02 / 05 / 2024

Kapalıçarşı dizisi tarihi AVM'de ciroları yüzde 30 artırdı

Kapalıçarşı dizisi tarihi AVM'de ciroları yüzde 30 artırdı

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, Kapalıçarşı dizisiyle çarşıya gelen müşteri sayısının ve cironun yüzde 30 arttığını söyledi



atv'nin sevilen dizilerinden Kapalıçarşı, Türkiye'nin en eski alışveriş merkezine ilgiyi artırdı. Başrollerini Nejat İşler, Erkan Can, Olgun Şimşek ve Aslı Tandoğan'ın paylaştığı dizinin yayınlanması ile birlikte Kapalıçarşı'ya haftasonu gelen müyteri sayısı ve mağazaların ciroları yüzde 30 aratış gösterdi. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Fırat, Kapalıçarşı'nın krizden hiç etkilenmeyen en büyük alışveriş merkezi olduğunu söyledi. "Burada kapanan bir dükkan bulamazsınız" diyen Fırat, 14 milyar TL bütçe ile yenilecek olan Kapalıçarşı'da artık yerli müşteri oranının yüzde 30'lara düştüğünü hatırlattı. Kapalıçarşı'yı eski günlerine döndürmeyi ve yerli müşteri oranını artırmayı hedeflediklerini, bu nedenle atv'de yayınlanan Kapalıçarşı dizisini çektiklerini söyleyen Fırat "Dizi sonrasında haftasonu Çarşı'ya giren müşteri sayısında ve ciroda yüzde 30'lık artış oldu" dedi.

KİRALAR ALTINLA ÖDENİYOR
Kiraların altında ödendiği Kapalıçarşı'da dükkanların yıllık metrekare kiraları 4-5 kilo altını buluyor. Bu arada geçtiğimiz haftalarda 6 metrekarelik bir dükkan 800 bin dolara satıldı. Kapalıçarşı'da kiraların en pahalı olduğu cadde ise Kalpakçılar. Burada metrekare fiyatları yıllık 40-50 bin dolar arasında değişiyor. Bazı dükkanlar kiralarını altın ile verirken bazı dükkanların dolar üzerinden veriyor.

TURİZM BAKANLIĞI BERLİN'DE MİNYATÜR KAPALIÇARŞI KURACAK
Mart 2010'da Berlin'de yapılacak dünyanın en büyük turizm fuarlarından ITB Berlin'de Kültür Bakanlığı standına Kapalıçarşı'nın minyatürünün kurulacağı öğrenildi. Fırat "Esnafımız da fuara gidecek, güzel bir konsept oluşacak" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kapalıçarşı krizi dizi dopingiyle aşıyor

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, Kapalıçarşı'yı genç nesillere tanıtmak ve yerli turisti yeniden bölgeye çekmek için başlattıkları çalışmaların meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nce (AYD) düzenlenen ödül töreninde konuşan Fırat, Kapalıçarşı dizisinin olumlu etkisine değinerek, "Buraya yazın günde 500 bin, kışın 300 bin ziyaretçi gelir. Dizinin katkısıyla bu oran hem kişi, hem ciro bakımjından yüzde 30 arttı" dedi.
Kapalıçarşı'nın yenileme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Fırat, çarşının 150 milyon dolara eski formuna kavuşacağını söyledi.
AYD Başkanı Hakan Kodal, yılın ilk yarısının `keyifli geçmediğini', birçok projenin iptal olduğunu hatırlatarak, eylül sonrasında düzelme yaşansa da yeni dönemin sindirme dönemi olduğunu anlattı. Kodal şöyle dedi:
"AVM'lerinin toplam kiralanabilir alanı bu yıl 7.5 milyon metrekare oldu. Krizle birlikte outlet tarzı öne çıktı. Tüketici indirimli ürünleri AVM'lerden almaya başlayınca outletin de aslında kurtarıcı olmadığı görüldü."

En beğenilen markalar
AYD'nin, araştırma şirketi GFK ile birlikte gerçekleştirdiği En Beğenilen ve Tercih Edilen Perakende Markaları Araştırması sonucunda 10 kategoride ödüller verildi. Ödüller şöyle:
-  Kadın tekstil: Zara
-  Erkek tekstil: Sarar
-  Çocuk giyim: LCW
-  Ayakkabı-çanta: Nine West
-  Kişisel bakım: Tekin Acar
-  Restoran: Köfteci Ramiz
-  Kafe: Mado
-  Dekorasyon: Paşabahçe
-  Elektronik (üretici): Sony
-  Elektronik: Teknosa
Milliyet

Kapalıçarşı, altındaki yükselişe karşı  
 
Uluslararası piyasalarda altının onsunun 1.170 dolara kadar yükselmesi, İstanbul'da kuyumculuğun merkezi Kapalıçarşı'yı vurdu. Dükkan kiralarını altın üzerinden ödeyen esnaf, fiyatların yükselmesi üzerine kepenk indirmeyle karşı karşıya kaldı. Mal sahipleri geçen yıl 1 kilo altın için 25 bin dolar isterken, şimdi bu rakam 40 bin dolara yaklaşmış durumda. 
 
İstanbul'da altın ticaretinin merkezi Kapalıçarşı, fiyatların aşırı yükselmesi sebebiyle zor günler yaşıyor. Fiyatların zirve yapması, bir yandan altın satışlarına darbe vururken, diğer yandan kiralarını altın üzerinden ödeyen işyeri sahipleri zor durumda kaldı. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, kuyumcu esnafının sözleşmelerin yenileneceği 2010 Ocak'ında sıkıntı yaşayacağını açıkladı.

