22 / 11 / 2024
fuzul

Kapadokya Meslek Yüksekokulu, göçe karşı kuruldu!

Kapadokya Meslek Yüksekokulu, göçe karşı kuruldu!

Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun heyet başkanı Alev Alatlı. Okulun amacı çalışma imkanı sunacak eğitimler ile göçü engellemek




Bir özel yükseköğretim kurumu düşünün ki, imece usulüyle kurulmuş olsun. Kimisi maddi olanaklarını, kimisi bilgisini, kimisi mesleğini ortaya koysun. Üstelik, bölgenin gençlerine, yine bölgede çalışma olanakları sunacak eğitimler vermeyi amaçlasın. Böylece göçün de önüne geçmenin somut adımlarını atsın. Pek çok eğitimcinin özlemini çektiği, hâlâ üzerine daha iyi bir modelin getirilemediğini düşündüğü köy enstitülerinin modern bir versiyonu olsun. İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2005'te, yerel yönetimlerin, eşrafın, bölge halkının desteği ile imece usulü kurulan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, işte böyle bir eğitim kurumu. Yüksekokul Ürgüp'ün Mustafapaşa beldesinde bulunuyor. Pek çok kişi burayı Asmalı Konak dizisinden de hatırlayacaktır. Mütevelli Heyet Başkanlığı'nı edebiyat dünyasının tanınmış isimlerinden Alev Alatlı yapıyor. Kızı Funda Aktan da bu okulun müdürü. Alatlı'nın Beykoz'daki evinde konuştuk Kapadokya Meslek Yüksekokulu'yla ilgili hayellerini. "Yüksekokul özel okul rantı olmadı ve olmayacak" diyerek girdi söze Alev Alatlı. "Biz köy enstitülerinin modern versiyonuyuz. Okulumuz birikimlerini seferber eden, bölge yaşayanları ile eğitime gönül verenlerin imeceyle kurdukları bir yükseköğretim kurumudur" diyerek, hem sıkıntılarını hem de beklentilerini anlattı, sorularımızı yanıtladı. Özellikle de şu cümlelerini yazmamı istedi: "Hiç kimse, evine ekmek götüremeyen, götüremediği için aşağılanan, çaresiz bir genç erkek kadar öfkeli olamaz. Genç nüfusumuzu kendilerinin ve ailelerinin geçimini sağlayabilecek becerilerle donatamazsak, bugünün Kandil Dağı, yarının Erciyes'i olabilecektir. Hele de bizimki gibi erkeğin geleneksel rolünün tedarik olduğu bir toplumda!"

Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun hedef kitlesi kimler?
Okulumuz bölge kalkınmasına yönelik programlarıyla, gençlerin iş bulma şansını artırmayı hedefliyor. Bölgeden gelen gençler öncelikli hedefimiz. Bunun için de onlara özel indirim uyguluyoruz.Bölümleri oluştururken önceliğiniz neydi? Yüksekokulun tüm bölümleri İç Anadolu bölgesinin ihtiyaçları göz önüne alınarak açıldı.

Eğitim kadronuzu nasıl oluşturdunuz?
İş dünyasıyla entegre bir şekilde eğitim-öğretim veriyoruz. Bu anlamda pek çok kurumla proje ortaklığımız var. Öğrencilerimize iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslekleri öğrenme, işsiz kalma korkusu olmadan mezun olma fırsatı veriyoruz. Eğitimcilerimiz iş dünyasının içinden geliyor. Böylece kendi çalışmak istedikleri öğrencileri yetiştiriyorlar.

Klasik anlayışın dışında farklı bölümleriniz olduğunu biliyorum.
Evet, aşçılıktan atçılık ve antrenörlüğe, lojistikten şarap üretim teknolojisine kadar 12 bölümde eğitim-öğretim veriliyor.

Yabancı dile özel önem veriliyor mu?
Evet. İngilizce zorunlu yabancı dil eğitiminin yanı sıra ikinci dil olarak Rusça, Fransızca, Japonca ve Yunanca öğrenme imkanı da var. Japon turist sayısının fazla olması nedeniyle de Japonca eğitimi veriliyor.

Turizm Otelcilik ağırlama olunca...
Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun bu yıl en büyük sıkıntısı YÖK tarafından yapılan bölümlerdeki isim değişiklikleri. Adaylar yeni isimleri anlayamayınca doluluk oranı yüzde 90'lara varan bölümler açık kaldı. Bunun en iyi örneği de Turizm ve Otel İşletmeciliği. Okulun Müdürü Funda Aktan, bölümün yüzde 90'ların üzerinde kontenjanlarını doldurduğunu belirterek, "Ancak bu yıl bölümün adı Ağırlama Hizmetleri oldu. Adaylar da bu ismi anlayamadı ve tercih eden aday sayısı önceki yıllara göre azaldı" dedi. Eski ismiyle Turizm ve Otel İşletmeciliği yeni adıyla Ağırlama Hizmetleri olan bölüm şimdi ek kontenjanla alınacak öğrencilerini bekliyor.

Bölgenin ihtiyacına göre eğitim
Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nda şu bölümlerde eğitim öğretim yapılıyor:
Ağırlama Hizmetleri (Turizm ve Otel İşletmeciliği)
Ağırlama Hizmetleri (İngilizce) (Turizm ve Otel İşletmeciliği)
Aşçılık
Atçılık ve Antrenörlüğü
Bankacılık ve Sigortacılık
Bilgisayar Programcılığı
Dış Ticaret
Lojistik
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası (Borsa ve Finans)
Mimari Restorasyon
Organik Tarım
Seramik, Cam, Çini
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (İngilizce)
Şarap Üretim Teknolojisi
Turist Rehberliği (İngilizce)
Uygulamalı İngilizce-Türkçe Çevirmenlik
Sibel KAHRAMAN/Milliyet


Geri Dön