28 / 04 / 2024

Kapalıçarşı, pazar günleri de ziyarete açılacak

Kapalıçarşı, pazar günleri de ziyarete açılacak

İstanbul´daki Kapalıçarşı, pazar günleri de ziyarete açılmaya hazırlanıyor



Kapalıçarşı´nın esnaf ve çalışanlarından bir kısmı, 2007 yılında "çarşı pazara karşı" diyerek, çarşının pazar günleri de açılmasına karşı çıkarken, krizin çarşı ekonomisine olumsuz etkisi, bu konuyu yeniden gündeme getirdi.
Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, çarşının pazar günleri kapalı kalmasının eskiden kalma bir gelenek olduğunu, buna yönelik bir karar bulunmadığını kaydederek, çarşının pazar günü açılması durumunda güvenliğinin sağlanması, turizm operatörleri ve acentelerin organize edilmesi için birlik içerisinde çalışması gerektiğine işaret etti.

Yüzde 70 turist ağırlığı
Tarihi yarımadanın hemen hepsinin turizme bağlı ve müşterilerin yüzde 70´inin yabancı olduğunu vurgulayan Fırat, şu değerlendirmelerde bulundu: "Çarşının pazar günü açılması, burasının ekonomisinin artacağı, çalışanın para kazanacağı, artı mesai yapacağı anlamına geliyor. İşleyen bir çark... Pazar günü açıldığında, günlük cirodan daha fazla ciro olur. Biz daha önce pazar günü açtığımızda normal günün daha fazlası oldu. İnsanlar, çevre illerden merak edip burayı görmeye geldi." Çarşının pazar günleri açılması konusunda referandum yapacaklarını bildiren Fırat, yüzde 50´lere yakın "evet" oyu almaları durumunda kararı uygulamak konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
İstanbul Mücevheratçılar Kuyumcular Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de çarşının pazar günü açılmasının çok zor olmadığını ifade etti. AVM´lerde pazar günleri, hafta içi yapılan cironun yüzde 40 fazlasının yapıldığını kaydeden Yıldırımtürk, bu ciro artışından pazar günleri Kapalıçarşı´nın da faydalanmasını istediklerini ifade etti.
Milliyet


Geri Dön