Kapalıçarşı'da bulunan yaklaşık 400 işyerinin mülkiyeti özel kişilere ait. Bunun dışında Vakıflar İl Müdürlüğü'ne ve Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan dükkanlar ise kiralarını lira cinsinden ödüyor. Kapalıçarşı'da dükkanı bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, özellikle işlek caddelerdeki dükkanların ve kuyumcuların tamamının bu sıkıntı ile karşılaşacağını, birçoğunun dükkan boşaltmayı düşündüğünü söyledi. Esnaf, Ocak 2008'de altının kilosu 25 bin dolar üzerinden kira anlaşması yapmıştı. Ancak altının fiyatı 37 bin doları aşmış durumda. Yıldırımtürk, bu sıkıntının üzerine altının pahalanması sebebiyle kuyumcuların işlerinin yüzde 75 düşüş göstermesinin eklendiğine dikkat çekiyor. Altın işlem hacminin yüzde 50'lere gerilediğine işaret eden Yıldırımtürk, "Bir orta yol bulunmalı. Dükkanlar boşaltılırsa yerine yenilerinin gelmesi bu ortamda zor görünüyor." dedi.

Kapalıçarşı kuyumcusu ise bu konu hakkında suskun kalmayı tercih ediyor. Bunda altınla kira ödemenin resmi olmamasının payı var. 'Altın fiyatlarının yükselmesinden nasıl etkilendiniz?' sorusuna Bircan Kuyumculuk çalışanı Nedim Altay, "Kötü. Hem de nasıl kötü. Altın fiyatı yükseldiği için sadece altın satan insanlarla iş yapar hale geldik. Altın satışı yapılmıyor." diye cevap verdi. Yükselen altın fiyatı semt kuyumcularını daha fazla etkiledi. Altı yıl önce Kapalıçarşı'da kuyumculuk yapan ve şimdi Bağcılar'da dükkanı bulunan Balaban Kuyumculuk'un sahibi Cevdet Balaban, "Dükkanı kapattım. Ayaklı altın borsasında piyasayı takip etmeye geldim. Burada birkaç işlem gerçekleştirip günü kurtarmaya çalışıyorum." diyor. Şu an 30'a yakın kişinin oluşturduğu 'ayaklı altın borsası' gergin bir şekilde işlem yapmaya çalışıyor.

Kapalıçarşı'da 3 bin 600 dükkan bulunuyor. Bunların kapladığı alan 40 bin metrekare. Hanlarla birlikte bu rakam 75 bin metrekareye ulaşıyor. 25 bin çalışanın istihdam edildiği bu tarihi mekanı kışın 300 bin, yazın 400 bin vatandaş ziyaret ediyor.


Televizyon dizisi beğenildi ziyaretçi sayısı artıyor
Kapalıçarşı esnafı, müşteri çekebilmek için ilginç yöntemlere başvuruyor. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, Kapalıçarşı'nın maliyeti 150 milyon Euro'yu bulacak bir onarıma ihtiyaç duyduğunu, amaçlarının çarşıyı eski haline döndürüp yerli müşteriyi buraya çekebilmek olduğunu ifade etti. Fırat, yeni nesli sadece modern AVM'lerde değil, Kapalıçarşı'da da görmek istediklerini kaydetti. "Bunun için ne yapıyorsunuz?" sorusuna ise Fırat, "Televizyonda Kapalıçarşı adlı bir dizinin yayınlanmasını sağladık. Böylece ziyaretçi sayımız yüzde 30 artış gösterdi. İnsanlar hafta sonu izinlerini burada geçirmeye başladı ve ciromuz da yüzde 30 arttı." diye cevap verdi. Fırat, Kültür Bakanlığı'ndan aldıkları ödenekle Kapalıçarşı için belgesel yaptırdıklarını ve bunun Avrupa'da bir yarışmaya gönderildiğini söyledi. Yine bakanlığın desteğiyle martta Almanya'nın Berlin şehrinde düzenlenecek turizm fuarında minyatür bir Kapalıçarşı yapacaklarını ve esnafı oraya götüreceklerini ifade etti. Fırat, "Yerli ziyaretçi oranımız yüzde 30. Bunu artırmalıyız. Ama ciddi ulaşım sorunu var." diye konuştu. "Kriz sizi etkilemedi mi?" sorusuna da, "Elbette ki hayır. Hiçbir yerde 'yüzde 50 indirim' afişi görüyor musunuz?" cevabını verdi.


[UZMANLARIN KAFASI KARIŞIK]
Onsun 1.200'e çıkacağı beklentisi hakim

İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç: Dolardaki zayıflama sürerken ve yatırımcılar finansal piyasalardaki belirsizlik ortamında sağlam varlıkları tercih ederken, altının gelecek yıl da yeni rekor seviyelere yükselmesi bekleniyor. Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) piyasa yapıcılarında, kısa vadede ons fiyatının 1.200 dolara ulaşabileceği beklentisi hakim.

Fiyatın nereye varacağını kestirmek çok güç

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu:

Altın fiyatları bir adım ileri, iki adım geri misali artmaya devam ediyor. Bunun nereye varacağını kestirmek gerçekten güç. Bundan kuyumculuk sektörü olumsuz etkileniyor. Günümüzde en sağlam yatırım aracı olarak altın görünüyor. Artış, kuyumculuk sektöründeki iyileşmeden dolayı değil, yatırımcıların altına yönelmeleri veya bazı devletlerin merkez bankalarının altın stoklarını artırma kararlarından dolayı yaşanıyor.
Afif Bayraktar/Zaman


Geri Dön