03 / 05 / 2024

Kapalıçarşı'da doğan So Chic, Londra'da mağaza açtı

Kapalıçarşı'da doğan So Chic, Londra'da mağaza açtı

Gümüş takı ve mücevherat sektöründe 60 yılı geride bırakan Sezgin Group, Kapalı Çarşı'da başlayan gümüş takı işini yurtdışı mağazalarıyla büyütüyor



So Chic markasıyla son olarak geçen yıl Westfield Alışveriş Merkezi'nden aldıkları teklifle Londra'da mağaza açtıklarını belirten Sezgin Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sezgin, 2010 yılına kadar yurtdışında mağaza sayısını 10'a taşıyacaklarını açıkladı.

Türkiye'de 1950 yılından beri takı sektöründe yer alan Sezgin Grup, son 5 yıldır So Chic markasıyla perakende sektöründe de büyüme kararı aldı. Yurtdışında ilk mağazasını 5 yıl önce Almanya'da açan firmanın yurtiçindeki mağaza sayısı ise 100'e ulaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sezgin, toptan satışla birlikte perakende ayağına da girdiklerini ifade ederek önümüzdeki bir yıllık sürede 10 yeni mağaza daha açmayı istediklerini açıkladı.
 
100 bin model var
Sezgin, "1950 yılından beri yatırımlarımızı hep takı sektörüne yaptık. Ve artık görüyoruz ki, gümüş takıya ilgi artıyor. 100 bine yakın modelimiz var ve yeni tasarımlarla bu sayısı daha da yükselteceğiz. Şu an yurtdışında 5 olan mağaza sayısını gelecek yıl 10'a çıkaracağız. Yeni mağazalarımız için Londra başta olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerini takibe aldık" diye konuştu.

20 milyon dolar olan cirolarını yeni pazarlarla gelecek yıl yüzde 30 artırmayı hedeflediklerini söyleyen Sezgin, İngiltere, Almanya, Hollanda, Romanya ve Rusya da yer alan mağazalarına Ortadoğu pazarından ülkelerde ekleyeceklerini ifade etti. Avcılar'daki tesislerde yıllık 2 milyon parça takı ürettiklerini kaydeden Hakan Sezgin, üretimlerinin yüzde 70'ini ihraç ettiklerini de belirtti. Özgün tasarımlarla yurtdışında özellikle Avrupa ülkelerinden ilgi gördüklerini dile getiren Sezgin, yurtdışı çalışmalarının nasıl başladığını ise şu sözlerle anlattı:
"Kapalıçarşı'da babamın dükkanında çalışıyordum. Takı işi yapıyorduk yine ama ben bu işte büyüyüp ihracata yapmak isterken, babam inşaat işine girme niyetindeydi. Onunla yurtdışına açılamayacağımı görünce, babamın yanındaki dükkanı kiraladım ve bir yerde rakip olduk. Ardından agresif bir pazarlama çalışması ile ilk ihracatımı Japonya'ya yaptım. Yurtdışı adımlarım çeşitli markaların distiribütörlüğünü alarak devam etti."
1989 yılında Japonya pazarıyla başlayan ihracatın bugün yaklaşık 60 ülkeyle artarak sürdüğünü kaydeden Sezgin, aralarında Kenzo, Benetton, Cacharel gibi markalarında yer aldığı dünyanın önde gelen 36 markasının gümüş takı ve saatlerinin Türkiye distibütörlüğü yaptıklarını belirtti. Hatta bu firmalar için fason üretim yaptıklarını da kaydeden Sezgin, yeni iki marka ile de görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi.
Referans


Geri Dön