem bekleniyor!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan son dakika açıklaması: 7'den büyük bir deprem mutlaka olacak!

Deprem uzmanından şok eden açıklama: İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde deprem... Dikkat! 


Geri Dön